Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

«Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες» ή «Αν το άκυρο αποχή άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομα» και άλλες παρεξηγήσεις όταν δεν διαβάζουμε ολόκληρη τη παράγραφο αλλά μόνο μια φράση...

«Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες» είχε πει ο Κ. Μάρξ και 150 χρόνια μετά μοιάζει να μην υπάρχει λόγος επιπλέον διευκρινήσεων της πασίγνωστης και χιλιοειπωμένης πια φράσης. Γιατί στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, στις αρχές του 21ου αιώνα  το δικαιώμα του εκλέγειν φαίνεται να χάνει κάθε αξία, σχεδόν να εκμηδενίζεται μπροστά στις εντολές του ΔΝΤ, στις διορίες της ΕΕ όσο και στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στις μέρες της σύγχρονης «ελληνικής δημοκρατίας», εν μία νυκτί ψηφίζονται μέτρα που ακυρώνουν κατακτήσεις του εργατικού κινήματος εδώ και έναν αιώνα, όποιος εργαζόμενος τολμήσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του απολύεται χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ ο σύγχρονος στρατός κατοχής (αστυνομία) φροντίζει να μας θυμίζει καθημερινά την αντιμετώπιση που θα εισπράξει κάθε εστία και μορφή αντίστασης από τους «ελεύθερους πολιορκημένους» της Κερατέας μέχρι κάθε απεργία και διαδήλωση.

Άρα, ποιό το νόημα των εκλογών τελικά? 
Για εμάς, για την ΕΑΑΚ αλλά και την αντικαπιταλιστική αριστερά συνολικά, δεν υπάρχουν αυταπάτες. Οι εκλογές ,ειδικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δε γίνεται ποτέ να φέρουν τη συνολική ανατροπή που έχει ανάγκη η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τους οργανωμένους από τα κάτω αγώνες, μόνο όταν γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και καθένας από εμας πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Παρ΄όλα αυτά, μιλάμε για μια πολιτική διαδικασία η οποία από τη δική μας πλευρά μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε μια ακόμη πολιτική μάχη, που θα στείλει το μήνυμα της ανυπακοής στην κυβέρνηση και σε κάθε εκφραστή της ίδιας πολιτικής. Συμμετέχουμε στις εκλογές γιατί είναι σημαντικό να εκφραστεί και εκεί μια συνολική πολιτική αντιπρόταση που θα δώσει την προοπτική των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.
 Έτσι και στις φοιτητικές εκλογές, δεν συμμετέχουμε για να εκπροσωπήσουμε κανέναν, δεν θέλουμε να διοικήσουμε με μια παραπάνω έδρα στο διοικητικό συμβούλιο της σχολής, ούτε να εμφανιστούμε ως εκφραστές των φοιτητών μακριά και έξω από αυτούς. Οι φοιτητικές εκλογές για εμάς δεν αποτελούν μία μάχη εκλογικών επιτελείων, μηχανισμών ή συναλλαγών με το καθηγητικό κατεστημένο. Αυτές είναι λογικές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ. Ούτε όμως, τις βλέπουμε σαν έναν τρόπο εκλογικής εξαργύρωσης του κινήματος ή ως την κορυφή και κατάληξη του κάθε αγώνα, όπως η καθεστωτική αριστερά, οι δυνάμεις της ΚΝΕ/ΜΑΣ και της ΑΡ.ΕΝ. Αντίθετα, συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές για να βάλουμε σε ανοιχτή διαδικασία τις πολιτικές μας θέσεις και τη δράση μας μέσα στη σχολή, για να σπάσουμε και στην πράξη κάθε προνόμιο εκπροσώπησης των φοιτητών και να προτάξουμε τους συλλογικούς αγώνες μέσω των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες για εμάς είναι το ανώτερο αποφασιστικό όργανο των φοιτητών. Γιατί, αποτελούν άλλη μία διαδικασία που και εκεί μπορούν να εκφραστούν οι τάσεις αμφισβήτησης του κινήματος, γιατί και μέσα από αυτές μπορεί να εκφραστεί η συνολική σύγκρουση της νεολαίας με την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και η προοπτική των αναγκών μας. Ως ΕΑΑΚ έχουμε πολιτική θέση η οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της παρέμβασης σε όλες της πολιτικές μάχες αλλά πιστεύουμε ότι και το κίνημα, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε οξυμένη φάση δεν έχει τη δικαίωμα να «διαλέγει» μάχες και να απέχει επιλεκτικά. Θέλουμε μάχιμη πολιτική καταγγελία των καθεστωτικών δυνάμεων από τις φοιτητικές εκλογές ώστε να βγει ενισχυμένο το ίδιο το κίνημα. Να καταδικαστεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ και η συνενοχή της ΝΔ. Η επιλογή του άκυρου και της αποχής δηλώνει απλή απογοήτευση χωρίς εναλλακτική αντιπρόταση, σημαίνει ότι η νεολαία υιοθετεί το «δεν γίνεται αλλιώς» του Παπανδρέου, ότι σκύβει το κεφάλι και υποχωρεί. Στέλνει μήνυμα στα κυβερνητικά επιτελεία αδιαφορίας και συναίνεσης της νεολαίας στον κυκεώνα των μέτρων που μας ετοιμάζουν ενώ ανακουφίζει ΠΑΣΠ και ΔΑΠ αφού δεν τις καταγγέλλει και δεν τις περιθωριοποιεί όπως πρέπει. Οι φοιτητικές εκλογές με την ενιαιότητα και πανελλαδικότητά τους, (δηλαδή με το να γίνονται την ίδια μέρα σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ πανελλαδικά), διατηρούν τα πολιτικά χαρακτηριστικά της κεντρικής αντιπαράθεσης, δίνουν το στίγμα της συνολικής απάντησης της νεολαίας και δεν αφορούν μόνο σε ζητήματα της σχολής, όπως προσπαθούν να πείσουν οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, οι οποίες αξιοποιούν τιε εκλογές για να μας εγκλωβίσουν στην ανάθεση και στην παθητικότητα.
Από αυτή τη σκοπιά καλούμε κάθε φοιτητή/-τρια σε αυτές τις τόσο κρίσιμες φοιτητικές εκλογές που αντιλαμβάνεται τη νικηφόρα προοπτική των συλλογικών αγώνων, να στηρίξει και μέσα από την ψήφο του στην ΕΑΑΚ τις μάχες της επόμενης μέρας για την ανατροπή της χούντας κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ από τη μεριά της νεολαίας. Καλούμε σε ουσιαστική στήριξη των αγώνων όχι της στείρας καταγγελίας αλλά της ρήξης με τις λογικές τους καπιταλιστικά εφικτού που προβάλλει το ρεαλισμό των κοινωνικών αγώνων. Η ενίσχυση της ΕΑΑΚ σημαίνει συλλογική στράτευση στις μάχες που μας περιμένουν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Μάχες στις οποίες το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με σχέδιο και προοπτική. Για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος και μετώπου πάλης που από κοινού με τα αγωνιζόμενα πρωτοπόρα κομμάτια των εργαζομένων μακριά από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα αντιστέκεται ουσιαστικά και θα ανατρέπει. Για να ηττηθούν όσοι θέλουν να διαλύσουν τις μορφές οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος! Για να δυναμώσει το αντίπαλο δέος μες τις σχολές, ενάντια στο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της αγοράς, στους αντιεκπαιδευτικούς και αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων και των Υπουργείων, στην αναγνώριση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στο νόμο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου. Μέσα από ένα κίνημα άμεσα δημοκρατικό και ενιαίο κόντρα στις λογικές που το σύνολο των καθεστωτικών παρατάξεων προωθούν, την απομαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και το χτύπημα του συνόλου των διαδικασιών. Είναι ψήφος που θα δίνει κινηματική προοπτική αγώνα διαρκείας, που βλέπει την επόμενη μέρα ως μια νέα αρχή αγώνων.
Για την ενίσχυση μίας άλλης Αριστεράς: Μίας αριστεράς που θέλει να βάλει στην κεφαλή των αγώνων την ανατρεπτική νεολαία ως το μόνο παράγοντα εκείνο που μπορεί να αλλάξει την θλιβερή κοινωνική κατάσταση. Μιας αριστεράς που δεν λείπει από καμία μάχη, δεν αρκείται σε μία αριστερή διαμαρτυρία αλλά πετυχαίνει νίκες στο σήμερα. Μιας αριστεράς που δεν τρέφει αυταπάτες για μία καλύτερη διαχείρηση του σημερινού βάρβαρου συστήματος εκμετάλλευσης, αλλά παλεύει για την ανατροπή του. Μιας αριστεράς που δεν θα μένει μόνο στην αναγκαιότητα αλλά θα μπορεί να καλλιεργεί τη δυνατότητα και να ανοίγει τους δρόμους για μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και βία που είναι συνώνυμη του οικονομικού καταναγκασμού, του αστικού καθεστώτος και του πολέμου. Μία κοινωνία με ελευθερία, δικαιοσύνη και πλήρη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα αγαθά της φύσης και του πολιτισμού.


 Για να γίνει καθαρό σε όλους ότι η νεολαία δεν συναινεί, δεν σιωπά, με την αντικαπιταλιστική αριστερά και τα κινήματα της ανατροπής τραντάζει  την κρίση του συστήματος...

...Στις 18 Μάη στηρίζουμε-ψηφίζουμε την
Ενωτική Πρωτοβουλία Σ.Α.Φ-Κ.ΑΡ.ΦΙ
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: