Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Τι συμβαίνει με το τμήμα μας και τη διδακτική επάρκεια;Με αφορμή τη δημοσίευση του Νόμου 4485/2017 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και συγκεκριμένα το άρθρο 83, § 13, βάσει του οποίου αναστέλλεται η χορήγηση Πιστοποίησης Παιδαγωγικής-Διδακτικής Επάρκειας στους αποφοίτους τους Τμήματός μας (ΦΕΚ 2977/4-11-2014 για τους εισακτέους ακαδ. έτους 2013-2014 και εφεξής), και των συνακόλουθων πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) να εισηγηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση του θέματος, τα Μέλη του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, στην 6η Συνέλευση του Σώματος (Συνεδρία της 11ης Δεκεμβρίου 2017), αποφάσισαν ομόφωνα να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες αυτές, οι οποίες γίνονται ερήμην των επί της ύλης αρμοδίων και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη της περιπτώσεις εκείνες που έχουν ήδη λάβει διαπιστωτική πράξη για τη χορήγηση της ως άνω Πιστοποίησης”. 

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η ανακοίνωση των καθηγητών του τμήματός μάς, μέσα απο την οποία εκφράζουν από τη δικιά τους μεριά την αντίθεσή τους με τις διατάξεις που ετοιμάζονται να εφαρμοστούν τόσο στη Φιλοσοφική όσο και στις άλλες καθηγητικές σχολές.
 
Λες και δεν έφταναν τα γενικότερα προβλήματα του τμήματος,  όπου δεν έχουμε συγγράμματα για να διαβάσουμε, που υπάρχουν υποχρεωτικά απουσιολόγια στα μαθήματα, που για να βρούμε σημειώσεις στην εξαταστική πρέπει να ψάχνουμε στα διάφορα γκρουπ στο facebook ή να ελπίζουμε ο καθηγητής να έχει e-class γιατί πολλοί δεν έχουν για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα μάθημα. Μάλιστα, πρόσφατα έγινε ένα περιστατικό όπου ενώ είχε δηλωθεί ένα μάθημα στο  my-studies από πολλούς φοιτητές, η καθηγήτρια έκανε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση με μικρότερο αριθμό θέσεων, η οποία γέμισε με αποτέλεσμα να ψαχνόμαστε τι θα γίνει και αν θα μπορέσουμε να το δώσουμε. Σαν να μην έφταναν, λοιπόν, όλα αυτά, τώρα με την πρόταση νόμου του ΙΕΠ καθώς και σύμφωνα με το άρθρο 83 του νόμου Γαβρόγλου, αφαιρείται και η διδακτική επάρκεια από το πτυχίο.
Πώς ακριβώς θα αφαιρεθεί η διδακτική επάρκεια από το πτυχίο; 
Το προηγούμενο διάστημα, η διδακτική επάρκεια προσφερόταν μέσα από μαθήματα επιλογής. Τώρα, με αυτήν την πρόταση νόμου που έρχεται να εφαρμοστεί, η διδακτική επάρκεια δεν θα δίνεται μέσα απο την προπτυχιακή φοίτηση στη σχολή, αλλα θα παρέχεται  από μεταπτυχιακά προγράμματα ή μέσα από “...την προς ίδρυση ειδική Δομή υπό την ευθύνη της Συγκλήτου ή το ειδικό Τμήμα  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός των Σχολών στις οποίες εντάσσονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα.” 
Μάλιστα “(...)Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των φοιτητών και αποφοίτων Τμημάτων που δεν μπορούν να αναλάβουν την εκπαίδευση στα αντικείμενα παιδαγωγικού και διδακτικού χαρακτήρα, οι ειδικές Δομές ή τα ειδικά Τμήματα μπορούν να εφαρμόσουν ειδικά κριτήρια προτεραιότητας ή και επιλογής. Ενδεχόμενο παράβολο τελών εγγραφής θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρείται σε χαμηλό ύψος. “ (Κομμάτι από την πρόταση νόμου του ΙΕΠ).
Επομένως ένας φοιτητής ή μια φοιτήτρια που θα έχει τελειώσει το τμήμα Γαλλικής φιλολογίας, για να μπορέσει να πάρει την πιστοποίηση ότι έχει την ικανότητα να διδάξει θα πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις για να περάσει σε ένα τμήμα στο οποίο θα εξετάζεται συνεχώς και πιθανόν, όπως αναφέρεται και στην πρόταση, να χρειάζεται να καταθέτει και τέλη εγγραφής. Σημαντικό να πούμε ότι αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τη Φιλοσοφική αλλά και για όλες τις καθηγητικές σχολές (Φυσικό, Μαθηματικό, ΣΕΜΦΕ κλπ) .
Τι σημαίνει για εμάς η αφαίρεση της διδακτικής επάρκειας απο το πτυχίο; 
Σημαίνει ακριβώς πως δεν θα αρκεί το πτυχίο για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε δήλωση στον ΑΣΕΠ και να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το επάγγελμα της διδασκαλίας είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό τομέα.  Η κατοχύρωση της διδακτικής επάρκειας μέσα από μεταπτυχιακά με δίδακτρα αλλά κυρίως μέσω της νέας Δομής, πέρα από το κέρδος που εξασφαλίζει,  μειώνει ταυτόχρονα τους αποφοίτους με δικαίωμα να διδάξουν. Έτσι υπακούει απόλυτα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας τον 8ο χρόνο της οικονομικής κρίσης, δηλαδή την ανάγκη από εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους, εξατομικευμένους, χωρίς συλλογική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ,με πτυχία που δε θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά θα τείνουν να γίνουν απλά πιστοποιητικά παρακολούθησης κάποιων μαθημάτων. Μάλιστα, η πρόταση αυτή, συμβαδίζει σε τεράστιο βαθμό με τις συγχωνεύσεις σχολείων και την κατεύθυνση για σφοδρή μείωση θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση.  

Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η πρόταση δε θα ισχύει μόνο για εμάς, αλλά και για όλους τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών που έχουν τελειώσει από το ‘13-’14. Αυτό σημαίνει ότι οι λεγόμενοi <<αναπληρωτές καθηγητές» που περιπλανούνται κάθε χρόνο από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο, θα πρέπεi « να κάνουν ξανά εκείνη την απαραίτητη κατάρτιση, να πληρώσουν τα τέλη που προβλέπει η εισαγωγή στη «νέα δομή», να περάσουν και να ξαναπεράσουν εξετάσεις  και να ξανακάνουν μεταπτυχιακά και σεμινάρια με ή χωρίς δίδακτρα.

Τι σχέση έχει η διάσπαση του ΦΠΨ με όλη αυτήν την διαδικασία; 
Στις 13 του Νοέμβρη ανακοινωθηκε η ιδρυση νεου τμήματος στη Φιλοσοφική. Πρόκειται, συγκεκριμένα για τη διάλυση του ΦΠΨ, ή αλλιώς (ας χρησιμοποιήσουμε και τους όρους που προτιμούν οι προεδροι των τμημάτων), “μετεξέλιξη” του ΦΠΨ. Την προσχώρηση δηλαδη του Ψ στην ψυχολογία και την αυτονόμηση σε ξεχωριστό τμήμα του τομέα Φιλοσοφίας και σε ξεχωριστό του τομέα Παιδαγωγικής. Όλα αυτά παρουσιάζονται τακτικά απο τα όργανα του πανεπιστημίου σαν ένα χαρμόσυνο γεγονός, σαν μια αλλαγή που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, σαν ένα σχέδιο-όραμα που επιτέλους θα υλοποιηθεί. “Επιτέλους η Φιλοσοφική σχολή Αθηνών θα έχει ξεχωριστό τμήμα Φιλοσοφίας που θα εκπέμπει τις ακτίνες του σε παγκόσμιο βεληνεκές”. Με αυτές τις επευφημίες παρουσιάζεται συνεχώς το παραπάνω σχέδιο. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή. 
Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε για την ίδρυση του τμήματος, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα ωραία λόγια, αναφέρεται και το εξής: “Τρίτο βήμα θα είναι το νέο τμήμα που θα δημιουργηθεί με πυρήνα τον τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ.(...)Το Τμήμα Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή θα λειτουργεί και ως φορέας παροχής παιδαγωγικής επάρκειας.”
Επομένως, ο τομέας Παιδαγωγικής που θα λειτουργήσει σαν αυτόνομο τμήμα θα αποτελέσει εκείνη τη δομή που περιγράφεται μέσα απο την ανακοίνωση του Ι.Ε.Π. Πίσω,δηλαδή, από τις “λαμπρές” και “στολισμένες” εξαγγελίες για την αναγκαιότητα ίδρυσης τμήματος Φιλοσοφίας, στην πραγματικότητα βρίσκεται η μεθοδευμένη και σταδιακή βήμα-βήμα υλοποίηση της πρότασης του ΙΕΠ για τη διδακτική επάρκεια.

Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο την υποβάθμιση των σπουδών μας, την κοροιδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το σχέδιο της να βάζει διαρκώς ταξικούς φραγμούς μέσα στα πανεπιστήμια όχι απλά για να μην μπορούν να μπουν τα παιδιά των λαικών οικογενειών αλλά ακόμα και αν μπουν να μην μπορούν να τελειώσουν τη σχολή. Δεν γίνεται να δεχτούμε έτσι απλά να οδηγηθούμε  σε ένα μέλλον πλήρους εργασιακού μεσαίωνα με διαρκή επανακατάρτηση των εργαζομένων με σκοπό να ελέγχεται το πού διοχετεύεται το εργατικό δυναμικό, τι προσόντα έχει και ποιοι θα μείνουν εκτός παραγωγής, στην ανεργία. 
Αν δεν κάνουμε κάτι εμείς, δεν θα κάνει κανείς άλλος. 
Πρέπει να διοργανώσουμε τμηματική συνέλευση των ξενόγλωσσων τμημάτων στην οποία να συζητηθούν όλα αυτά και να μεταφερθούν στη Γενική Συνέλευση της Φιλοσοφικής. Να συζητήσουμε όλοι μαζί, να ενημερωθούμε και να αποφασίσουμε τις δράσεις μας. Πρέπει να πάμε στις συνελεύσεις καθηγητών, να πιέσουμε και να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί καμία τέτοια αλλαγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: