Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ…


 … στις κυβερνητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, τους εκφραστές των μνημονίων και της πολιτικής της λιτότητας στις σχολές ήταν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών στις 16 Μάη τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στην Φιλοσοφική. Συγκεκριμένα, στο σύλλογο φοιτητών Φιλοσοφικής ΔΑΠ και ΠΑΣΠ μαζί κατέγραψαν πτώση 632 ψήφων δείχνοντας οι φοιτητές γυρνάνε την πλάτη στις πρακτικές τους και σε ό,τι σάπιο αντιπροσωπεύουν αφού δεν δείχνουν πλέον καμία ανοχή σε όσους υπονομεύουν το μέλλον τους. Η κοινωνική οργή που στήνει στον τοίχο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές που υπηρετούν εκφράστηκε και μέσα στις σχολές. Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση της συμμετοχής σχετίζεται άμεσα με την πτώση των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Οι φοιτητές που εγκαταλείπουν αυτές τις δυνάμεις (και καλά κάνουν) δεν πρέπει να τραβήξουν το δρόμο της απομόνωσης και της ήττας αλλά να βρουν θέση στις κινηματικές διαδικασίες του συλλόγου, εκεί που θα τσακιστεί πραγματικά η πολιτική της εξαθλίωσης και θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για τη νεολαία και τους εργαζόμενους.
ΔΑΠ
963 (-253)
41.35%
ΠΚΣ
491  (-97)  
21%
ΠΑΣΠ
332  (-379)
14.26%
Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ  ΕΑΑΚ
294 (+41) 
12.62%
ΑΡΕΝ
186 (+63)  
8%
Πορεία
25             
1%
Αγ. Κινήσεις
11              
0,47%

 Ωστόσο, παρόλη την πτώση της, η ΔΑΠ συνεχίζει να είναι πρώτη δύναμη στη Φιλοσοφική και να έχει 5 από τις 11 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της σχολής. Η ανθεκτικότητα αυτή της ΔΑΠ οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι είναι η μόνη συντηρητική παράταξη στις σχολές που εκφράζει ξεκάθαρα την κυρίαρχη ιδεολογία του ατομικού δρόμου και της υποταγής. Η μόνη που τάσσεται καθαρά εναντίον κάθε κινηματικής διεργασίας και εκφράζει εκείνο το κομμάτι της νεολαίας που μπροστά στη σημερινή συντριπτική επίθεση αναζητεί δρόμους συμβιβασμού και ενσωμάτωσης με κριτήριο το «βόλεμα» και το «μικρότερο κακό» . Όλα αυτά, βέβαια, σε ένα χαρούμενο απολιτίκ περιτύλιγμα. Το μόνο που αρμόζει στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε αυτή τη συγκυρία είναι η περιθωριοποίηση από τους φοιτητές μέσα από τις διαδικασίες του συλλόγου και την ενεργή παρουσία και όχι μέσω τις αποχής που φέτος, για άλλη μια φορά, απέδειξε πως όποιος είναι κατά της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που του επιβάλλεται.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ  κατέγραψε σε αυτές τις εκλογές σημαντική άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό (άνοδος 4%). Η μαχητική της παρουσία σε όλους τους αγώνες εντός της σχολής είναι αυτή που ξεχώρισε. Από το φοιτητικό κίνημα, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις καταλήψεις στην αρχή της χρονιάς, στο μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου όπως τα συμβούλια διοίκησης μέχρι την καθημερινή παρουσία και τον αγώνα στη σχολή ενάντια στο ξεπούλημα του Πανεπιστημίου και τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η ΕΑΑΚ εκφράζει τις πιο αποφασισμένες τάσεις μέσα στο φοιτητικό κίνημα και γενικότερα στη νεολαία. Αντιλαμβάνεται τη θέση της νεολαίας στην επίθεση που δέχεται αυτή στιγμή ολόκληρη η κοινωνία. Οι κυβερνήσεις μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θέλουν να μας κάνουν τη γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης, να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια παιδεία, τα πτυχία και τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να γίνουν οι νέοι όσο το δυνατόν πιο εκμεταλλεύσιμοι. Στον αγώνα ενάντια σ’ αυτήν την επίθεση πρωτοστατεί η ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τολμά να απαντά επιθετικά διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, προτάσσοντας τους μαζικούς, συλλογικούς αγώνες απέναντι στον ατομικό δρόμο, προτάσσοντας τις Γενικές Συνελεύσεις και την οργάνωση των φοιτητών απέναντι στην ανάθεση και τον ωχαδερφισμό. Αυτή η αντίληψη την έκανε να πρωταγωνιστεί σε όλες τις μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις αλλά και την έβγαλε μπροστά με την άνοδο στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: