Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Aνακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Μ.Π. ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΩΝ Ε.Κ.Π.Α.
Αθήνα 6 Νοέμβρη 2008

Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι ήδη ορατές και στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι αντιμέτωποι με μια νέα επίθεση στα δικαιώματά τους. Απολύσεις, αυξημένοι φόροι, πάγωμα στους μισθούς, προϋπολογισμός λιτότητας την ίδια στιγμή που 28 δισεκατομμύρια ευρώ χαρίζονται προκλητικά στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Εμείς δηλώνουμε ότι δε θα πληρώσουμε την κρίση τους, που είναι αποτέλεσμα της τεράστιας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Αντίθετα, θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική!
Την ίδια στιγμή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συνεχίζεται η αντιεκπαιδευτική «μεταρρύθμιση». Το καλοκαίρι ψηφίστηκε πραξικοπηματικά -αφού καταστρατηγεί το άρ. 16 του συντάγματος- ο νόμος που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των κολλεγίων. Στις 23 Οκτώβρη ήρθε η καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για το ζήτημα της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η αναγνώριση των ΚΕΣ (Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών) που προωθείται από κυβέρνηση και ΕΕ έχει τα εξής αποτελέσματα:
*Τη συμπίεση προς τα κάτω όλων των απόφοιτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω της κατάργησης των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της απαξίωσης των πτυχίων.
*Τη δημιουργία πυλώνα ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα λειτουργεί σα μοχλός πίεσης προς το δημόσιο πανεπιστήμιο (μέσω και της αξιολόγησης). Έτσι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πιέζονται να εφαρμόσουν όσα μέτρα ισχύουν και στα ιδιωτικά κολλέγια. Δηλαδή διάσπαση των ενιαίων σπουδών σε κύκλους, πτυχία που δεν κατοχυρώνουν δικαιώματα στην εργασία, ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια λειτουργίας, εντατικοί ρυθμοί και πειθαρχημένο πλαίσιο σπουδών.
*Την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την όξυνση των ταξικών φραγμών. Μάλιστα η βάση του 10 δημιουργεί εκ των πραγμάτων υποψήφιους ‘πελάτες’ για τα κολλέγια και τα κέντρα κατάρτισης.

Βασικό μέτωπο της επίθεσης της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, που έχει καταδικαστεί από το κίνημα και τις συνειδήσεις των φοιτητών. Ειδικά για το ζήτημα των συγγραμμάτων, απαιτούμε να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα βιβλία και να αποσυρθούν οι λίστες όπου υπάρχουν. Η ανακοίνωση του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού σε ΦΕΚ εκβιάζει τα ιδρύματα για την εφαρμογή του νέου νόμου –πλαίσιο και αποτελεί αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα. Απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο τώρα!

Όλα τα παραπάνω που προωθούνται με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου, ελαστικού, πειθαρχημένου, φτηνού και χωρίς δικαιώματα.
Η σημερινή πορεία ήταν μόνο η αρχή…
Στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, καλούμε τους μαθητές σε κοινό αγώνα γιατί τα αιτήματα και τα προβλήματα μας είναι κοινά. Να παλέψουμε για τα δικαιώματα όλων μας στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και αύριο στην εργασία!
Μαζί με τα αγωνιζόμενα κομμάτια των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να συγκροτήσουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Επιδιώκουμε το συντονισμό της δράσης μας με κάθε μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας, με όλους τους εργαζομένους που πλήττονται από αυτήν την πολιτική και αγωνίζονται.

Προχωράμε σε νέες γενικές συνελεύσεις ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του πολυτεχνείου και κλιμακώνουμε την πάλη μας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τη 17η Νοέμβρη.