Ποιοι είμαστε;

Η Κίνηση ΑΡιστερών ΦΙλοσοφικής (ΚΑΡΦΙ) είναι μια ζωντανή αριστερή και ανοιχτή συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. 
Με αντικαπιταλιστικό και ανατρεπτικό περιεχόμενο παλεύουμε να αλλάξουμε το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα καθημερινές νίκες. 
Το ΚΑΡΦΙ συμμετέχει στην Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ, η οποία αποτελεί το σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης στη Φιλοσοφική. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο mail karfieaakfls@gmail.com ή να μας βρείτε στα τραπεζάκια της σχολής ,στο στέκι μας στον 5ο όροφο αλλά βασικά σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα!Κίνηση: Γιατί πιστεύουμε στην κίνηση, στην εξέλιξη, γιατί απεχθανόμαστε κάθε είδους μονολιθικότητα στην σκέψη, κάθε συντηρητισμό, κάθε κοινωνική αδράνεια. Γιατί «σε ένα τρένο που κινείται, κανείς δεν μπορεί να μείνει στάσιμος.»Έτσι και εμείς αντιλαμβανόμενοι τους εαυτούς μας όχι μόνο σαν αποδέκτες, αλλά και σαν δημιουργούς του κοινωνικού-ιστορικού γίγνεσθαι, προσπαθούμε μέσα από την δράση μας να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας μη-καταπιεστικής, μη-εκμεταλλευτικής κοινωνίας.

Αριστερών: Γιατί βιώνουμε και συνειδητοποιούμε την καταπίεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γιατί παλεύουμε για την απελευθέρωση και βλέπουμε την ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων ως την μόνη ρεαλιστική λύση. Γιατί αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο και παλεύουμε να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις ακόμα και στα ατομικά προβλήματα.

Φιλοσοφικής: Γιατί ξεκινώντας από τον κοινωνικό μας χώρο αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση και διεύρυνση των μορφωτικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων την ίδια στιγμή που προτείνουμε έναν άλλο ρόλο για τις ανθρωπιστικές επιστήμες: το ρόλο της απελευθέρωσης του ατόμου προς όφελος των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφείας.


 Ποια είναι η Ενίαια Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση?

Η ΕΑΑΚ είναι γέννημα και παράλληλα τροφοδότης των μαζικών και δυναμικών φοιτητικών αγώνων από την δεκαετία του 90 εως σήμερα. Των αγώνων ενάντια στους νόμους Κοντογιαννόπουλου το 90-91, Σουφλιά το 93, Γ.Παπανδρέου το 95, Αρσένη το 97-99, Ευθυμίου το 2001 και Γιαννάκου το 2007. Πρεσβεύει την ανάγκη όχι για άλλη μία αριστερά, αλλά για μια Άλλη Αριστερά, ενωτική, ανεξάρτητη, αμεσοδημοκρατική, αντικαπιταλιστική...

Ας εξηγηθούμε:
Γιατί ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
Γιατί βλέπουμε γύρω μας ένα κόσμο που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας, που καταστρέφει τα όνειρά μας. Γιατί βιώνουμε την καταπίεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γιατί παλεύουμε για την απελευθέρωση και βλέπουμε την ανατροπή ως την μόνη ρεαλιστική λύση. Γιατί αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο και παλεύουμε να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις ακόμα και στα ατομικά προβλήματα.

ΕΝΩΤΙΚΗ: Μια αριστερά που θα μπορεί να προωθεί όχι μια πλαστή ενότητα, αλλά ένα περιεχόμενο που θα μπορεί να ενοποιεί όλα τα πληττόμενα κομμάτια της νεολαίας και της εργασίας. Που θα αντιτίθεται στις έριδες που σπέρνει το κεφάλαιο ανάμεσα σε αποφοίτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, αποφοίτους ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΣ παλεύοντας για ενιαία δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Με μέτωπο παιδείας – εργασίας, για την πραγματική ενότητα του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος για μία αναμέτρηση μαχητική και νικηφόρα με την κυβέρνηση και τις αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ:
Από το κράτος και τα κόμματά του. Από την τη κυρίαρχη πολιτική, τις επιχειρήσεις και τους καθηγητές. Δεν οδηγούμαστε από κανένα-λογοδοτούμε μόνο στον κόσμο της σχολής. Από κόμματα και κομματικές γραμμές καθώς αποφασίζει με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση της. Από την κυβερνητική πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της κοινωνίας του κέρδους, της εκμετάλλευσης, του ρατσισμού και του πολέμου. Από λογικές εκπροσώπησης-διαχείρισης: η αντίληψή μας απέναντι στο διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) συνοψίζεται στη φράση «εντός, εκτός και ενάντια». Είμαστε «εντός» με την έννοια ότι έχοντας έδρες σ’ αυτό παρεμβαίνουμε έτσι ώστε να μην ψηφίζονται στο ΔΣ αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Είμαστε «εκτός» γιατί διαφωνούμε με τη λογική των 15 αντιπροσώπων και γιατί πιστεύουμε ότι το πραγματικό πεδίο αντιπαράθεσης είναι η Γενική Συνέλευση. Είμαστε «ενάντια» γιατί πολλές φορές μπορεί να δράσει σε βάρος των αποφάσεων των Γ. Συνελεύσεων και να δημιουργήσει «εκλεκτούς» συνομιλητές των καθηγητών, του υπουργείου και της κυβέρνησης, πέρα και έξω από τη θέληση της πλειοψηφίας. Οικονομικά ανεξάρτητοι: δε χρηματοδοτούμαστε από κανέναν άλλο πέρα από τους εαυτούς μας καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική ανεξαρτησία, θεωρούμε την οικονομική

ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
: Πιστεύουμε πως μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες(γεν.συνελεύσεις) μπορούν να εκφραστούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας και εκεί διαμορφώνονται συνειδήσεις και όχι μια φορά το χρόνο στις φοιτητικές εκλογές. Κυρίως, όμως, είμαστε μια συλλογικότητα αμεσοδημοκρατική όχι απλά επειδή θέλουμε τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών - ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων- αλλά επειδή «αναπνέουμε» μέσα από αυτές, γιατί κάνουμε πράξη το σύνθημα «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ». Και στο εσωτερικό μας λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά και δεν αποδεχόμαστε κανένα είδος ιεραρχίας, προέδρους ή αρχηγούς. Το ίδιο το σχήμα και τα άτομα που συμμετέχουν αποφασίζουν για όσα λέμε και κάνουμε. Το σχήμα είναι ανοιχτό για όλους και κάθε άποψη που θέλει να ακουστεί έχει δύναμη.


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ: Θέλουμε να είμαστε μια αριστερή κίνηση που θα παλεύει για την ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, στο πανεπιστήμιο αλλά και στην κοινωνία, παλεύοντας παράλληλα για τη βελτίωση των όρων που σπουδάζουμε και θα δουλέψουμε αύριο. Θέλουμε μια αριστερά αντικυβερνητική, ενάντια στην ΕΕ, που θα αμφισβητεί πτυχές του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος παλεύοντας για το κοινωνικά αναγκαίο και όχι για το καπιταλιστικά εφικτό, για όσα δηλαδή έχουμε ανάγκη. Μια αριστερά που απορρίπτει το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης της κοινωνικής πλειοψηφίας από την κυρίαρχη πολιτική μπλε ή πράσινης απόχρωσης.