Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

''Ωφελούμενοι'' δουλοπάροικοι...


...ή αλλιώς εγώ δουλεύω, εσύ δουλεύεις, ο ΟΑΕΔ ''διαμεσολαβεί'', εμείς(οι νέοι εργαζόμενοι) πληρώνουμε τη νύφη, εσείς-οι πάσης φύσεως εργοδότες και επιχειρηματίες- θησαυρίζετε, αυτοί(κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ) μας δουλεύουν ψιλο-γαζί...

Τέσσερα χρόνια μνημονιακών πολιτικών και οι κυβερνώντες δε σταματούν να μας εκπλήσσουν με τη φαντασία τους και την ικανότητά τους να βαφτίζουν το κρέας ψάρι. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από τον Ξένο Δία, το πογκρόμ στο κέντρο ενάντια στους μετανάστες,μέχρι το Σχέδιο Αθηνά-που μόνο σοφό δεν ήταν-, δηλαδή την προσπάθεια απόλυτης υποταγής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η τελευταία προσπάθεια... επανανοηματόδοτησης της ελληνικής γλώσσας γίνεται στο πεδίο της εργασίας και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι μία πολύ φιλόδοξη επιχείρηση. Ας δούμε συνοπτικά τις...μεταλλαγμένες φράσεις:

1)Προγράμματα ''καταπολέμησης της ανεργίας'': Έτσι, βαφτίζεται το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που πάνε να στήσουν, επιχειρώντας το τελειωτικό χτύπημα στα όποια εργασιακά κεκτημένα είχαν απομείνει και βάζωντας ένα ακόμα λιθαράκι στην οικοδόμηση του νέου μοντέλου εργαζομένου-λάστιχο. Επί της ουσίας, πρόκειτα για μία νέα τεράστια κρατική επιδότηση των επιχειρηματιών, που με χρήματα του ελληνικού λαού(χαράτσια, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ) εφοδιάζονται με δωρεάν εργαζομένους, αφού πρώτα έχουν ξεμπερδεύσει με τις ευλογίες του κράτους(βλέπε απελευθέρωση απολύσεων) με τους ''καλά'' αμειβόμενους υπαλλήλους.(στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος)! Αυτή είναι σήμερα η «ιδιωτική πρωτοβουλία», που μας διατυμπανίζουν: τόσο «υγιής», που για να βγει από την κρίση, ζητάει απ’ το κράτος-μέσω του ΟΑΕΔ- να της παρέχει δωρεάν εργαζόμενους!

2)Κοινωνικό έργο: Η παραπάνω μπίζνα μεταξύ κράτους και εργοδοσίας ονομάζεται κοινωνικό έργο. Γιατί; Μα επειδή οι επενδυτές-σωτήρες βοηθούν(με το αζημείωτο, φυσικά, στον καπιταλισμό ζούμε) στην πτώση των ποσοστών ανεργίας, μας λένε οι απολογητές του συστήματος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαχείρηση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και μία πολύ καλή ευκαιρία για διάφορους αετονύχηδες-επενδυτες να βάλλουν στο χέρι κρατικά κονδύλια, στήνοντας δήθεν ''συνεργαζόμενες εταιρίες με τον ΟΑΕΔ''. Το ''κοινωνικό έργο'' τους, εν τέλει, συνίσταται στο να δίνουν περιστασιακά δουλειά σε λίγους, να τους ξεζουμίζουν και να τους πετάνε ξανά στην ανεργία. Με αυτόν τον τρόπο, το όφελος είναι διπλό καθώς, από τη μία αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ, από την άλλη, καταλαγιάζεται πρόσκαιρα ο θυμός και η οργή των ανέργων.

3)Ωφελούμενοι: Για να δούμε, όμως, ποιοι είναι, τέλος πάντων, αυτοί οι ωφελούμενοι και γιατί λέγονται έτσι. Ωφελούμενος, λοιπόν, καλείται ο εργαζόμενος που δουλεύει με 5μηνες συμβάσεις εργασίας για 400 ευρώ το μήνα χωρίς ένσημα και χωρίς ασφάλεια. Μάλιστα, αυτά τα φοβερό λεφτά προβλέπεται να του καταβληθούν μετά το πέρας της σύμβασης. Η ονομασία δεν είναι καθόλου τυχαία. Εντάσσεται στην συνολικότερη προσπάθεια για περαιτέρω διάσπαση των εργαζομένων σε πολλές υποκατηγορίες (εργολαβικοί, με μπλοκάκι, επινοικιαζόμενοι), χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης, και για δημιουργία ενός νέου κλάδου εργαζόμενων πιο χαμηλά αμειβόμενων ως μέσο συμπίεσης των μισθών.


Αυτό είναι το εργασιακό μέλλον που ετοιμάζουν για τη νεολαία κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο. Ένα μέλλον εργασιακή περιπλάνησης, μακροχρόνιας ανεργίας με μικρά διαλείμματα υποαπασχόλησης, αλλά και αέναου κυνηγιού προσόντων, δεξιοτήτων και καταρτίσεων μπας και κατακτήσεις μία καλύτερη θέση στον ήλιο που δε λέει να φανεί. Μόνο η συλλογική οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην γειτονιά, στο πανεπιστήμιο και η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας για μόρφωση, εργασία και ελευθερία μπορούν να ανατρέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια: