Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008
Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα βρίσκεται παντού σε κατάσταση κρίσης πανικού. Το κεφάλαιο χάνει από τα κέρδη του και τα κράτη σπεύδουν να το στηρίξουν, παίρνοντάς τα από τους «από κάτω». Είναι η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση που επιδεινώνει την θέση των λαϊκών στρωμάτων, σπρώχνοντας εκατομμύρια ανθρώπους βαθιά μέσα στη φτώχεια.
Τα ΜΜΕγάφωνα του κεφαλαίου απεικονίζουν την οικονομική κρίση σαν θεομηνία, σαν ένα μεγάλο σεισμό από τον οποίο πρέπει όλοι να προφυλαχθούμε χωρίς όμως να μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό. Το μόνο που επιτρέπεται είναι η αναμονή των χειρότερων που έπονται, σε ένα τοπίο όπου η αγορά εργασίας φαίνεται να κινείται εκτός ελέγχου και η νέα φτώχεια να είναι γεγονός για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Οι εργαζόμενοι -οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση- είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν την κρίση της «ελεύθερης οικονομίας», την διακυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ασυδοσία του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, η κρίση αποτελεί το πρόσχημα για να εξαπολυθεί η πιο σφοδρή επίθεση των τελευταίων χρόνων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των μισθωτών εργαζομένων και της νεολαίας.
Έτσι παρά την οριακή κατάσταση που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει με εντονότερους ρυθμούς το «μεταρρυθμιστικό» της έργο: νέα φορολογική επιδρομή, νέες ιδιωτικοποιήσεις, υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Τα θεμέλια ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα μπαίνουν πιο βαθιά. Πρέπει όλοι μας να δουλεύουμε περισσότερο, σε πολύ χειρότερες συνθήκες, με πολύ λιγότερα χρήματα...
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σε αυτό το πλαίσιο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να γίνει ο χώρος παραγωγής της γενιάς των 700 ευρώ, με άλλα λόγια πρέπει να σαρωθεί. Αυτή είναι η ουσία του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο που ψηφίστηκε μεν στη Βουλή, αλλά δεν βρήκε ποτέ νομιμοποίηση από τη φοιτητική κοινότητα.
Κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Μετά τις καλοκαιρινές προεδρικές και πρυτανικές εκλογές, γνωστές ως εκλογές της ντροπής (όπου ΜΑΤ, μπράβοι νυκτερινών κέντρων και μερικές δεκάδες ΔΑΠίτες υπερασπίζονταν την «δημοκρατία» της μειοψηφίας των υποστηρικτών του νόμου στα ΑΕΙ), το υπουργείο έρχεται να ενεργοποιήσει ένα από τα πιο ακραία μέτρα του νόμου-πλαίσιο. Το μέτρο αυτό δεν είναι άλλο από την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Μέσα από την περιβόητη «λίστα συγγραμμάτων», ο φοιτητής καλείται να επιλέξει ατομικά το ένα και μοναδικό σύγγραμμα που θα πάρει δωρεάν, ακόμα και αν αυτό δε θα καλύπτει τη διδακτέα ύλη!
Νόμος για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ)
Ταυτόχρονα, σε νεκρό πολιτικό χρόνο το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ και καταστρατηγεί αυτόματα το άρθρο 16 του Συντάγματος, ουσιαστικά υπέρ της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του δημοσίου πανεπιστημίου με αυτά των αποφοίτων των ΚΕΣ. Οι απατεώνες έμποροι της ελπίδας θα φτιάχνουν «πανεπιστήμια» για την πλέμπα, οι «σοβαροί» επιχειρηματικοί όμιλοι για την ελίτ. Ικανοποιούν δήθεν τους σφαγιασθέντες από την βάση του 10, στέλνοντας τους περισσότερους από αυτούς σε ανυπόληπτα κολέγια, «αναγνωρισμένα» και ισότιμα με τα δημόσια.
Υποτίθεται ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα προωθήσει τον «καλώς εννοούμενο» ανταγωνισμό και θα ωφελήσει τα δημόσια. Φανταζόμαστε με τον ίδιο τρόπο που «ωφέλησε» τα δημόσια νοσοκομεία η ύπαρξη και πριμοδότηση των ιδιωτικών, βυθίζοντας τα πρώτα στην υποχρηματοδότηση.
> Η νομιμοποίηση ιδιωτικών πανεπιστημίων πιέζει ασφυκτικά τα δημόσια ΑΕΙ–ΤΕΙ να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς προκειμένου να ανταγωνιστούν τα ΚΕΣ, δηλαδή να μεταλλαχθούν πλήρως σε Ανώνυμες Εταιρίες και αυταρχικά εκπαιδευτήρια: περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, κρατική υποχρηματοδότηση και αξιολόγηση με βάση τα σταθμά της αγοράς,, μείωση του «φοιτητικού κόστους». Τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα και οι εσωτερικοί κανονισμοί θα υλοποιήσουν την χούντα των managers και του κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο. Γνώση και απόφοιτοι θα είναι κομμένοι και ραμμένοι για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι γιάπηδες και οι καθηγητικές κλίκες «αξιολογούν» αρνητικά τα συλλογικά μας δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Καταργούν ουσιαστικά το άσυλο, τις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις, στήνουν πειθαρχικά συμβούλια.
> Κατακερματίζεται όλο και πιο πολύ η σπουδάζουσα νεολαία σε αποφοίτους πολλών ταχυτήτων (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΚΕΣ, ΙΕΚ, κ.λπ.) που θα ανταγωνίζονται όλο και πιο σκληρά για μια ανύπαρκτη θέση στον ήλιο των 700 ευρώ. Εξισώνονται προς τα κάτω τα δικαιώματα όλων, το πτυχίο παύει να αντιστοιχεί σε εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γι’ αυτό τον λόγο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βλέπουμε τους σπουδαστές των ΚΕΣ σαν «αντιπάλους» ή «ανταγωνιστές». Είμαστε όλοι όμηροι του απόλυτου «διευθυντικού δικαιώματος» στην αγορά εργασίας, έχουμε όμως και όλοι οι νέοι δικαίωμα σε ποιοτικές δωρεάν σπουδές, σε αξιοπρεπή εργασία και ζωή. Η δύναμη της νεολαίας βρίσκεται στην ενότητα, διασπασμένοι πέφτουμε.
Το δίκιο της γενιάς μας θα κριθεί στους δρόμους
Εδώ και τρία χρόνια διεξάγεται ένας σκληρός και ελπιδοφόρος αγώνας για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο νόμος-πλαίσιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αλλάξει η κατάσταση προς όφελος όσων πλήττονται, της πλειοψηφίας των φοιτητών. Δεν είναι απλά κίνημα διαμαρτυρίας, είναι κίνημα ανατροπής. Δεν απαιτεί τα ψίχουλα και δεν ενσωματώνεται στα κοινοβουλευτικά παιχνίδια των κομμάτων. Διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, μιλάει ουσιαστικά για την οικειοποίηση του πλούτου από τους «από κάτω». Θέλουμε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να είναι χρονιά έντασης των αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ – Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκπαίδευση και την εργασία.
…στη συνάντηση με τους αγώνες των εργαζομένων
Στις 21 Οκτωβρίου έχει προκηρυχθεί από την ΓΣΕΕ απεργία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο της ΓΣΕΕ, ρόλο συνεταίρου των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στην υλοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα και τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος. Η ΓΣΕΕ θέλει απεργία εκτόνωσης της κοινωνικής οργής, εμείς, μαζί με ταξικά σωματεία και αγωνιστές εργαζομένους, θέλουμε η απεργία να λειτουργήσει ως έναυσμα μαχητικών και νικηφόρων εργατικών αγώνων. Βλέπουμε με αισιοδοξία τη συμμετοχή της νέας γενιάς εργαζομένων στις απεργίες για το Ασφαλιστικό. Καλούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους μας που αναγκάζονται να δουλεύουν να δώσουν τη μάχη της εργατικής αξιοπρέπειας. Να συμπορευτούμε με τους φυσικούς μας συμμάχους τους εργαζομένους, με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους μαθητές, να στηρίξουμε κοινές διαδηλώσεις όπως την επικείμενη πανεκπαιδευτική διαδήλωση, να συγκροτήσουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο ανατροπής. Να χτυπήσουμε συντονισμένα και να νικήσουμε!
Καλούμε όλους τους φοιτητές της σχολής να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 12.00 στην Aula.