Επιτέλους η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέλαβε το ρόλο της ως φερέφωνο της κυβέρνησης και εξέφρασε τη πολιτική της θέση. Τελικά η 1η δύναμη στη σχολή μας, που ζητάει τη ψήφο μας για τα glamorous πάρτι της, τις Μυκονιάτικες εκδρομές και τις δωρεάν σημειώσεις, έδειξε ποιος είναι ο ρόλος της: η προώθηση και η υπεράσπιση του συνόλου της αντεκπαιδευτικής πολιτικής και όχι των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, όπως ευαγγελίζεται.
Μας λένε ότι: «Τα ΚΕΣ με την απόφαση του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίζονται ως εμπορικές επιχειρήσεις και υπάγονται στο Υπουργείο Εμπορίου και όχι στο Υπουργείου Παιδείας»
Δε μας λένε ότι: η ΝΔ υιοθετώντας την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μετατρέψει τα δημόσια σε «εμπορικές επιχειρήσεις», αφού με την αναγνώριση των κολεγίων ως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έσπευσε να ψηφίσει το καλοκαίρι τα δημόσια πανεπιστήμια θα πιέζονται να λειτουργούν ανταγωνιστικά. Τι σημαίνει αυτό; Λειτουργία με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης (που θα διαμορφώνει το πρόγραμμα σπουδών), απαξίωση των επαγγελματικών και των εργασιακών δικαιωμάτων, περαιτέρω πειθάρχηση και εντατικοποίηση των σπουδών με γνώμονα την εναρμόνιση των 2 τύπων πανεπιστημίου.
Μας λένε ότι: «Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα θα αναγκαστεί να πληρώνει πρόστιμο 60000 ευρώ την ημέρα.»
Δε μας λένε ότι: η κυβέρνηση δρομολογεί ήδη την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας της ΕΕ για την εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ. Χρησιμοποιώντας βέβαια ως προμετωπίδα την “τιμωρία” από την ΕΕ προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά της υπακοής και να κατευνάσει τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος που θα παίζει η ΕΕ στο σύνολο της πολιτικής που ασκείται στο χώρο της εκπαίδευσης.
Μας λένε ότι: «Υπήρξαμε οι μόνοι που ζητήσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16.Η μη αναθεώρηση του άρθρου διατήρησε το άναρχο περιβάλλον στο χώρο της παιδείας.»
Δε μας λένε ότι: το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος εξαναγκασμένο από την ορμή του φοιτητικού κινήματος, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε ξεκάθαρα την αντίθεση του σ’ ολόκληρη την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και κατάφερε να τη μπλοκάρει. Η ΔΑΠ τολμά να επαναφέρει στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών την πολιτική που τόσο καιρό καταδικάστηκε απ’ όλους τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά. Τη πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της έντασης των ταξικών φραγμών και τελικά μιας πολιτικής τόσο ξένης προς τις πραγματικές μας ανάγκες.
Μας λένε ότι: «Απαιτούμε την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης(εδώ γελάμε!) με την εφαρμογή της αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν ουσιαστικά νομοθετικές ρυθμίσεις όπως ο νόμος για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά και ο νέος νόμος-πλαίσιο. Πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εδώ και χρόνια.»
Δε μας λένε: τι σημαίνουν τελικά αυτές οι πάγιες θέσεις που τυχαίνει να είναι θέσεις της ΝΔ και της Ε.Ε. Οι “νομοθετικές ρυθμίσεις” φέρνουν:
· Τη δημιουργία των νέων εργαζομένων που χρειάζεται ο καπιταλισμός. Αυτό μεταφράζεται σε απόφοιτους μιας χρήσης, ελαστικούς και αναλώσιμους, καταρτίσιμους, πειθαρχημένους, χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο αλλά με έναν ατομικό φάκελο προσόντων.
· Τη λειτουργία του πανεπιστημίου με επιχειρηματικούς- ανταποδοτικούς όρους.
· Την απαξίωση των πτυχίων, την αποσύνδεση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τη συνολική αλλαγή στον χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών.
· Την ιδεολογική πειθάρχηση των εργαζομένων και της νεολαίας και την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών.
· Την ένταση της πολυδιάσπασης της νεολαίας και τον κατακερματισμό της εκπαίδευσης.
Μας λένε ότι: «Η ΔΑΠ είναι παρούσα και δεν θα μείνει με τα χέρια δεμένα. Μια συνεπής και διαχρονική λύση σήμερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, διασφαλίζοντας την αξία των πτυχίων μας και των δικαιωμάτων μας.»
Δε μας λένε: τελικά ότι η κοινοτική οδηγία στοχοποιεί όλους εμάς με την απαξίωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Είναι ένα χτύπημα στη σπουδάζουσα νεολαία με στόχο τον αυριανό καταρτίσιμο, ευέλικτο και αναλώσιμο εργαζόμενο. Η τομή των ΚΕΣ αφορά την κατοχύρωση των πτυχίων, αλλά και γενικότερα την κατάργηση συνολικά των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, τους όρους εργασίας, τη γνώση και τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων καθώς συμβαδίζει με τη συγκρότηση του ΚΕΧΑΕ και τη δημιουργία του φθηνού εργατικού δυναμικού βάσει των επαγγελματικών «προσόντων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία έχουν όμως μόνο όσοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση στα ΑΕΙ ή και αυτοί που πέταξε το υπουργείο μέσω της βάσης του10 στο δρόμο των διάφορων κέντρων επανακατάρτισης (ΚΕΣ,ΚΕΚ,ΙΕΚ κτλ) ;Δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή δουλειά, μόνιμη και σταθερή, που θα μπορούμε να ζούμε μόνο μέσα από αυτή, έχει όλη η νεολαία.
Μας είπαν ότι: «οι παρατάξεις της αριστεράς και συγκεκριμένα τα ΕΑΑΚ πέραν των επαναστατικών τους κραυγών δεν έχουν καταθέσει καμία ουσιαστική πρόταση που να δίνει λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα και όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπιζαν τα ΚΕΣ σα να μην υπάρχουν. Μη κρύβεστε πίσω από τη στείρα άρνηση και τις ακραίες απόψεις σας.»
Η ΔΑΠ αποκαλεί “επαναστατικές κραυγές” τη μόνη φωνή αμφισβήτησης στη καταπάτηση των δικαιωμάτων της νεολαίας. Η ΔΑΠ αποκαλεί “στείρα άρνηση” τη μόνη πραγματική πρόταση για το σήμερα, που δεν είναι άλλη από αυτή που υιοθέτησε το φοιτητικό κίνημα και που ενοποιεί τη νεολαία, ώστε να μπορεί τελικά να νικά. Γιατί για να υπάρξει νικηφόρα προοπτική των αγώνων προϋπόθεση αποτελεί η πρόταση της ΕΑΑΚ για κατάργηση των ΚΕΣ,ΙΕΚ,ΚΕΚ,ΙΔΒΜ,ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ, για ελεύθερη πρόσβαση χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς, για ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο που θα εξασφαλίζει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, για ενιαία δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους.
- Όλοι στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την Τετάρτη 5/11 στις 12μ.μ. στην AULA
- Όλοι στην πορεία 6/11 με προσυγκέντρωση στις 12 στα Προπύλαια.