Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Διασπάσεις πτυχίων, συγχωνεύσεις σχολών,αβέβαιο εργασιακό μέλλον, αλλά η νεολαία δεν έχει πει την τελευταία λέξη!

Προσθήκη λεζάντας

Τέλη Φεβρουαρίου και όλα στην πολιτική ζωή συνάδουν με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Στα πλαίσια λοιπόν του κλεισίματος αυτής της αξιολόγησης είναι και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Αμφότερα και τα δύο αυτά υπεραντιδραστικά νομοσχέδια αποκαλύπτουν το σχεδιασμό που υπάρχει δηλαδή της αναδιάρθρωσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, προσπαθώντας να αναδιαμορφώσει ολο το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένας μαθητής καταρτίζεται, ένας φοιτητής εισέρχεται στη σχολή του(κατάργηση πανελληνιών-εισαγωγή δύο εξετάσεων), σπουδάζει, παίρνει πτυχίο και κατανέμεται στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά έχει την κατεύθυνση της πλήρους υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών και τη μετακύληση των σπουδών σε άλλες δομές και προγράμματα. Στα μεταπτυχιακά, στα σεμινάρια, στα διετή προγράμματα των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στα πανεπιστήμια κλπ. Περιλαμβάνει  την απαξίωση των πτυχίων και την αποστέρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όπως η απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές, καθώς και την διάσπαση και την κατάργηση τμημάτων όπως έχει αρχίσει ήδη με την διάσπαση του ΦΠΨ , αλλά και το κυριότερο, την συγχώνευση των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Πιο συγκεκριμένα βασικές πτυχές του νομοσχεδίου είναι:
·         Η ίδρυση του ΠΑΔΑ (Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) αλλά και οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ στην επαρχία που έρχονται σαν απόρροια της προσπάθειας για αλλαγή του χάρτη όσον αφορά τα ΤΕΙ με την επακολουθούν συγχώνευση όλο και περισσότερων ΤΕΙ στα πρότυπα της συγχώνευσης που έγινε με το ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας και την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
·         Η ίδρυση των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στα πανεπιστήμια, δηλαδή παράλληλων διετών προγραμμάτων σπουδών στα κατά τόπους ιδρύματα.
·         Οι αλλαγές που φέρνει στην έρευνα, στην χρηματοδότηση της και τις κατευθύνσεις της.
·         Η ίδρυση του εθνικού συμβουλίου μαθητείας με σκοπό την οριοθέτηση θα μπορούσαμε να πούμε ολόκληρου του πλαισίου μαθητείας που περιλαμβάνει το έτος μαθητείας μετά το λύκειο.
·         Οι αλλαγές όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς σε συνάρτηση μάλιστα με την πρόσφατη κατάπτυστη πρόταση του υπουργείου για το υποχρεωτικό 30ωρο.
Οι συγχωνεύσεις αποτελούν μια προσπάθεια εναρμόνισης των τμημάτων της τριτοβάθμιας με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Στη σχολή μας αυτή η πτυχή φαίνεται με την διάσπαση του ΦΠΨ,με  το Ψ να συγχωνεύεται με την ψυχολογία του ΕΚΠΑ και το ΦΠ να αναλαμβάνει τη δομή που περιγράφει το ΙΕΠ και η οποία θα χορηγεί την διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια αφαιρώντας έτσι από τις καθηγητικές σχολές το βασικό επαγγελματικό δικαίωμα και την δυνατότητα να αναζητήσουμε δουλειά στο αντικείμενο μας. Παράλληλα υπάρχει βέβαια η πιθανότητα η χορήγηση της επάρκειας να γίνεται μέσω της δομής που θα προκύψει από την συγχώνευση του παιδαγωγικού με το νηπειαγωγών. Την εφαρμογή όμως της διάσπασης και συγχώνευσης τμημάτων την βλέπουμε και με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που περιγράφει κατάλληλα το σχέδιο που υπάρχει για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 Όλη αυτή η κατεύθυνση δείχνει ξεκάθαρα ότι επιδίωξη του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η συνεχής επανακατάρτηση των φοιτητών αλλά και γενικότερα των εργαζομένων προκειμένου να ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας, να διοχετεύεται το εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, προσπαθούν να φτιάξουν έτσι ένα χάρτη της εκπαίδευσης όπου ο εκπαιδευόμενος θα παίρνει από τις προπτυχιακές σπουδές πολύ γενικές γνώσεις τις οποίες θα συμπληρώνει με γνώσεις πολύ εξειδικευμένες που θα παίρνει από διάφορα προγράμματα. Θα φτιάχνει έναν φάκελο προσόντων με βάση τις εκάστοτε ανάγκες των επιχειρήσεων, ανταγωνιστικό και ευέλικτο, και θα τον συμπληρώνει όλη του τη ζωή, για να προσαρμόζεται συνεχώς στις συνθήκες. Αυτοί που θα πετιούνται στην ανεργία να μπορούν ανα πάσα στιγμή να αποτελούν καταρτισμένο εργατικό δυναμικό με διαπιστευτήρια. Δεν θα γίνουμε αναλώσιμο υλικό για της ανάγκες του κεφαλαίου! Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά πάνω στο αντικείμενο μας,με το πτυχίο την μοναδική προϋπόθεση για δουλειά και όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, και δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας. Θέλουμε η μόρφωση που μας παρέχεται στο πανεπιστήμιο να είναι με βάση της ανάγκες της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου και  της αγοράς εργασίας.
Με βάση όλα αυτά επιδίωξη και θέση μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ενιαία, δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους, για να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά των λαικών οικογενειών και όχι μόνο τα παιδιά των ανώτερων κοινωνικών τάξεων που θα έχουν τα χρήματα για να περάσουν στο πανεπιστήμιο και για να καταφέρουν να πάρουν πτυχίο και να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση.
Επιδιώκουμε κοινό αγώνα των φοιτητών των ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και όλης της νεολαίας κόντρα στο νόμο Γαβρόγλου και τους νόμους συγχωνεύσεων των ΤΕΙ. Παλεύουμε για ένα πτυχίο ανα γνωστικό αντικείμενο και για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.   Να ανατρέψουμε το νόμο Γαβρόγλου και τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, να παλέψουμε όλοι μάζι για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/2 ΣΤΙΣ 12 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: