Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση σε σχέση με τα γεγονότα στα κυλικεία της ΣΕΜΦΕ και της σχολής Μηχανολόγων Ε.Μ.Π.

Από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, έχουν παρατηρηθεί μια σειρά από νοσηρά γεγονότα στους χώρους των κυλικείων των σχολών της ΕΜΦΕ και των Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Τα γεγονότα αυτά, αφορούν το εργασιακό καθεστώς στα δύο κυλικεία (τα οποία έχουν κοινό ιδιοκτήτη) καθώς και τη διαχείριση των τιμών των προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα στους εργαζόμενους των δύο κυλικείων έχει επιβληθεί ένα καθεστώς εξουθενωτικής εργασίας λάστιχο, με ωράρια που ξεκινάνε από τις 6π.μ. και φθάνουν μέχρι και τις 6μ.μ. με αντίτιμο μισθούς που μετά βίας ξεπερνάνε το βασικό μεροκάματο. Σαν να μην έφταναν οι εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, η διοίκηση των κυλικείων, με πρόσχημα μια μικροκλοπή που έγινε το προηγούμενο διάστημα στο ένα από τα δύο κυλικεία, ζήτησε από τους εργαζόμενους να καλύψουν τα χρήματα που χάθηκαν και παράλληλα πήρε την πρωτοβουλία να προσλάβει έναν “επιτηρητή” για τους εργαζόμενους «σεβαστών διαστάσεων», ο οποίος έχει επιβάλλει ένα κλίμα πλήρους εργοδοτικής τρομοκρατίας μέσα στους χώρους εργασίας. Το αποκορύφωμα αυτών των επιλογών ήταν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, δύο εργαζόμενοι να απολυθούν , με πρόσχημα ότι εγκατέλειψαν τα πόστα τους στο κυλικείο της ΣΕΜΦΕ, όταν η ίδια η διοίκηση τους έστειλε για υποστήριξη του κυλικείου των Μηχανολόγων!!!Το πιο χυδαίο της όλης υπόθεσης είναι ότι ο ένας εκ των δύο απολυμένων δεν εργαζόταν καν με τους όρους που προβλεπονται (ανασφάλιστος) γεγονός προφανώς παράνομο.Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν η εργοδοσία πατώντας πάνω σε προφάσεις καλλιεργούσε ένα κλίμα τρομοκρατίας με στόχο την απόλυση κάποιων εργαζομένων για δικούς του λόγους.

Αυτή η προκλητική στάση του ιδιοκτήτη των δύο κυλικείων, ο οπίος μετά τις απολύσεις έχει εξαφανιστεί πρόφανως γιατί αδυνατεί να υπερασπιστεί την στάση του, δεν ξαφνιάζει κανέναν εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ε.Μ.Π. Είναι γνωστό, ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης θα έκανε τα πάντα στο βωμό της προσωπικής του κερδοφορίας και κερδοσκοπίας, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι δε τηρεί τις τιμές πώλησης που έχει προσυπογράψει με τη διοίκηση του Ε.Μ.Π. μόνο και μόνο σε μία προσπάθεια να αντλήσει υπερκέρδη, φορτώνοντας έτσι την τσέπη των φοιτητών με πρόσθετα έξοδα. Όπως είναι επίσης γνωστό, ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης έχει μεγάλες διασυνδέσεις με τις διοικήσεις του Ε.Μ.Π., καθώς βρίσκεται στις υπηρεσίες σίτισης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (φοιτητική λέσχη, κυλικεία, περίπτερα κλπ.) από το 1985 με έναν σταθερό τρόπο.

Παρόμοιες καταστάσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εργασιακής ανασφάλειας συναντάμε πολλάκις εντός του ιδρύματος τόσο με τους εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις (Γραμμικό, Παπασωτηρίου) , στο ερευνιτικό προσωπικό και σε κάθε λογής project, όσο και στον τομέα καθαριότητας, με τις καθαρίστριες που δουλεύουν με καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου.


Νομίζουμε ότι σε μια περίοδο, όπου το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων έχει ανοίξει κεντρικά στην ελληνικής κοινωνία, αλλά και που η κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπνοια με τη Ν.Δ., εξαγγέλει μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, στην αναίρεση εργατικών κεκτημένων και στην πλήρη εμπέδωση των αντεργατικών κατευθύνσεων της Ε.Ε., το συγκεκριμένο γεγονός πρέπει να καταδικαστεί σκληρά.

Απέναντι σε λογική ανάθεσης σε ιδιώτες και εργολάβους του τομέα σίτισης και άλλων υπηρεσιών του ιδρύματος, παλεύουμε ώστε να φύγουν οι επιχειρήσεις, με το ιδρυμα να αναλαμβάνει αποκλειστικά κάθε υπηρεσία, με εργαζόμενους σε αυτές μονίμης και σταθερής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς όρους δουλειάς, έτσι ώστε τελικά να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των φοιτητών για δωρέαν σίτιση - στέγαση και άλλες παροχές .
Καλούμε, όλους τους φοιτητές, το σωματείο των εργαζομένων αλλά και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ε.Μ.Π., να καταδικάσει το συγκεκριμένο γεγονός και να βαδίσει στα χνάρια του αγώνα των εργαζομένων του ΑΠΘ πέρυσι. Απαιτούμε από τη διοίκηση του Ε.Μ.Π. να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη των κυλικείων στη βάση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί. Σε κάθε περίπτωση, δεσμευόμαστε για τη συνέχιση του αγώνα των φοιτητών μαζί με τους εργαζόμενους στα δύο κυλικεία, αλλά και συνολικά για τα αιτήματα που βάζουν εδώ και χρόνια οι Φοιτητικοί Σύλλογοι . και δηλώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε αν τα αιτήματα αυτά δεν δικαιώθουν.

Απαιτούμε:
Άμεση ανάκληση των απολύσεων και επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απολύθηκαν.Τήρηση της σύμβασης εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.
Μείωση των τιμών των προϊόντων του κυλικείου, τουλάχιστον στο προβλεπόμενο επίπεδο από το πλαφόν που έχει υπογραφεί με τη διοίκηση του Ε.Μ.Π.
Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία.
Κανένα χαμένο μεροκάματο για τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια των ημερών κατάληψης των κυλικείων.
Κυλικεία αποκλειστικά στην ευθύνη του ιδρύματος με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής απασχόλησης. Έξω οι εργολάβοι και οι ιδιώτες.



Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση
Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: