Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ!

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έσκασαν σαν βόμβα στην ελληνική κοινωνία. Σαν βόμβα που είχε πυροδοτηθεί όμως εδώ και πολύ καιρό. Όσα φάνταζαν «κόκκινες γραμμές» και κατακτήσεις που κανένας δεν θα τολμούσε να αναιρέσει χάθηκαν στο βωμό της «σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ διέταξαν μία σειρά από νέα μέτρα που ουσιαστικά βάζουν ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων, η αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση της αποζημίωσης, πάγωμα των μισθών για μια τριετία, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι τα βασικά μέτρα από ένα κατάλογο που δείχνει να μην έχει τελειωμό. Ζητάνε επί της ουσίας από την εργατική τάξη να πληρώσει για να στηθεί στο απόσπασμα. Επειδή οι εγγυήσεις που ζητάει το ΔΝΤ ώστε να δώσει δάνειο στην Ελλάδα δεν είναι απλώς «μερικές θυσίες που πρέπει να κάνει ο λαός για το ξεπέρασμα της κρίσης» αλλά η αιματηρή θυσία εργαζομένων και νεολαίας στο βωμό του κέρδους.

Οι μάσκες έπεσαν..

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν σύρεται ούτε εκτελεί εντολές του ΔΝΤ και της ΕΕ αλλά έχει ρόλο ενορχηστρωτή της επίθεσης. Με την ενεργητική συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει και προωθεί ταχύτατα μια αντιδραστική στρατηγική μεταρρυθμίσεων και τομών σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για ένα συνολικό, επείγον σχέδιο για το κεφάλαιο που επιδιώκει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την κρίση και την προσπάθεια για το ξεπέρασμα της, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασθενίζει τις λαϊκές αντιστάσεις. Για αυτό το λόγο επιδιώκεται η μεταφορά του κέντρου βάρους των αποφάσεων στους πιο αδιαφανείς και άμεσα ελεγχόμενους από το κεφάλαιο μηχανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ ταυτόχρονα τα νέα μέτρα παρουσιάζονται σα μονόδρομος για να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική και δύσκολα η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα και να πείσουν τον ελληνικό λαό να κάνει μία ακόμη φορά θυσίες. Γιατί οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν τις θυσίες που ζητήθηκαν το 1996 για να μπεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ, δεν ξεχνούν τις θυσίες της επόμενης περιόδου για την Ολυμπιάδα ούτε και τις θυσίες μετά το 2004 για την ισχυρή ελληνική οικονομία. Πως λοιπόν θα πεισθούν σήμερα να (ξανα)κάνουν θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση;

Διάρκεια των μέτρων

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετριαστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που γεννάει αυτή η αντεργατική πολιτική τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν πως τα νέα μέτρα δε θα είναι μόνιμα αλλά θα παρθούν πίσω μόλις ανακάμψει η οικονομία. Από τη μία έχουν απόλυτο δίκιο γιατί οι νέες ρυθμίσεις δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά ισχύουν μέχρι να παρθούν νέα πιο αντιδραστικά μέτρα. Όπως ακριβώς έγινε δηλαδή και πριν από κάποιους μήνες όταν μετά την ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει πως δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Από την άλλη όμως ποτέ καμία κυβέρνηση δε «χάρισε πίσω» στους εργαζόμενους κατακτήσει και δικαιώματα που τους είχε καταργήσει.

Στο στόχαστρο η νεολαία…

Η νεολαία αποτελεί ένα από τα βαριά θύματα της νέας επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα. Και αυτό γιατί τα νέα μέτρα δημιουργούν ένα μαύρο εργασιακό μέλλον μέσα από την παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλιστης εργασίας και του συνεχούς φόβου της απόλυσης. Ήδη τα ποσοστά ανεργίας στους νέους κάτω των 30 είναι πολύ μεγαλύτερα ενώ όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση μειώνεται και ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για τους νέους εργαζόμενους. Αποτελεί το Γαλλικό Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης δημιουργώντας όρους για την δουλειά και την ζωή μας που μας οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση. Χρειάζεται ανατρεπτικό κίνημα νεολαίας με διαρκεί χαρακτηριστικά που πλάι στους εργαζόμενους θα απαιτήσει την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Η ευέλικτη απασχόληση που προωθούν δεν είναι απλώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά μια άλλη εξαρχής διαφορετική εργατική δύναμη που θα συγκροτείται με βάση ένα σύνολο πληροφοριών και δεξιοτήτων, κατακερματισμένων και εναλλάξιμων. Γι’ αυτό ταυτόχρονα με τα μέτρα που πλήττουν την εργασιακή και επαγγελματική μας προοπτική συνεχίζουν και την επίθεση στην εκπαίδευση με το πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου, την Αξιολόγηση, την Δια Βίου Εκπαίδευση και τις πιστωτικές μονάδες ακόμα και τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και την Ιδιωτική Εκπαίδευση. Το φοιτητικό κίνημα μαζί και με τους νέους εργαζόμενους και τους αποφοίτους πρέπει να βγει μαχητικά στο δρόμο και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή που μας αξίζει.

Η πολιτική τους δεν είναι μονόδρομος!

Απέναντι στην πραγματικότητα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν το παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει το δρόμο! Όταν η επίθεση του κεφαλαίου παίρνει τέτοια χαρακτηριστικά η απάντηση του κινήματος πρέπει να είναι μαχητική και διαρκείας. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για το επόμενο διάστημα είναι το κατά ποσό εργαζόμενοι και νεολαία θα συνειδητοποιήσουν αυτό ακριβώς το ιστορικό τους καθήκον. Την οικοδόμηση ενός ριζοσπαστικού κινήματος που θα βάζει μπροστά τις συλλογικές διαδικασίες όπως οι συνελεύσεις και ο συντονισμός τους, που δεν θα βάζει στο στόχαστρο απλά τα νέα μετρά αλλά και αυτούς που τα φέρνουν και θα απαιτεί την ανατροπή τους. Που δε θα ζητάει τη φέτα το ψωμί αλλά θα απαιτεί ολόκληρο το καρβέλι. Κομβική σημασία αποκτά η απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη 4 και 5 Μάη, όπου πρέπει εργαζόμενοι και η νεολαία να μετατρέψουν το ποτάμι οργής τους απέναντι στα νέα μέτρα μαζικό πολιτικό κίνημα που θα βάλει στο στόχαστρο του τόσο την αντιδραστική, αντεργατική πολιτική όσο και τους εκφραστές της. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να υψώσουμε πύργο ατίθασο στα σχέδια τους, να δημιουργήσουμε ένα αντίπαλο δέος στην κοινωνία, ένα ρεύμα μαχητικής αντιπολίτευσης που θα συγκρούεται συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική βάζοντας τις ανάγκες μας στο προσκήνιο.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: