Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

«Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα!», το αίτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου οι αναπληρωτές καθηγητές μαζί με φοιτητικούς συλλόγους
πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Η απάντηση που πήραν για άλλη μια φορά ήταν η απουσία του Υπουργού, η αδιαφορία όλων των υπεύθυνων του υπουργείου καθώς και η καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με ξυλοδαρμούς και χημικά. Η αποφασιστικότητα του κόσμου παρά την καταστολή και την κακοκαιρία ήταν εντυπωσιακή. Χιλιάδες κόσμου έμεινε σε όλη την διάρκεια της κινητοποίησης με κορύφωση τη στιγμή που άνοιξαν οι πύλες του Υπουργείου και ο κόσμος της διαδήλωσης μπήκε σύσσωμος στο Υπουργείο, το κατέλαβε και συνεδρίασε στη μεγαλύτερη συνέλευση που έγινε τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με συνεχείς μεταθέσεις και καμία προοπτική για μόνιμους διορισμούς σε σχολεία. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι μεταθέσεις αυτές γίνονται από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη χωρίς καμία πρόνοια για την εγκατάσταση και τη διαμονή τους ούτε καν για την έγκαιρη ενημέρωση του τόπου διορισμού με αποτέλεσμα παραδείγματα όπως αυτό της Σαντορίνης τον Σεπτέμβριο του 2017 που οι αναπληρωτές έμεναν σε σκηνές στην παραλία! Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της χρόνιας αδιοριστίας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων και στην εκπαίδευση καθώς επίσης προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολείων γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη λύση των προβλημάτων των αναπληρωτών που βλέπουν τις θέσεις εργασίας να μειώνονται ακόμα περισσότερο. Το «όνειρο» της μόνιμης και σταθερής δουλειάς μάλιστα γίνεται ακόμα πιο μακρινό και αδύνατο από τη στιγμή που έχουν περάσει δέκα χρόνια από τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς στον δρόμο του αγώνα για να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους όπως αυτά διαμορφώθηκαν και στη συνέλευση της κατάληψης του υπουργείου για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον που είναι:
• Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών στην εκπαίδευση.
• Διορισμός, τώρα, όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
• Όχι στο προσοντολόγιο του ΟΟΣΑ για το σύστημα πρόσληψης. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν.  3848.
• Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς
• Ανατροπή του εκπαιδευτικού Μνημόνιου κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ

Ο αγώνας των αναπληρωτών δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους και είναι αναγκαίο να τον στηρίξουμε ως σύλλογος φιλοσοφικής γιατί μας αφορά άμεσα αφού στο μέλλον πιθανότατα θα βρεθούμε στην ίδια θέση. Ήδη με τον νόμο Γαβρόγλου και τις προτάσεις του ΙΕΠ για την διδακτική επάρκεια έχει καταστεί σαφές ότι το μέλλον για την παιδεία γράφεται πια με τα πιο μελανά χρώματα καθώς δημιουργείται ένα σχολείο για λίγους και εκλεκτούς όπου οι μαθητές θα συλλέγουν πια δεξιότητες και όχι ουσιαστική μόρφωση επομένως οι μόνιμες θέσεις των εκπαιδευτικών θα είναι πλέον κάτι περιττό ή τουλάχιστον θα είναι πολύ λίγες καθώς εκεί οδηγούν οι μαζικές συγχωνεύσεις ειδικοτήτων, η μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων αλλά και το ποια θα είναι αυτά. Ταυτόχρονα, η απόσπαση τη διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο μας κάνει ακόμα δυσκολότερη και χρονοβόρα την πιθανότητα διορισμού στο σχολείο.

Δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση για να συμπεράνει κανείς την κατεύθυνση όλων αυτών των αλλαγών. Την κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την εδραίωση μιας κατάστασης όπου ο καθένας θα βιώνει,ταυτόχρονα με όλους τους άλλους αλλά πάντα μόνος του, τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Την ανεργία, την επισφάλεια, την μισοεργασία, το φόβο της απόλυσης, την απόγνωση και την κατάθλιψη, την εγκατάλειψη κάθε προοπτικής. «Κανείς μόνιμος, όλοι προσωρινοί» είναι το σύγχρονο δόγμα του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Η δημιουργία ενός αναλώσιμου δυναμικού, χωρίς επίγνωση της θέσης του. Η καθυπόταξη κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής σ’ αυτόν το νόμο. Της τέχνης, της επιστήμης, της διασκέδασης, της εργασίας ,της γνώσης.

Πρέπει λοιπόν όλοι να σταθούμε στο πλευρό των αναπληρωτών και να διεκδικήσουμε τις εργασιακές συνθήκες, την μόρφωση και την ζωή που μας αξίζει δίνοντας μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης στηρίζοντας το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στις 9/3 στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: