Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Διάλεξε αφεντικό-πρύτανη! Tώρα έχεις δύναμη κι εσύ! ή ο δρόμος για ένα πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο…

Στις 26&27/05 θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου πρύτανη και αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ. Καιρό τώρα οι καθηγητές μας καλούν να τους στηρίξουμε ή αλλιώς μας ανακοινώνουν πως «έχουμε δύναμη κι εμείς!» Ζητούν την ψήφο μας μιας και είναι μόλις η 2η φορά που διεξάγονται πρυτανικές εκλογές βάση του νέου νόμου-πλαίσιο. Δηλαδή με καθολική ψηφοφορία των φοιτητών/τριών. Για κάποιο λόγο βέβαια δεν επισημαίνονται οι άλλες αλλαγές που έφερε ο νόμος-πλαίσιο και σε αυτό το επίπεδο.

Εμείς πάλι δεν ξεχνάμε πως σύμφωνα με τον νέο νόμο οι αρμοδιότητες του πρύτανη και του πρυτανικού συμβουλίου αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε ο πρύτανης να μεταμορφώνεται σε δικτάτορα που αποφασίζει και διατάσσει! Και δεν φτάνει που δίνει υπερεξουσίες στον πρύτανη, αλλά αφαιρεί και από τους φοιτητές. Συγκεκριμένα μειώνει τη συμμετοχή των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των σχολών, μειώνει σημαντικά τον συλλογικό έλεγχο στις αποφάσεις που αφορούν τις σχολές μας, τις εστίες μας κ.ο.κ. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το καυτό θέμα του ασύλου, όπου πλέον μπορεί να αρθεί με απλή πλειοψηφία στο πρυτανικό συμβούλιο στο οποίο φυσικά δεν συμμετέχει κανένας φοιτητής. Δηλαδή μας καλούν να ψηφίσουμε όλοι για να χάσουμε τελικά κάθε συμμετοχή στις αποφάσεις του πανεπιστημίου και να μπορεί ευκολότερα να περάσει κάθε αναδιάρθρωση. Μας καλούν να ψηφίσουμε ένα πιο πρωσοποπαγές μοντέλο λειτουργίας για τα ιδρύματα, ένα πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο.

Τι παίζει με την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών?

Μόνο σαθρό μπορεί να μας φανεί το επιχείρημα τους περί διαφάνειας και δημοκρατικότητας για το νέο τύπο εκλογής του πρυτανικού συμβουλίου. Πρώτον γιατί απλά δεν χωράει καμία δημοκρατία σε ένα πλαίσιο όπου ψηφίζεις πρύτανη-απόλυτο άρχοντα. Έχεις την δύναμη να ψηφίσεις τον αφέντη του πανεπιστημίου σου! Δεύτερον γιατί τα αλισβερίσια και τα παζάρια που λαμβάνουν χώρα στον θαυμαστό κόσμο των καθηγητάδων και των ΔαπιτοΠασπιτών δεν παύουν, αλλά αλλάζουν μορφή. Τώρα οι μπλε, οι πράσινες και άλλου χρώματος παρατάξεις υπόσχονται στρατιές ελεγχόμενων ψηφοφόρων αντί εκπροσώπων έναντι ρουσφετιών. Βέβαια αλλάζει μορφή και το ρουσφέτι γίνεται δημοκρατικότερο μιας και ο υποψήφιος καθηγητής μπορεί να υπόσχεται χαρούλες αδιαμεσολάβητα, όπως στην περίπτωση του κ. Πελεγρίνη, ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο και έφτασε σε σημείο να φακελώνει φοιτητές. Συγκεκριμένα, ο κ. Πελεγρίνης όχι μόνο πήρε προσωπικά τηλέφωνο πολλούς φοιτητές για να ζητήσει τη ψήφο τους αλλά δεν παρέλειψε να υποσχεθεί και «ανταμοιβή» σε όσους τον ψηφίσουν με βαθμούς και σίγουρη επιτυχία στο μάθημά του κ.α. χάρες! Στόχος του μέτρου τελικά της καθολικής ψηφοφορίας είναι να νομιμοποιήσει τον αντιδραστικό και αδιαφανή ρόλο του Πρύτανη και του πρυτανικού συμβουλίου. Να νομιμοποιήσει τελικά την επίθεση στην εκπαίδευση και τα εργασιακά μας δικαιώματα που θα εξαπολύσει από την επόμενη μέρα ο οποιοσδήποτε πρύτανης σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Εμείς δεν θα επιλέξουμε αφέντη, ούτε θα περιμένουμε από οποιονδήποτε υποψήφιο να αλλάξει το πανεπιστήμιο! Δεν συμμετέχουμε σε εκλογές που με επίφαση δημοκρατικότητας θα μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε πιο αυταρχικό και περισσότερο προσβάσιμο στις επιχειρήσεις. Ακόμα και με αγαθές προθέσεις να ξεκινήσει κάποιος καθηγητής το νομοθετικό πλαίσιο δεν του επιτρέπει να λειτουργήσει «προοδευτικά» ή «αριστερά». Ο μόνος έλεγχος που επιτρέπουμε είναι αυτός των φοιτητών και των γενικών τους συνελεύσεων. Στο δίλημμα εξουσία των πρυτάνεων ή των Γενικών Συνελεύσεων, συντασσόμαστε με τις συλλογικές διαδικασίες. Μόνο κάτω από τον έλεγχο των φοιτητών και μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες μπορούμε και να αντιταχθούμε στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικότερο πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: