Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Το τέλος της Δημόσιας Παιδείας!

Τα ήδη ψηφισμένα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με το λεγόμενο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» οδηγούν την πλειοψηφία της κοινωνίας στη φτώχεια και την ανεργία. Το επερχόμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, η προσπάθεια επί της ουσίας κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι αυξήσεις επί αυξήσεων στον ΦΠΑ, οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο είναι λίγα από μέτρα του “επικαιροποιημένου μνημονίου” που μαζί με τις ήδη ψηφισμένες μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος εισάγουν την εργαζόμενη πλειοψηφία σε ένα νέο Κοινωνικό Μεσαίωνα.

Αλλά και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τις εξαγγελίες Διαμαντοπούλου - Παπανδρέου στην διαβόητη “συνάντηση διαλόγου” στους Δελφούς, μεθοδεύεται η επί της ουσίας διάλυση του Δημοσίου και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και η εμπέδωση μιας ακραίας εκδοχής επιχειρηματικής εμπορευματοποιημένης κατάρτισης. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από την αδειοδότηση και απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 33 ιδιωτικά “κόλλεγια” (ΚΕΜΕ) που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με τις νέες αναδιαρθρωτικές τομές:

* Καταργείται η πάγια χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Με πρόσχημα την αυτοτέλεια, τα ΑΕΙ θα εξωθηθούν στην αναζήτηση χορηγών. Η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από μηχανισμούς τιμωρητικής αξιολόγησης με βάση ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια. Επιπλέον, μέσα από το περιβόητο «κουπόνι» του φοιτητή ανοίγει προοπτικά ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων.
* Οι σύγκλητοι θα υποκατασταθούν από «συμβούλια διοίκησης» με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και διορισμένους μάνατζερ, ενώ κάθε είδους φοιτητική συμμετοχή θα καταργηθεί.
* Με τον «εκπαιδευτικό Καλλικράτη» θα δούμε μαζικές καταργήσεις τμημάτων και συρρίκνωση ιδρυμάτων. Η μετάβαση από τα τμήματα στις Σχολές θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ρευστοποίηση των πτυχίων και στην πλήρη αποσύνδεση από αυτά των όποιων επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων κατοχύρωναν.
* Τα προγράμματα σπουδών θα «πιστοποιούνται» από ιδιωτικές εταιρείες, οδηγώντας σε ακραίες μορφές υπερεξειδικευμένης χρησιμοθηρικής κατάρτισης, την ίδια στιγμή που οι όποιες εναλλακτικές παιδαγωγικές, ιστορικές, κοινωνικοοικονομικές προσεγγίσεις θα εξωθούνται στο περιθώριο.
* Οι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων και η εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών θα οδηγήσουν σε μαζικές διαγραφές φοιτητών. Με τα προπαρασκευαστικά έτη η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών θα κόβεται στο πρώτο ή στο δεύτερο έτος σπουδών.


Η επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση, βέβαια, εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο διάλυσης συνολικά της δημόσιας παδείας. Συγκεκριμένα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας χιλιάδες είναι τα οργανικά κενά μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα εντείνεται το φαινόμενο της αδιοριστίας και επεκτείνεται η ελαστική εργασία με την μορφή της αναπλήρωσης. Καταργούνται επί της ουσίας η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη σε Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ περιορίζονται όλο και περισσότερο οι δαπάνες για την παιδεία, που έτσι κι αλλιώς ήταν πάντα χαμηλές.

Το μέλλον που μας ετοιμάζουν σε εκπαίδευση και εργασία είναι εφιαλτικό. Η μόνη απάντηση που αντιστοιχεί στο μέγεθος της επίθεσης είναι η μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας και η κλιμάκωση των αγώνων. Χρειαζόμαστε ένα φοιτητικό κίνημα κόντρα στο μέλλον της φτώχειας και της ανεργίας, κόντρα στο “νεό σχολείο” και στο “νέο πανεπιστήμιο” της αγοράς. Σε σύγκρουση με κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και με κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.

Ενωτική Πρωτοβουλία Σ.Α.Φ - Κ.ΑΡ.ΦΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: