Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δεν έμαθαν να μας σέβονται, θα μάθουν να μας φοβούνται!!!


βοηθώντας το κεφάλαιο και τις τράπεζες να επιβιώσουν από αυτή τη συστημική κρίση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη με την πρόφαση της “σωτηρίας του Λιβυκού λαού”.Την εποχή των αλλεπάλληλων Μνημονίων (1,2,3,4…ν) λεφτά υπάρχουν όχι για μισθούς, συντάξεις, δημόσιες υπηρεσίες, παιδεία και υγεία αλλά για βόμβες και πυραύλους! Προσπαθώντας η κυβέρνηση να βρει χρήματα για την κάλυψη των υπέρογκων δανείων, οδηγείται σε ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς τομέων που μέχρι τώρα ήταν δημόσιοι, καταργώντας στην ουσία του κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, των συγκοινωνιών, των ΔΕΚΟ, ο Καλλικράτης, οι συγχωνεύσεις σχολείων και νοσοκομείων.

Το μνημόνιο στην εκπαίδευση φέρνει με το νομοσχέδιό της η Α.Διαμαντοπούλου, που από την πρώτη στιγμή ανήγγειλε πως η εκπαίδευση θα αποτελέσει τη “μητέρα των μαχών” για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο κοστίζει ακριβά. Γι' αυτό και ήρθε η ώρα το Πανεπιστήμιο να αλλάξει και να μετατραπεί σε ένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες της αγοράς, ετοιμάζοντας τον αυριανό εργαζόμενο ο οποίος θα είναι αμφίβολο αν θα βρισκει δουλειά και όταν θα δουλεύει θα είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και φυσικά ανασφάλιστος. 

Έτσι το “νέο πανεπιστήμιο”, δεν προβλέπει την ύπαρξη ενιαίου προγράμματος σπουδών. Αυτό αντικαθίσταται από “ευέλικτα προγράμματα σπουδών” από τα οποία ο φοιτητής θα διαμορφώνει τον ατομικό του φάκελο προσόντων, θα γεμίζει πιστωτικές μονάδες οι οποίες θα υποκαθιστούν το πτυχίο του και με αυτές μετά θα διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη. Επίσης με πρόφαση το χρέος και τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνονται περικοπές στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο προβλέπει τη μείωση της χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια κάτι που φαίνεται ήδη με τις περικοπές συγγραμμάτων και  θα στρέψει τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση πόρων από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει πως ο εκάστοτε ιδιώτης θα έχει αυτομάτως ρόλο (και στη συνέχεια και λόγο) στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ το ίδιο πράγμα συμβαίνει ήδη στα δημόσια σχολεία που όσα γλιτώσουν από το λουκέτο των 1200 συγχωνεύσεων (σε δημότικά, γυμνάσια και λύκεια) θα γίνουν “νέα σχολεία”. Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτιάξει μια φθηνή εκπαίδευση με λιγότερα σχολεία, λιγότερους εκπαιδευτικούς, μικρότερο κόστος. Σταδιακά, αν και οι γονείς δεν έχουν να προσφέρουν κάτι από το υστέρημά τους για να καλύψουν κάποια από τα έξοδα του σχολείου, τα παιδιά τους θα αποκλείονται απο την εκπαιδευση. Παράλληλα, τα χρήματα που προκύπτουν από όλες αυτές τις περικοπές προορίζονται για την κάλυψη του χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς, ενός χρέους όμως που καλούμαστε να πληρώσουμε είτε άμεσα (περικοπές μισθών, συντάξεων), είτε έμμεσα (αύξηση φορολογίας, εισιτηρίων, μείωση δημοσίων παροχών, κατάργηση κράτους πρόνοιας).

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, εμείς ως σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία, ως η πιο μορφωμένη γενιά σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά και αυτή που καλείται να ζήσει με χειρότερους όρους και να είναι πιο εκμεταλλεύσιμη από ποτέ, αναγνωρίζουμε μόνο ένα χρέος. Το χρέος μας απέναντι σε εμάς τους ίδιους, στις ανάγκες μας και στα κεκτημένα μας, είναι μέσα από αγώνες σε παιδεία και εργασία να αποτρέψουμε τη διάλυση του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης γενικότερα και την υποθήκευση του μέλλοντός μας! Κεκτημένα που αποκτήθηκαν μέσα από εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες τον προηγούμενο αιώνα και που τώρα καταργούνται εν μία νυκτί. Μοναδικός τρόπος για να βγούμε νικητές σε αυτή τη μάχη είναι η οργάνωση και η πάλη μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που το φοιτητικό κίνημα έχει κατοχυρώσει και αυτές δεν είναι άλλες από τις γενικές συνελεύσεις.

Μαζί λοιπόν με δασκάλους και καθηγητές, με γονείς και μαθητές, με όσους αντιδρούν για το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων στις γειτονιές τους, για άλλη μια φορά να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας και να αποδείξουμε σε όλους όσοι μας θεωρούν χρεοκοπημένη γενιά, ότι κάνουν λάθος! Ότι η γενιά μας όχι μόνο δεν είναι χρεοκοπημένη, αλλά ότι είναι αυτή που θα ανατρέψει όλα τα αντεργατικά - αντιεκπαιδευτικά μέτρα μαζί με τη χούντα ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ και κάθε επίδοξο διαχειριστή ανάλογης πολιτικής.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/03 12.00 ΣΤΗΝ AULA
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/03 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: