Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

«Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.»


 Ιανουάριος 2011
Η Συνέλευση των μεταναστών απεργών πείναςΤην Κυριακή περίπου 250 μετανάστες ήρθαν από την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία πείνας μαζί με άλλους 50 μετανάστες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου ξεκινήσαν απεργία πείνας διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες. Όπως γράφουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους οι λόγοι που τους οδήγησαν να επιλέξουν αυτό το απάνθρωπο μέσο αγώνα, το ύστατο όπλο που έχουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και με στοιχειώδη δικαιώματα είναι γιατί αυτοί όπως και τόσοι άλλοι μετανάστες «βρίσκονται στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας». Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πιο μαζική απεργία πείνας και αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο τουλάχιστον για την Ευρώπη.


 Οι 250 μετανάστες αποφάσισαν να στεγασθούν όσο καιρό διαρκέσει η απεργία πείνας στο επί ανακαίνιση κτιρίο της παλιάς Νομικής Αθήνας. Και γι’ αυτό ξεσπάθωσαν πρυτάνεις, υπουργοί, «αντι-»πολίτευση, δημοσιογράφοι, φοιτητοστελέχη  και κάθε είδους πανελίστες. Γίναμε μάρτυρες μιας τουλάχιστον κτηνώδους συζήτησης, καθόλου αθώων προθέσεων και γεμάτης ψέμματα. Κτηνώδους όταν απελπισμένοι άνθρωποι επιλέγουν τον θάνατο και οι δημοσιογράφοι συζητούν για το αν θα χαθεί η εξεταστική (φυσικά με την συνοδεία των ΠΑΣΠιτοΔΑΠίτων) και αν θα λερωθεί το χαλάκι του νέου κτιρίου...Για την αποκατάσταση της αλήθειας οι μετανάστες στεγάζονται στο πλήρως απομονωμένο κτίριο όπου δεν έχει παραδοθεί ακόμα στους φοιτητές και όπου δεν γίνονται μαθήματα και εξετάσεις, άρα και δεν εμποδίζουν την εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος. Τις εξετάσεις εμποδίζει ο πρόεδρος και η κοσμητεία της Νομικής που πήραν απόφαση να κλείσουν τη σχολή με lock out χωρίς καμία προφανή αιτία. Ο μόνος λόγος που υπαγορεύει αυτή την πράξη είναι να καταστείλλει τον αγώνα τους και να στρέψει τους φοιτητές εναντίον του και να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταπάτηση του ασύλου. Η χυδαία συνέχεια ήρθε δια στόματος ΔιαμαΝΤοπούλου όπου έσπευσε να καταδικάσει την μετατροπή του πανεπιστημίου σε “καταυλισμό μεταναστών”. Με μια πρόταση η Υπουργός Παιδείας! παραδίδει μαθήματα ρατσισμού και μηδενίζει τον ηρωικό αγώνα τους. Ταυτόχρονα δίνουν την χαριστική βολή στο άσυλο. Σιγοντάρει ο πρύτανής μας ο Πελεγρίνης που απεγνωσμένα ζητούσε από την αστυνομία να συλλάβει τους μετανάστες από το λιμάνι, δίνοντας ουσιαστικά συμβουλές στην αστυνομία (φοβερός ρόλος για ένα Πρύτανη). Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε την άρση του ασύλου. Δεν είναι τυχαίο πως ενωμένος ο πολιτικός κόσμος ζητά την κατάργησή του ασύλου και μέσα από την επανανοηματοδότησή του ως καθαρά και μόνο ακαδημαϊκού χώρου, αποστειρωμένου από συλλογικές διεκδικήσεις.
 Ο πραγματικός ρόλος του ασύλου όμως είναι η πυροδότηση και η οργάνωση των αγώνων του μαζικού φοιτητικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το άσυλο είναι κατάκτηση του λαού, είναι το κοινωνικό άσυλο των αγώνων και της πραγματικής δημοκρατίας των Γενικών Συνελεύσεων. Αν σήμερα επιτρέψουμε στην αστυνομία να μπει στο πανεπιστήμιο να βγάλει τους μετανάστες, αύριο θα μπει για να καταδιώξει τους ανέργους και τους εργαζόμενους και μεθαύριο θα αφήσει άστεγους τους φοιτητικούς αγώνες. Μια απλή ματιά στην ιστορία μας δείχνει ότι “παράνομοι” βαφτίζονταν πάντα οι αγωνιστές που κατά την διαχρονική και σύγχρονη εξουσία του τόπου δεν είχαν θέση στο άσυλο από την Κατοχή ως ορμητήρια του αντιφασιστικού αγώνα και της δράσης του ΕΑΜ νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι τον αντιδικτατορικό αγώνα και την κατάληψη της Νομικής και του ΕΜΠ το 1973, αλλά και από την μεταπολίτευση όπου στέγαζαν απολυμένους εργάτες μέχρι τα νεολαίστικα κινήματα των φοιτητικών κινητοποιήσεων και της εξέγερσης του Δεκέμβρη του ’08.
Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν αποκρύπτουμε την πραγματική ουσία της κατάληψης της Νομικής: Οι άνθρωποι αυτοί διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες στις χώρες τους (που φυσικά όλες αυτές οι «δυστυχίες στις χώρες τους» δεν φύτρωσαν αλλά το παγκοσμοπιημένο κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η “πολιτισμένη” Ευρώπη και η Ελλάδα μέσα σ’αυτές προκάλεσαν και προκαλούν με μόνο στόχο το κέρδος) ήρθαν στην Ελλάδα να δουλέψουν και να ζήσουν τα παιδιά τους. Αναγκάζονται να ζουν και να δουλεύουν παράνομα, πράγμα που εξυπηρετεί τα αφεντικά αφού είτε δεν τους πληρώνουν καθόλου είτε με μισθούς πείνας, δεν δικαιούνται ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (λιγότερα έξοδα και πάλι), δεν δικαιούνται να  γραφτούν σε σωματεία (να έχουν ήσυχο και το κεφάλι τους!), αλλά τώρα εν καιρώ κρίσης αυτοί φταίνε που τις πήραν τις δουλειές! Μήπως μας θυμίζει κάτι? Μήπως το παρόν των μεταναστών λίγο πολύ το έχουμε φανταστεί σαν το μέλλον το δικό μας, το μέλλον που η κυβέρνηση του Πασοκ, η ΝΔ, η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν βυθίσει στο ίδιο σκοτάδι με των κολασμένων της γης? Αυτός είναι ο λόγος που όχι μόνο δεν ενοχλείται το κεφάλαιο με τους παράνομους μετανάστες αλλά επιθυμεί διακαώς να μείνουν ανώνυμοι. Διακινδυνεύουν τις ζωές στους για να φθάσουν εδώ και συναντούν το τείχος της ρατσιστικής πολιτικής, τα σχέδια για το τείχος του Έβρου, το αντιμεταναστευτικό νόμο του Παπουτσή που δεν προσφέρει άσυλο ή νομιμοποίηση σε όλους τους μετανάστες, αλλά αναγκάζει ακόμη και τους για πολλά χρόνια εργαζόμενους μετανάστες στη χώρα μας να περιμένουν μπας και τους παραχωρηθεί παράταση της άδειας παραμονής για ένα μόλις χρόνο. Προτάσεις που το Πασοκ (σοσιαλιστική κυβέρνηση να σου πετύχει!) έχει δανεισθεί από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ σε μια άγαστη συνεργασία που έχει ξεκινήσει από την ψήφιση του Μνημονίου. Πολιτική που στην καρδιά της έχει την υπέρβαση της κρίσης του κεφαλαίου με τις πιο αντεργατικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και την αναίρεση κάθε κοινωνικής κατάκτησης. Και το σχέδιο ολοκληρώνεται με το τέλειο θύμα που θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας κοινωνίας που πεινάει και συνεπώς βράζει. Άλλος ένας χρήσιμος ρόλος για τους μετανάστες. Και τότε οι ρατσιστικές κορώνες δίνουν και παίρνουν.

Για την διαρκή λιτότητα και την εξαθλίωση, για το μαύρο παρόν και μέλλον δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά η πολιτική του Πασοκ και όλου του αστικού μπλοκ εξουσίας. Πρέπει άμεσα να επιλυθεί το ζήτημα των παράνομων μεταναστών και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της παρανομίας που αφήνει στο έλεος των αφεντικών και των επιχειρηματιών εργαζόμενους. Ο αγώνας των μεταναστών είναι και δικός μας αγώνας, ένας αγώνας κοινός που στηρίζεται στην ενότητα των συμφερόντων μας κόντρα σε αυτούς που θέλουν τους μετανάστες “λαθραίους” χωρίς δικαιώματα, τους Έλληνες “τεμπέληδες” που πρέπει να πληρώσουν πάλι από την τσέπη τους και αυτούς χωρίς δικαιώματα. Ένας αγώνας που θα απαιτεί άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τους επώδυνους για τους μετανάστες φόρους, να ισχύσουν σοβαρά το δικαίωμα ιθαγένειας και η διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων και να καταργηθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί συνοριακού ελέγχου. Ένας αγώνας που θα ανατρέψει το μνημόνιο και την κυβέρνηση, που θα δώσει ξανά πνοή στο Πανεπιστήμιο ως χώρου ανυπακοής, αμφισβήτησης και διεκδίκησης, ένας αγώνας που θα φέρει και πάλι την αξιοπρέπεια στη ζωή μας. Ας αφήσουμε για το τέλος την δική τους φωνή: «Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας. Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ»

·       Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της συγκλήτου του ΕΚΠΑ την Τετάρτη στις 12 στη Πρυτανεία (Προπύλαια) και καθημερινά να δώσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη  μας

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ- ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!
  Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.
...Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.
αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται στην νύχτα του πολέμου
έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς
εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω απ΄τις οβίδες.
Δεν έχεις καιρό
δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.(Τ.Λειβαδίτης)
Αφιερωμένο στους εαυτούς μας κυρίως όμως σε όσους έχουν χάσει προ πολλού τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: