Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

«Ψάχνετε εμένα, αντί για την αλήθεια» Ένα κείμενο για τη σύλληψη Βαξεβάνη

Κι όλους εκείνους που την αλήθεια είχανε πει γι’ αυτούς και για τα αφεντικά τους
Τους διώξανε απ’ τη χώρα, τη δέκατη τέταρτη χρονιά της μισερής Δημοκρατίας μας. 
Μπέρτολντ Μπρεχτ

Το γεγονός πάνω-κάτω είναι γνωστό σε όλους. Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, παρουσιαστής του “Κουτιού της Πανδώρας”, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Unfollow και εκδότης του περιοδικού Hot-Doc, αποκάλυψε το Σάββατο τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λανγκάρντ, μέσω του περιοδικού του. Η λίστα με τους πιθανούς μεγαλοφοροφυγάδες, είχε περάσει από τα χέρια των υπουργών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, όμως είχε μείνει σκόπιμα μυστική. Μετά τη δημοσιοποίησή της υπήρξε μία πρωτοφανής εισαγγελική εντολή για σύλληψη του Βαξεβάνη με την ψευδή κατηγορία της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων. Έκτοτε ξεκίνησε αστυνομική καταδίωξη, που θα ταίριαζε περισσότερο σε αμερικάνικη ταινία, αφού στάλθηκαν αστυνομικές δυνάμεις σε κάθε σημείο που θα μπορούσε να βρίσκεται ο δημοσιογράφος. Την Κυριακή τελικά συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, από τον οποίο αφέθηκε ελεύθερος, ώστε να επιστρέψει τη Δευτέρα για τον ορισμό της δικασίμου. 

 Είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι οι ίδιοι που σήμερα κυνηγάνε τον Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, είναι αυτοί που είχαν προχωρήσει στη δημόσια διαπόμπευση οροθετικών γυναικών και συλληφθέντων διαδηλωτών το προηγούμενο διάστημα. Σύμμαχοί τους σε αυτές τις πράξεις δεν ήταν η μαχόμενη δημοσιογραφία, που εκπροσωπεί ο Βαξεβάνης, αλλά το αντίπαλο στρατόπεδο, τα παπαγαλάκια του συστήματος, τα δελτία του Mega, του Σκάι κλπ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών και των κυβερνώντων.

 Η αντίδραση του συστήματος απέναντι στην αποκάλυψη της αλήθειας αποδεικνύει περίτρανα ένα γεγονός: ότι είναι τρομοκρατημένοι. Έχουν τρομοκρατηθεί από τη δυναμική αντίδραση του λαού στις πολιτικές τους, η οποία εκφράστηκε στη ΔΕΘ, στις πρόσφατες απεργίες, αλλά και στις παρελάσεις της 28ης, που κάποιες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Ο φόβος της πιθανής ανατροπής τους τούς έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς αυταρχικές ενέργειες, όπως η φίμωση της αλήθειας, η προσπάθεια πλήρους χειραγώγησης της ενημέρωσης. Έχουμε μπροστά μας πλέον ένα σύστημα το οποίο θωρακίζεται απέναντι στη λαϊκή οργή και γίνεται όλο και πιο αυταρχικό, όλο και πιο ολοκληρωτικό. Οι γνωστές σε όλους πρακτικές της βίαιης καταστολής του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, που έχουν ως σκοπό την εφαρμογή των πιο αντεργατικών μέτρων, έρχονται τώρα να εμπλουτιστούν με την καταδίωξη οποιασδήποτε φωνής πάει κόντρα στα σχέδιά τους. Ο χώρος της μαχόμενης δημοσιογραφίας, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι εξορισμένος από τα “επίσημα” ΜΜΕ και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους πολίτες κυρίως μέσω του ίντερνετ και ανεξάρτητων εκδοτικών εγχειρημάτων, είναι και αυτός πλέον για τα καλά στο στόχαστρο.

 Όμως εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά; Μπορούμε! Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στη σύγχρονη χούντα συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ μαζί με το εργατικό και το νεολαιίστικο κίνημα, επιλέγοντας το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος, χωρίς μνημόνια, ευρώ και ΕΕ. Όπλο μας σε αυτό το δρόμο είναι η αντιπληροφόρηση, που μας παρέχει η μαχόμενη δημοσιογραφία, κόντρα στα δελτία των 8, κόντρα στην ενημέρωση του Πρετεντέρη και του Πρώτου Θέματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια στη φίμωση της αλήθειας, ενάντια στη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Δεν είναι αρκετό το ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος ο Βαξεβάνης. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε δίωξη του! Δεν θα επιτρέψουμε την απαγόρευση της ελευθεροτυπίας, δεν θα συμμορφωθούμε στις εντολές τους. Θα τους ανατρέψουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: