Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Φ.Σ. Φιλοσοφικής Πέμπτη 21/11/2013



Ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να τσακίσει όλο το δημόσιο με σειρά αποκρατικοποιήσεων/ιδιωτικοποιήσεων και με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσα στο '13, οι μεγαλειώδεις λαϊκοί αγώνες των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να ταρακουνούν για τα καλά την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος από καθηγητές, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους στα νοσοκομεία και άλλους δημόσιους φορείς έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα πως η χρονιά θα είναι μαχητική και όχι ομαλή, όπως θα ήθελαν η κυβέρνηση, η ΕΕ και η τρόικα. Όμως, ο αγώνας που έχει καταφέρει κάτι παραπάνω από το να στείλει ένα μήνυμα είναι αυτός των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Με μπροστάρηδες το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ, όπου βρίσκονται για 11η εβδομάδα σε απεργία, οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους την πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων, έχουν καταφέρει να προκαλέσουν πανικό στην κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να σταματήσει το δίκαιο αγώνα τους. Από τα στρατευμένα καθεστωτικά ΜΜΕ που τους συκοφαντούν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ χρησιμοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, από τους πρυτάνεις και τους κοσμήτορες, μέχρι τους εισαγγελείς, τα δικαστήρια και την αστυνομία, αλλά και την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που προσπαθεί από τα μέσα να αποκλιμακώσει κάθε απεργιακή κινητοποίηση. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει την απεργία των διοικητικών, υπάρχουν προφανώς και άλλα μέτωπα ανοιχτά: από την εισβολή της αστυνομίας στην κατειλημμένη ΕΡΤ στις 7 Νοέμβρη στις 4 τα ξημερώματα, ως τις συζητήσεις για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό του 2014 που περιέχει ακόμα περισσότερους φόρους και λιγότερες κρατικές δαπάνες, γίνεται παντού φανερό πως κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και Κεφάλαιο προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα μόνιμο καθεστώς φτώχειας και τρομοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος που στις 17 Νοεμβρίου, στην μεγαλύτερη πορεία Πολυτεχνείου των τελευταίων χρόνων, η Αθήνα πλημμύρισε από πολλές χιλιάδες νεολαίας και εργαζομένων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Το διοικητικό προσωπικό των ΕΚΠΑ και ΕΜΠ μπαίνει στην 11η εβδομάδα του απεργιακού του αγώνα, στήνοντας ένα από τα μεγαλύτερα αναχώματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Πριν καν ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 1700 απολύσεις εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Οι απολύσεις των εργαζομένων διοικητικών οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η υπολειτουργία πολλών σχολών και τμημάτων είναι δεδομένη, ενώ σχεδόν βέβαιο είναι και το επ’ αόριστον «λουκέτο» σε πολλά Ιδρύματα λόγω αδυναμίας λειτουργίας. Στο ΕΚΠΑ συγκεκριμένα προβλέπεται να βγουν σε διαθεσιμότητα – απόλυση κοντά στους 700 ενώ τους επόμενους μήνες το ίδιο προβλέπεται και για το 40% των καθηγητών! Παράλληλα απολύθηκαν οι φύλακες, ήδη καταργήθηκαν κλάδοι και απολύθηκαν 69 άτομα και προωθούνται οι απολύσεις των εργαστηριακών υπαλλήλων, των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες και άλλων ανοίγοντας το δρόμο για εργολαβίες μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Το πόσο απειλητικός είναι αυτός ο αγώνας για τα σχέδια της κυβέρνησης, φαίνεται από τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Υπουργείου και μερίδας μεγαλοκαθηγητών να τον σπάσουν! Από την πρώτη μέρα ήταν συνεχείς οι απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις και εισβολές των ΜΑΤ, σταδιακά ήρθαν και οι απεργοσπαστικές αποφάσεις Συγκλήτων και Συμβουλίων Διοίκησης, ενώ το Υπουργείο, στην προσπάθειά του να επιβάλλει τις απολύσεις, έχει προβεί σε σειρά ελιγμών, με σημαντικότερους την προσπάθεια να κριθεί η απεργία  παράνομη αλλά και την επαίσχυντη απαίτηση να υποβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ατομικά, τα στοιχεία με βάση τα οποία θα απολυθούν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση... απολύονται, ! Αυτή η πρωτάκουστη κίνηση του υπουργείου καθώς και το ψήφισμα της αντίστοιχης τροπολογίας  κατάφερε αρχικά να λυγίσει τους εργαζόμενους διοικητικούς οι οποίοι απογράφησαν σε μεγάλο βαθμό, την ώρα που μια μέρα μόλις πριν, είχαν υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις ανυπακοής! Ωστόσο και πάλι οι εργαζόμενοι δίνουν δυναμικό μήνυμα αντίστασης καθώς την επόμενη κιόλας μέρα, έκαναν συνέλευση στην οποία απόφασισαν τη συνέχιση της απεργίας
Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν αναμενόμενη είναι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών και η χειροτέρευση της φοιτητικής καθημερινότητας, με το κόστος να πέφτει στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Όλα αυτά είναι επακόλουθα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εκάστοτε συμμάχων τους (ΛΑΟΣ-XA-ΔΗΜΑΡ), που ψήφισαν και εφαρμόζουν τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και το «Σχέδιο Αθηνά» που φέρνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην καταστροφή, οδηγούν τους εργαζόμενους σ’ αυτά σε απολύσεις και κατακρεούργηση μισθών και χειροτερεύουν τους όρους σπουδών για τους φοιτητές. άλλων ανοίγοντας το δρόμο για εργολαβίες μέσα στο Πανεπιστήμιο. Με αυτά τα δεδομένα το Ίδρυμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες, όπως τα εργαστήρια, τα μαθήματα, οι γραμματείες και ένα σωρό άλλες λειτουργίες.
Σε συνδυασμό με την ελάχιστη χρηματοδότηση, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου. Η είσοδος ιδιωτών και εταιρειών, τα δίδακτρα, οι διαγραφές φοιτητών καθώς ο «υπερπληθυσμός» τους δεν θα χωράει σχολές, είναι το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν. Ήδη το γενικό λογιστήριο του κράτους έχει αποστείλει έγγραφο στο οποίο προτείνει την εισαγωγή διδάκτρων στους επί πτυχίω φοιτητές, τις απολύσεις του 70% των εργαζομένων των ΑΕΙ εντός διετίας και του 40% των μελών ΔΕΠ. Οι επιχειρήσεις κι οι εργολαβίες που θα έρθουν να στελεχώσουν τις κενές θέσεις, επιβάλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν ετοιμάσει (για να δουλέψει για παράδειγμα κάποιος στα εργαστήρια θα πρέπει να είναι ή να γίνει άνθρωπος της εταιρείας, με εξευτελιστικές συμβάσεις των 200-300 ευρώ), επεμβαίνοντας στα προγράμματα σπουδών και στο αντικείμενο των μαθημάτων, ώστε να είναι εναρμονισμένα με τις ανάγκες της αγοράς. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι αλλαγές αυτές έρχονται να φέρουν και ένα νέο Σχέδιο «Αθηνά», συνέχεια του προηγούμενο αλλά και των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, φέτος το χειμώνα συνεχίζοντας την πολιτική της λιτότητας στα πανεπιστήμια. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το ότι τα 3 Ιδρύματα από τα οποία απολύονται εργαζόμενοι (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) είναι και τα 3 πιο παραγωγικά για το κεφάλαιο

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!
Έτσι κι εμείς, στο πλευρό των διοικητικών και του κόσμου της εργασίας, δε σκύβουμε το κεφάλι! Προχωράμε μαζί τους σε έναν μεγάλο αγώνα όχι μόνο ενάντια στις απολύσεις αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, για μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους. Είναι ένας αγώνας που απαιτεί συστράτευση της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ‘ρθει η σειρά μας. Δεν διακυβεύεται η εξεταστική μας  ή μια λίγο χειρότερη καθημερινότητα στις σπουδές μας. Διακυβεύεται αν αύριο θα μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε, αν θα εργαζόμαστε σαν σκλάβοι όταν θα κάνουμε διάλειμμα από την ανεργία, ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης, αν η κυβέρνηση και  η τρόικα θα μπορέσουν να ισοπεδώσουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα μας για χάρη των κερδών του κεφαλαίου.
Είναι η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να βγει δυναμικά στο προσκήνιο, να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, και να βάλει φρένο για τα καλά τα σχέδιά τους! Να διαμηνύσουμε ότι δε θα δώσουμε ούτε 1 ευρώ για τις σπουδές μας, για τη στέγαση τη σίτιση και τα συγγράμματα. Να παλέψουμε, από κοινού με τους εργαζομένους, για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·                Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής ΕΕ και ΔΝΤ των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου, κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου, και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.
·                Άρνηση - διαγραφή του χρέους.
·                Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων!
·           Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Συρία!
·                 Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις σε ΣΟΥΔΑ και ΑΚΤΙΟ.
·           Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του τμήματος.
·                 Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης - ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων - απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
·                Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.
·                Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τις δημοκρατικές ελευθερίες - κόντρα στην τρομοκρατία Κράτους–Εργοδοσίας–Κυβέρνησης και της φασιστικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
·                Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις - κάτω ο τρομονόμος!

Διεκδικούμε:
· Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.
· Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
· Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
· Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
Αποφασίζουμε:
-Κατάληψη της σχολής από Πέμπτη 21/11 μέχρι και Τρίτη 26/11
-Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση της Πανεπιστημιούπολης και στις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων
-Μεταφέρουμε την απόφαση του συλλόγου στις συνελεύσεις των διοικητικών και στη Σύγκλητο
-Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά να αποφασίσουν για κινητοποίηση την Τετάρτη 27/11
-Αναβολή της εξεταστικής κατά της διάρκεια των κινητοποιήσεων. Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών.
-Σφράγιση βιβλιαρίων των φοιτητών που δικαιούνται ασφάλιση
-Η απεργιακή επιτροπή σε συνεννόηση με τον φοιτητικό σύλλογο να χορηγεί δικαιολογητικά στους φοιτητές από τις εστίες
- Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης την Παρασκευή 22/11 στις 12 στην Φιλοσοφική
-Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 26/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: