Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ιδιωτικό ΑΕΙ στο δήμο Ζωγράφου

Μετά από το δήμο Αμαρουσίου και μια σειρά άλλων δήμων έρχεται τώρα και ο δήμος Ζωγράφου να φτιάξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ο δήμαρχος Γ. Καζάκος ανακοίνωσε την υλοποίηση "Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού campus" και μάλιστα σε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως δασικός! Διπλό αμάρτημα μιας και η κίνηση αυτή επιτίθεται από τη μία στους ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου και από την άλλη στο εκπαιδευτικό κίνημα και μάλιστα στη καρδιά του, δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη!
Παρακάμπτοντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν αναθεωρήθηκε χάρη στο μαζικό φοιτητικό κίνημα, το κράτος επιλέγει να δώσει και στους δήμους το δύσκολο έργο της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων χρηματοδοτούμενων από το δήμο και ιδιώτες. Χαρακτηριστικά τα όσα γράφονται στην τοπική εφημερίδα Πόλις, του δημάρχου:"το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Δήμου με χορηγούς, αλλά και ίσως με μικρά δίδακτρα τρομάζει, γιατί σ'αυτό δεν μπορούν να φοιτούν αιώνιοι φοιτητές, κομματικοί κράχτες και διαφωτιστές.".Είναι απλά τα πράγματα. Θέλουν να φτιάξουν και ιδιωτικά και να εξαφανίσουν όλα τα χαρακτηριστικά από τα δημόσια πανεπιστήμια που ενοχλούν . Είναι πραγματικά κατάπτυστο να μη χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, να μη πληρώνουμε δίδακτρα , να μη μας πετάνε απ'έξω στα ν+2ν χρόνια (ακόμα κι αν τότε δε κοστίζουμε στο κράτος), να μπορούμε να κάνουμε συνελεύσεις , να υπάρχει φοιτητικός συνδικαλισμός, να υπάρχει χώρος και χρόνος να εκφράσουμε τις ανάγκες μας. Στα αυτιά τους ακόμα και ο διαφωτισμός παραείναι ριζοσπαστικός...Όσοι είναι υπέρ όλων των παραπάνω είναι "αρνητές, αντιδραστικοί, ζηλιάρηδες.Αυτοί έχουν μείνει πολλά χρόνια πίσω, έχουν σα πρότυπο τον κρατισμό και το βόλεμα."
Το Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, το μόνο σχήμα που κινείται εναντίον του δημάρχου(ΠαΣοΚ και ΣΥΝ που συμμετέχουν στο Μαζί για την πόλη υπόσχονται να μη κτίσουν όλο το χώρο! και το ΚΚΕ δεν έχει προγραμματίσει τη παραμικρή κινητοποίηση), σχεδιάζει να συγκροτήσει μια Επιτροπή Κατοίκων για τη σωτηρία του χώρου, έχει βάλει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει προσφύγει δικαστικά.
Εμείς λέμε πως αυτός θα είναι ένας κοινός αγώνας κατοίκων και φοιτητών ενάντια και στην ίδρυση ιδιωτικού και στην τσιμεντοποίηση ενός ελεύθερου χώρου καθώς είναι δύο πλευρές της ίδιας πολιτικής , της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζει φύση, παιδεία, ζωές... Έπρεπε ο δήμαρχος πριν εκφράσει τη πρόθεσή του να ρωτούσε τι απέγιναν τα σχέδια του συναδέλφου του στο Μαρούσι. Μήπως πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων έπειτα από την κινητοποίηση των φοιτητών και των κατοίκων? Κάτι μας λέει ότι θα έχουν την ίδια μοίρα και τα δικά του σχέδια.