Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ......

Για πολλοστή φορά φέτος, την προηγούμενη εβδομάδα οι φοιτητές βγήκαν μαζικά στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα επερχόμενα νομοσχέδια για την παιδεία. Νομοσχέδια που μιλάνε για διαγραφές φοιτητών, μέτρο που από την μια θα έρθει να πετάξει εκτός πανεπιστημίου τα πιο πληττόμενα κομμάτια των φοιτητών, φοιτητές δηλαδή που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους(το 40% της νεολαίας αναγκάζεται να δουλέψει,έστω και περιστασιακά,κατα την διάρκεια των σπουδών του) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους, άρα κατ’επέκταση να παρατείνουν και τις σπουδές τους. Από την άλλη με το μέτρο αυτό θα πειθαρχηθεί η νεολαία σε ένα πιο αυστηρό μοντέλο φοιτητή με την περαιτέρω ένταση του ρυθμού σπουδών,οδηγώντας ετσι παράλληλα σε δραστική μείωση του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου του. Μια πιο εντατικοποιημένη καθημερινότητα, με ακόμα λιγότερες παροχές και ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στα επαγγελματικά μας δικαιώματα και στην εργασιακή μας προοπτική. Αυτό καταλήγει ως συμπέρασμα όταν μιλάνε για αξιολόγηση των ιδρυμάτων και χρηματοδότηση μέσω αυτής. Κάθε πτυχή του Πανεπιστημίου θα υπάγεται στους νόμους της αγοράς,άκομη και η παρεχόμενη γνώση θα αξιολογείται με βάση τους κανόνες της ανταποδοτικότητας,αλλάζοντας και δυσκολεύοντας τους όρους φοίτησης με την επιβολή μαθημάτων-αλυσίδες και με τρανο παράδειγμα το τμήμα της Ψυχολογίας που το όριο δήλωσης μαθημάτων ειναι μολις 8(!).Παράλληλα η αξιολόγηση συνδέεται με την περαιτέρω δραστηριοποίηση των επιχειρησεων εντός του Πανεπιστημιού με στοχό την κερδοφορία του κεφαλαίου έντος τους.Τέλος στις πάγιες ελλείψεις στα Πανεπιστήμια,έρχεται να απαντήσουν οι ΣΔΙΤ(Σύμπραξη Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα).Η Κυβέρνηση επιθυμεί να γενικεύσει αυτό το καθεστώς σε ο,τι προκύψει.Εστίες με ενοίκια και σκληρούς κανονισμούς,πολυτελείς λέσχες και ό,τι άλλο σκαρφιστεί κανείς!Είναι προφανές οτι οι υπηρεσίες αυτές θα ειναι δυσβάσταχτες για τα παιδιά των φτωχών και λαικών οικογενειών.

Όλα αυτά επιλέγουν όμως να τα συζητήσουν, σε Υπουργεία και ξενοδοχεία, μακριά από εκεί που ζουν και δρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι,αγνοώντας τους προβληματισμούς των φοιτητών και τις αποφάσεις τους μέσα απο τις γενικές τους συνελεύσεις. Έτσι έγινε και το διήμερο 28-29 Νοεμβρίου που επέλεξαν να γίνει Σύνοδος Πρυτάνεων, στο Καβούρι! Μιλάνε για καταλήψεις που προκύπτουν από αποφάσεις μειοψηφιών,όταν 7-8 Πρυτάνεις κλείνονται σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, στην άλλη άκρη της Αθήνας και σχεδιάζουν να διαλύσουν το μέλλον μας και τις σπουδές μας. Μάλιστα η απάντηση στους 10 φοιτητικούς συλλόγους που κινητοποιήθηκαν ήταν διμιοιρίες ΜΑΤ-ΟΠΚΕ, δίκυκλα της ΔΕΛΤΑ, και μάλιστα ξύλο και δακρυγόνα με αποτέλεσμα 4 συνάδελφοι μας να καταλήξουν στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια!

Η ένταση της καταστολής που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν είναι τυχαία.Στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν τον «Νόμο και την Τάξη» στην κοινωνία χτυπούν ασυστόλως, συλλαμβάνουν κόσμο κάτω από το σπίτι του, εκκενώνουν καταλήψεις(βλ. διορια που έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για εκκενώσεις καταλήψεων εντός 15 ημερών) και αντιμετωπίζουν μετανάστες και αγωνιστές σαν «ενοχλητικά σκουπίδια» που πρέπει να καθαριστούν. Η κρατική καταστολή έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο γιατί αντιλαμβάνονται οτι η νεολαία έχει την δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια. Δημιουργούν ενα κλίμα τρομοκρατίας στην κοινωνία(και σε ιδεολογικο επίπεδο) καταστέλλοντας και φιμώνοντας οποιαδήποτε αγωνιζόμενη φωνή αντιστέκεται στην κυρίαρχη πολίτικη που έρχεται να καταστρέψει το μέλλον μας. 

Οι μέρες του Δεκέμβρη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κρατική-αστυνομική δολοφονία του 15χρόνου τότε Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο. Ο θάνατος αυτός στοχοποίησε ευθεία την νεολαία, που έβγαινε ήδη μαζικά στο δρόμο, που αμφισβητούσε την κανονικότητά τους, δεν έβλεπε την διέξοδο στον ατομικό δρόμο, αλλά στους μαζικούς αγώνες.Βέβαια ο Δεκέμβρης του 2008 συνδέθηκε και με την έναρξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης τοτέ που το σύστημα ακριβώς για να σωθεί,ανακεφαλαιοποιήουσε τις τράπεζες και παραλλήλα «σκότωνε» την νεολαία και το μέλλον της.Η νεολαία με κέντρα αγώνα τις κατηλλημένες σχολές, μαζι  με χιλιάδες εργαζομένων που βρίσκονταν στον δρόμο έδειξαν οτι δε θα συναινούσαν στις βάρβαρες πολιτικές που ετοίμαζε το κεφάλαιο προκειμένου να σωθεί απο την παγκόσμια κριση αλλά ούτε και στην κρατική καταστολή που συνόδευε αυτές τις πολιτικές και που κορυφώθηκε με τον θανατο του Αλέξη απο τον ειδικο φρουρό Κορκονέα(ο οποίος αυτή την στιγμή κυκλοφορεί ελεύθερος στην κοινωνία)

Ο τρόμος κράτους και κυβέρνησης, φάνηκε από το γεγονός ότι υπήρχαν σκέψεις να κατέβει ακόμη και ο στρατός στον δρόμο προκειμένου να καταστείλουν την κοινωνική εξέργεση. Έτσι και σήμερα, 11 χρόνια μετά η φλόγα καίει ακόμα μέσα μας. Οφείλουμε να πιάσουμε το νήμα των αγώνων που έχουν ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο και η νεολαία να περιγράψει μια διαφορετική αφήγηση για την ζωή που η ίδια θέλει και επιθυμεί κόντρα στη ζωή και το μέλλον που της επιβάλλουν οι πολιτικές του κεφαλαίου. Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις να απαντήσουμε στην βάρβαρη πολιτική τους, με αγώνες και διεκδικήσεις, που θα ρίξουν αυτή και κάθε κυβέρνηση που μας επιτίθεται. Να στοχοποιήσουμε όλους όσους μιλάνε για νέους Γρηγορόπουλος, περνάνε και υλοποιούν νομοσχέδια εκτρώματα, και εντός και εκτος σχολής. Να ενώσουμε τους αγώνες μας και με τους εργαζομένους και τους μετανάστες που διώκονται συνεχώς.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4/12 ΣΤΙΣ 12 ΣΤΗΝ 313

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3/12 ΣΤΙΣ 9 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ 

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ 13:00 

Δεν υπάρχουν σχόλια: