Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ..... Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΦΥΤΟΖΩΕΙ

Νοέμβρης του 2010. Το μικρόβιο της τεμπελιάς και της αχαριστίας των Ελλήνων που “τρώνε περισσότερα απ’ όσα παράγουν” έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο. Η παγκόσμια συστημική κρίση, η καπιταλιστική, χτυπάει τις ακλόνητες υπερδυνάμεις του κόσμου, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ιαπωνία. Τα κομπρεμί μεταξύ των κρατών και των μεγάλων τραπεζικών ομίλων στον κόσμο, με σκοπό την διάσωση των δευτέρων από τους πρώτους, δίνουν και παίρνουν με αποτέλεσμα τεράστια ελλείμματα στα κρατικά ταμεία. Πείνα, ανεργία στα ύψη, κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες, πολιτικές ελευθερίες περιορίζονται, τα ωράρια γίνονται αφόρητα και το άλλοτε “αμερικάνο όνειρο” (με την δουλίτσα, τον μισθούλη, το αμαξάκι και την ζωούλα) δείχνει ,αποσυντεθιμένο πια, πιο ανέφικτο από ποτέ. Μόνη παρουσιάσημη λύση από τους γκουρού των ΜΜΕ και της πολιτικής είναι να πληρώσει ο λαός. Να πληρώσει ο λαός, συγκεκριμένα ο ελληνικός, ένα χρέος που όλοι οι οικονομολόγοι, πάσης ιδεολογικής χροιάς, παραδέχονται πως το έχει πληρώσει 2 και 3 φορές. Και χώρια αυτά οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 3 χρόνων (γιατί δεν είναι θέμα πράσινου ή μπλε διαχειριστή) έχουν δωρίσει στις τράπεζες πάνω από 70δις ευρώ, λεφτά δικά μας, λεφτά δεδουλεμένα. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα το φίδι από την τρύπα έχει σταλθεί να βγάλει ο Γιωργάκης με κατευθυντήριες απο την ΕΕ και το ΔΝΤ και αιχμή το Μνημόνιο, που οσονούπω θα αναθεωρηθεί. Και θα ξαναναθεωρηθεί. Και συνέχεια θα αναθεωρείται όσο δεν αντιδράμε, όσο μένουμε απαθείς. Όσο τους ανεχόμαστε.

Και η Φιλοσοφική. Εδώ λοιπόν ο κόσμος καίγεται και η Φιλοσοφική... χτενίζεται. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ καλούν σε μαζικούς αγώνες και κινητοποίηση κάθε Σάββατο στο Villa Mercedes. Η ΠΚΣ, μην πιστεύοντας στην δύναμη του κόσμου και στην προοπτική της νίκης, περιχαρακώνεται σε αίθουσες κάνοντας Επιτροπές Αγώνα για να αυταρέσκεται λέγοντας πόσο γαμάτη είναι η γραμμή του Κόμματος. Κάποιοι, απαξιώνοντας τους πάντες και τα πάντα-μαζί και τον εαυτό τους που δεν παίρνει ενεργό ρόλο στα τεκτενόμενα- επιλέγουν τον δρόμο της μοναξιάς, της απομόνωσης, της επικείμενης κατάθλιψης (μελέτες δείχνουν ραγδαία άνοδο των ψυχοπαθολογικών προβλημάτων ένεκα κρίσης). Κάποιοι θα παρηγορηθούν προβάλλοντας έναν άλλον εαυτό στο facebook και δημιουργώντας επίπλαστες σχέσεις στο διαδύκτιο. Κάποιοι θα σκύψουν το κεφάλι και θα πουν “εγώ θα την βολέψω, εμένα θα μου κάτσει, δεν είμαι μαλάκας σαν τους άλλους, να πα να πνιγούν όλοι”. Κάποιοι δεν θα ντραπούν να γλύψουν και να ξεφτιλιστούν για να κερδίσουν ένα ψίχουλο που θα περισσέψει από το αφεντικό....

…..Kάποιοι όμως ασφυκτιούν, κάποιοι ανησυχούν και κάποιοι δεν έχουν αυταπάτες για το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Κάποιοι θέλουν να πάρουν την ζωή στα χέρια τους, θέλουν να εμπνευστούν και να παλέψουν για μια άλλη κοινωνία. Κάποιοι βαρέθηκαν τον ωχαδερφισμό και την μιζέρια του “τίποτα δεν θα γίνει, κάτσε στα αυγά σου, προσκύνα και περίμενε να πεθάνεις”. Η ομορφιά της ζωής έγκειται στην πάλη για να την κάνουμε ομορφότερη. Κάποιοι έπαψαν να πιστεύουν τα κούφια λόγια αυτών που μας οδήγησαν εδώ. Κάποιοι βάζοντας τα πράγματα κάτω θα βρούνε την λύση, γιατί “ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι ο κόσμος αλλάζει, αλλά ότι μένει ίδιος”. Kαι ο κόσμος μέρα με την μέρα αλλάζει, χώρις την δική μας έγκριση, χωρίς την δημιουργικότητά μας. Ας πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες.

  • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 25/11 στις 12 στα Προπύλαια!
  • Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 1/12 στις 12 στην Αula!

Δεν υπάρχουν σχόλια: