Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στην Αγγλία οι φοιτητές στους δρόμους! Εμείς?

Στους δρόμους του Λονδίνου βγήκαν 50.000 φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια.Κατα τη διάρκεια της πορείας φοιτητές μαζί με καθηγητές κατάφεραν να εισέλθουν στο Millbank Tower, την έδρα του Κυβερνώντος κόμματος.

Οι φοιτητές αυτή τη στιγμή συνεχίζουν την κατάληψη του κτιρίου έχοντας ανέβει στην ταράτσα του μετα βρετανικά Μ.Α.Τ. να βρίσκονται απο κάτω.

Οι φοιτητές που προχώρησαν στην κατάληψη του Millbank Tower έστειλαν μέσω της Guardian το εξής μύνημα : “Στεκόμαστε ενάντια στις περικοπές, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους που έχουν πληγεί.Είμαστε κατά όλων των περικοπών και της εμπορευματικοποίησης της εκπαίδευσης.Θέλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας προς το σύστημα των Tories που επιτίθεται στους φτωχούς και βοηθά τους πλούσιους.Αυτή είναι μόνο η αρχή.”

Σήμερα, τα δίδακτρα για τους ευρωπαίους και βρετανούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας δεν ξεπερνούν τις 3.290 στερλίνες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ’ έτος.Η κυβέρνηση του Κάμερον σχεδιάζει να επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα μέχρι τις 6.000 στερλίνες, φτάνοντας σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις», τις 9.000 στερλίνες.

Οι φαεινές ιδέες της Διαμαντοπούλου και του ΠΑΣΟΚ για δίδακτρα και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης δεν είναι εγχώρια ιδέα, αλλά καθεστώς στις ευρωπαικές και αμερικανικές πόλεις και τις επιτάσσει η Ευρωπαική Ένωση. Εξ'ου και τα συμβούλια με όλους τους διεθνείς managers και προσωπικότητες που θα ελέγχουν τα πανεπιστήμια.

Η αντίσταση και τα κινήματα ,όμως, δεν έχουν ούτε αυτά σύνορα. Από την Γαλλία με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις , στην Αγγλία με τους φοιτητές στους δρόμους να αμφισβητούν το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι την Ελλάδα και τον φοιτητικό και παλλαικό ξεσηκωμό υψώνεται μια παγκόσμια φωνή αντίστασης που απειλεί το status quo των ισχυρών του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: