Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ!

Όλο αυτό το διάστημα μένουμε παρατηρητές μέσα από τα σπίτια μας, της τραγικής κατάστασης που επικρατεί με την εξάπλωση σε διεθνές επίπεδο του COVID-19. Στη χώρα μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υποχρεωτικής, προληπτικής στην προσπάθεια μη εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ήδη μετράμε τα πρώτα θύματα, ενώ το σύστημα Υγείας προσπαθεί ασθμαίνοντας να ανταπεξέλθει και το οικονομικό κόστος αυτής της ιστορίας φαίνεται ότι θα είναι τεράστιο. Ας δούμε όμως λιγάκι τα αίτια αυτής της τραγικής κατάστασης και τους πραγματικούς φταίχτες.

Το άρρωστο σύστημα που βασίζεται στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, του κεφαλαίου γενικά, ευθύνεται για τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που προηγήθηκαν του κορονοϊού (η πυρκαγιά στον Αμαζόνιο και το ‘’ολοκαύτωμα’’ της πανίδας της Αυστραλίας). Απειλεί πλέον πολύ έντονα και την ίδια την ύπαρξης ζωής πάνω στον πλανήτη! Ως αποτέλεσμα της τεράστιας επιβάρυνσης και καταστροφής του περιβάλλοντος, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής στις μεγάλες μητροπόλεις, των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων και της υποβάθμισης σε βαθμό κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας, φτάσαμε στο σημείο να απειλείται η ανθρωπότητα από θανατηφόρες ασθένειες. Η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ανεξάρτητα από το πώς εκφράζεται είναι δολοφονική απέναντι στους λαούς και στην εργατική τάξη. Ένα  τεράστιο έγκλημα που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και σ’ αυτές τις τραγικές στιγμές για το λαό, δηλαδή η διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Χαρακτηριστικό του βρώμικου, ξεδιάντροπου παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες μας είναι το ίδιο το κόστος των εξετάσεων για τον κορονοϊό στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κυμαίνεται μεταξύ 200-400 ευρώ! Να μείνουμε σπίτι αλλά να μην ξεχνάμε ότι μέρος της λύσης είναι και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!

 Η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που τόσα χρόνια διαλύει και ξεπουλάει σε ιδιωτικά συμφέροντα το δημόσιο σύστημα υγείας είναι που αυτή που ευθύνεται για την ραγδαία εξάπλωση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο και για όλους αυτούς τους θανάτους που βλέπουμε καθημερινά. Όσον αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει συμβάλλει στην διάλυση της δημόσιας υγείας. Δεν ξεχνάμε το 2013 τον Γεωργιάδη να θέλει να κλείσει δημόσια νοσοκομεία και να πετάξει εργαζομένους στο δρόμο και τώρα να τρέχουνε και να μη φτάνουνε να κάνουν προσλήψεις. Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες και η 21η στην ΕΕ σε δαπάνες υγείας! Στη χώρα υπάρχουν 54 ΜΕΘ με 636 κλίνες για πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια και μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν επιτάσσονται και δεν εντάσσονται από την κυβέρνηση οι ιδιωτικές κλινικές στο δημόσιο σύστημα υγείας! Επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές με τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βιώνουν καθημερινά άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα hot-spot και στον Έβρο.

Οι εξαγγελίες και η χορήγηση επιδομάτων-ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες αποτελούν στάχτη στα μάτια. Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους θα πληρώσουν την κρίση και την καταστροφή που αυτοί δημιούργησαν. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες οι απολύσεις έφτασαν τις 40.000 χωρίς να υπολογίσουμε πόσοι δουλεύουν μαύρα και ανασφάλιστα και θα βρεθούν χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση τους επόμενους μήνες. Με πρόσχημα την κρισιμότητα της περιόδου, τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλοντας το άνοιγμα των σούπερ –μάρκετ και τις Κυριακές με αυξημένο ωράριο. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις μένουν απροστάτευτοι και από τον ιό και από τα αφεντικά! Ενώ το δ
ημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει προσπαθούν με την “ατομική ευθύνη” να επιρρίψουν μερίδιο και πάνω στον εργαζόμενο λαό που δοκιμάζεται και χάνει από το βιός του!

Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μείνει κι αυτή σπίτι! Να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, να παλέψουμε μαζί τους για τα δικαιώματα τους για να σώσουμε μαζί τη δημόσια υγεία και όχι απλά να βαράμε παλαμάκια από τα μπαλκόνια, όπως υποκριτικά μας λένε να κάνουμε ενώ παράλληλα σφυρίζουν αδιάφοροι ακούγοντας τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών. Να έχουμε ψηλά το κεφάλι αυτές τις δύσκολες ώρες, να κάνουμε υπομονή και να ετοιμαζόμαστε παράλληλα να απαντήσουμε σ’ αυτούς που θα προσπαθήσουν και μετά από αυτή την κρίση να φορτώσουν τις συνέπειες της στην πλάτη μας.


  • ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ 
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ 
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 
  • ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 
  • ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: