Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση-συζήτηση

“ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ”
 
Ο χώρος της εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των αναδιάρθρωσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καθώς και στα σχέδια των αντιδραστικών συνθηκών της ΕΕ για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αποτύχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προσπάθειες τους για διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και παράδοσης της στο κεφάλαιο, βρίσκουν σθεναρή και νικηφόρα αντίσταση από το εκπαιδευτικό κίνημα σε όλες τις βαθμίδες. Το ξέσπασμα της κρίσης έχει εντείνει αυτή τη διαδικασία καθώς κυβέρνηση και τρόικα δίνουν το δικό τους αγώνα για το πανεπιστήμιο στην εποχή του μνημονίου, των σκληρών αντεργατικών μέτρων και της διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων.
Το περσινό καλοκαίρι τελείωσε απότομα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα πήραν συλλογικές, αγωνιστικές αποφάσεις, βγήκαν στους δρόμους και αντιτάχθηκαν σε ένα νομοσχέδιο που φέρνει τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη διάσπαση της ενιαιότητας των πτυχίων, την κατάργηση και τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών, διαγραφές φοιτητών, περικοπές στη φοιτητική μέριμνα (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση), κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κ.α.
Ο αγώνας των φοιτητών έχει καταφέρει να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου και κυρίως τη διαδικασία συγκρότησης των συμβουλίων διοίκησης που φέρνει εξωπανεπιστημιακούς και επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια. Το κίνημα στην εκπαίδευση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο που αντιτίθεται στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και δεν επιτρέπει τη δημιουργία καμίας μορφής συναίνεσης με την κυβέρνηση, στις προσταγές της τρόικα και του ΔΝΤ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το υπουργείο επανειλημμένα επιχειρεί να στήσει τις κάλπες για τη διεξαγωγή εκλογών ενώ φοιτητές και εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους.
Την ίδια στιγμή, με γρήγορους ρυθμούς προχωράει και η διάλυση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγχωνεύσεις σχολείων, μείωση του διδακτικού προσωπικού, ελλείψεις σε βιβλία και περικοπές στους μισθούς, είναι μερικά μόνο απ’ τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα  δημόσια σχολεία και οι καθηγητές όλης της χώρας. Με όχημα την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους,
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ανοίξει η συζήτηση για την επίθεση που δέχεται συνολικά η δημόσια εκπαίδευση. Για τους τρόπους με τους οποίους το φοιτητικό κίνημα θα βγει ξανά στο προσκήνιο, σε κοινό αγώνα μαζί με τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές όλων των βαθμίδων και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της εργασίας εντός και εκτός πανεπιστημίου.
Όλοι/ες τη Δευτέρα 2 Απριλίου, στη 1μμ, στο αμφιθέατρο 426.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ
                                          ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: