Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Παιδεία για τις ανάγκες του κεφαλαίου ή της κοινωνίας ;

  Οι διοικητικοί στα πανεπιστήμια συνεχίζουν για 11η εβδομάδα την απεργία τους! Αυτή η απεργία που ξεκίνησε για το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία, έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ενός συνολικού αγώνα για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους. Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια έχουν επιλέξει στρατόπεδο απ’ την αρχή της μάχης : τάχθηκαν στη μεριά της κοινωνίας που αγωνίζεται και συνδέθηκαν τόσο με τους φοιτητές όσο και με κάθε αγωνιζόμενο κλάδο, από την ΕΡΤ και τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Vodafone και τη Wind. Και επιλέγοντας στρατόπεδο έχουν ξεκαθαρίσει απ’ την πρώτη στιγμή ποιοι είναι απέναντί τους : Η κυβέρνηση της κοινωνικής βαρβαρότητας, οι μνημονιακές πολιτικές, η ΕΕ, το ΔΝΤ, δηλαδή αυτοί που 3 χρόνια τώρα εξαθλιώνουν την κοινωνία, εμάς και τις οικογένειές μας!

  Το σχέδιό των “από πάνω” για το μέλλον του πανεπιστημίου είναι ξεκάθαρο : Επιχειρηματικό πανεπιστήμιο για τις ανάγκες του κεφαλαίου.


1ο βήμα: Διάλυση πανεπιστημίου
  
  Είναι φανερό ότι όλοι οι νόμοι για την παιδεία απ’ το νόμο Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου μέχρι το σχέδιο Αθηνά έχουν σαν στόχο να διαλύσουν το πανεπιστήμιο που ξέραμε μέχρι σήμερα και πάνω στις στάχτες του να χτίσουν το πανεπιστήμιο που χρειάζονται. Οι απολύσεις των διοικητικών είναι βασική πτυχή αυτού του σχεδίου, αφού τα ΑΕΙ και ΤΕΙ εφόσον γίνουν οι απολύσεις θα υπολειτουργούν ή και θα κλείσουν, λόγω αδυναμίας λειτουργίας.
 Συνολικά σε ΑΕΙ - ΤΕΙ απολύονται 1700 εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά από τους 1337 διοικητικούς του ΕΚΠΑ θα απολυθούν 748!
  Εικόνα απ’ το πανεπιστήμιο αν εφαρμοστούν οι απολύσεις : Στη σχολή μας αρχικά, η γραμματεία της Γαλλικής Φιλολογίας, που εξυπηρετεί 3.329 προπτυχιακούς, 72 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 48 υποψήφιους διδάκτορες, αν εφαρμοστούν οι απολύσεις της κυβέρνησης, θα μείνει με έναν διοικητικό υπάλληλο ! Στην Πληροφορική, που εξυπηρετεί 2.051 προπτυχιακούς, 760 μεταπτυχιακούς και 240 υποψήφιους διδάκτορες δεν θα μείνει κανένας διοικητικός! Κανένας διοικητικός δεν θα μείνει και στο Χημικό, που εξυπηρετεί 1.862 προπτυχιακούς, 309 μεταπτυχιακούς και 130 υποψήφιους διδάκτορες, αλλά και στο Φυσικό με 2.000 προπτυχιακούς, 300 μεταπτυχιακούς και 150 υποψηφιους διδάκτορες. Στη Φαρμακευτική που εξυπηρετεί 133 προπτυχιακούς, 43 μεταπτυχιακούς και 8 υποψήφιους διδάκτορες μένει ένας διοικητικός, ενώ στην Ιατρική με 2.918 προπτυχιακούς, 1.779 μεταπτυχιακούς και 10.463 διδάκτορες, μένουν 4 (για 15000 ανθρώπους) και στη Νομική τους 14.862 προπτυχιακούς, 1.528 μεταπτυχιακούς και 1.342 υποψήφιους διδάκτορες θα εξυπηρετούν 2 εργαζόμενοι ! Και ενώ η όποια εξυπηρέτηση θα είναι πολυτέλεια και ακόμα και μία βεβαίωση θα είναι άθλος, το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί χωρίς φύλαξη, αφού οι φύλακες καταργήθηκαν σαν κλάδος!

2ο βήμα : Επιχειρηματική ανασυγκρότηση
  
 Η διάλυση του πανεπιστημίου δεν είναι όμως το τέλος, αλλά η αρχή μιας νέας εποχής για τα πανεπιστήμια, που έχει ξεκινήσει με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση των προηγούμενων ετών και επιχειρεί να ολοκληρωθεί στις στάχτες του παλιού. Στην ανώτατη εκπαίδευση η διάλυση σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση  θα φέρει για τα καλά επιχειρήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις των οποίων θα λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η άμεση πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών security, λόγω της κατάργησης του κλάδου των φυλάκων.
  Η είσοδος ιδιωτών και εταιρειών φέρνει δίδακτρα,και διαγραφές φοιτητών, δηλαδή δημιουργείται ένα πανεπιστήμιο με εντονότερους ταξικούς φραγμούς, για λιγότερους φοιτητές. Τα προγράμματα σπουδών και η έρευνα θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ το εργασιακό μας μέλλον θα μας επιφυλάσσει την εναλλαγή ανάμεσα στην ανεργία και την ημιαπασχόληση στις συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Παράλληλα επανέρχεται απ’ την πίσω πόρτα ένα νέο σχέδιο Αθηνά, για να κλείσει και να συγχωνευτεί όποιο τμήμα ή σχολή δεν είναι χρήσιμο για το κεφάλαιο (η Φιλοσοφική και οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι πάντα ψηλά σε αυτή τη λίστα, αφού δεν είναι άμεσα πεδία κερδοφορίας).

Πάλη για την παιδεία των αναγκών μας !

  Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω, δεν σκύβουμε το κεφάλι και μαζί με τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία παλεύουμε για να τους ανατρέψουμε τα σχέδια. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο, που θα μας εξασφαλίζει μόρφωση, έρευνα και εργασιακή προοπτική με βάση τις ανάγκες τις δικές μας και της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αυτοί οι αγώνες απαιτούν ένα πανκοινωνικό μέτωπο, τη συστράτευση του φοιτητικού, νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος, που θα επιβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους και θα ανατρέψουν την κυβέρνηση της κοινωνικής εξαθλίωσης, την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ‘ρθει η σειρά μας. Δεν διακυβεύεται η εξεταστική μας, το εξάμηνο  ή μια λίγο χειρότερη καθημερινότητα στις σπουδές μας. Διακυβεύεται αν αύριο θα μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε, αν θα εργαζόμαστε σαν σκλάβοι όταν θα κάνουμε διάλειμμα από την ανεργία, ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης, αν η κυβέρνηση και  η τρόικα θα μπορέσουν να ισοπεδώσουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα μας για χάρη των κερδών του κεφαλαίου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: