Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!


Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει πιο έντονα στην επικαιρότητα μια συζήτηση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις γενικές συνελεύσεις, αλλά ακόμα και στις φοιτητικές εκλογές. Αν κοιτάξουμε λίγο πέρα από τις κορώνες της κυβέρνησης για ‘’δήθεν’’ μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στις αποφάσεις και ‘’θωράκιση του αδιάβλητου των διαδικασιών’’, θα δούμε ξεκάθαρα τη στόχευση να υπονομεύσει τις διαδικασίες των φοιτητών, έτσι όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανα τους δηλαδή τους συλλόγους, αλλά και τον ίδιο τον φοιτητικό συνδικαλισμό ουσιαστικά!
Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν ‘’γεννήθηκαν’’ από τη μια μέρα στην άλλη. Αποτελούν κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος, είναι τα όργανα που επέλεξαν οι ίδιοι οι φοιτητές για να ασκούν πολιτική, τα όποια διατηρούν την ανεξαρτησία τους από το κράτος και τους φορείς του και μέλη τους είναι όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές της κάθε σχολής. Μέσω  ανοιχτών διαδικασιών (δηλαδή γενικών συνελεύσεων), οι σύλλογοι συζητούν και αποφασίζουν για τα προβλήματα, τις δράσεις και τον τρόπο που αντιπαλεύουν τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που τσακίζουν τα πτυχία και την προοπτική μας, να εξαθλιώσει περισσότερο τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Αποτελούν το μεγαλύτερο ‘’όπλο’’ του φοιτητικού κινήματος και ακριβώς αυτή τους την ιδιότητα θέλει να πλήξει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά επιτελεία για να συνεχίσουν και πιο έντονα να κερδοσκοπούν στις πλάτες των φοιτητών ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση και του ίδιου του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου.
Ας ξεκινήσουμε από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης: Πως είναι δυνατή η μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όταν δεν θα μπορούν καν να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων;  Μιλάμε επομένως για μέτρο που στοχεύει στον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών, μιας και αυτές θα αντικαθίστανται από ψηφοφορίες τύπου ‘’ψήφος προτίμησης’’ όπως υπάρχουν πχ στο ίντερνετ για την προτίμηση του τάδε η του δείνα προϊόντος. Παρακάμπτονται έτσι έμπρακτα οι δημοκρατικές διαδικασίες που δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να συζητήσουν, να διαφωνήσουν και τελικά να διαμορφώσουν άποψη για το τάδε η το δείνα ζήτημα.  Ακόμα όσον αφορά το αδιάβλητο των διαδικασιών, και πάλι γεννάται το ερώτημα πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί αυτό όταν μιλάμε για μια διαδικασία η οποία δεν θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ίδιων των φοιτητών, αλλά από ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες και πάλι δεν θα έχουν εποπτεία οι φοιτητές. Κάνοντας αυτές τις σκέψεις βλέπουμε λοιπόν όλο και πιο ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σταδιακά να αφαιρέσει από τους φοιτητές το δικαίωμα να συζητούν ελεύθερα για τις πολιτικές τους απόψεις, να ασχολούνται με τα προβλήματα των σχολών τους, να αποφασίζουν για αυτά που πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τους όρους φοίτησης τους κλπ. Πρόκειται για μια νομιμοποίηση από το κράτος του ότι οι φοιτητές πλέον έτσι θα συζητάνε μέσα στις σχολές, έτσι θα αποφασίζουνε, για μια κηδεμονία του κράτους πάνω στο φοιτητικό κίνημα.
Τον τρόπο που θα συζητάνε οι φοιτητές θα τον επιλέξουνε οι ίδιοι! Το φοιτητικό κίνημα δεν έχει ανάγκη καμία κηδεμονία από κανένα κράτος! Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις θα συζητάμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν, για τις απαντήσεις που θα δώσουμε σε όλους αυτούς που θεωρούν τη γενιά μας ξοφλημένη και θέλουν να κερδοσκοπήσουνε πάνω στις πλάτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: