Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ...

Μετά και απο την απεργία των καθηγητών στα φροντιστήρια στις 19 του Μάρτη είναι ξεκάθαρο πλέον ποιός είναι ο δρόμος που πρέπει να χαράξει η νέα γενιά και οι εργαζόμενοι σε αυτή την βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται.Αιτία αυτής της απεργίας ήταν η προσφυγή των εργοδοτικών φορέων των φροντιστηριαρχών(ΟΕΦΕ και ΣΕΦΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό την αλλαγή της νομοθεσίας που προέβλεπε:ορισμό του πλήρους ωραρίου του εκπαιδευτικού στα φροντιστήρια σε 21 ώρες την εβδομάδα,θεσμοθέτηση των αργιών και των διακοπών,επαναφορά του ελέγχου της λειτουργίας των φροντιστηρίων στο Υπουργείο Παιδείας.Αυτή η νομοθεσία περιλάμβανε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 7,43€.Οι εργοδότες με αυτή την αλλαγή αυτό που επιδιώκουν είναι να ξαναγυρίσει το ωρομίσθιο στα 3,84 ευρώ την ώρα(μεικτά)!Θέλουν να μονιμοποιήσουνε τους μισθούς πείνας,την δουλειά χωρίς δικαιώματα να υπακούσει η νέα γενιά και οι εργαζόμενοι στη σύγχρονη “μεταμνημονιακή" πραγματικότητα που έχει ορίσει γι αυτούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Η κυβερνητική πολιτική που έχει ακολουθηθεί όλο αυτά τα χρόνια, έχουν  φτάσει τους μισθούς στα τάρταρα, όλα τα δικαιώματα των εργατών έχουν καταπατηθεί και η εικόνα της εργασιακής “ζούγκλας” έχει γίνει κανονικότητα. Η κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις δήθεν θετικές αυξήσεις στους μισθούς(το τρομερό ποσό των 20 ευρώ) αλλά και η έναρξη συζήτησης για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αποτελούν απλώς “στάχτη στα μάτια”. Πάνω ακριβώς σε αυτή την τεράστια επίθεση πατάνε και οι εργοδότες για να περικόψουν και άλλο τους μισθούς, να εδραιώσουν την ελαστική εργασία, και να ωθήσουν στην εξαθλίωση τους εργαζομένους.

Πιο συγκεκριμένα επιθετικές κινήσεις στον κλάδο των εκπαιδευτικών γίνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, επηρεάζοντας προφανώς, μαθητές και φοιτητές. .Ήδη από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις αναδιαρθρώσεις που αφορούν το Νέο Λύκειο  βλέπουμε  την μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κέντρα, το κλείσιμο σχολείων και  την δημιουργία εξεταστικών κοφτών για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακόμα και η απόκτηση απολυτηρίου δεν θα είναι το ίδιο εύκολη για όλους. Σε αυτό το περιβάλλον καλούνται οι εκπαιδευτικοί να πάνε να διδάξουν, όχι ως μόνιμοι αλλά ως αναπληρωτές, γυρίζοντας από νησί σε νησί, και από χωριό σε χωριό, μπας και κάποτε, διοριστούν.

Όμως και ο διορισμός, μάλλον δύσκολα θα έρθει, ειδικά με την θεσμοθέτηση του “Προσοντολογίου, που περιγράφει ένα διαρκές  και ακριβό κυνήγι προσόντων, τα οποία και κάθε δύο χρόνια θα αναθεωρούνται, επισφραγίζοντας την ελαστική μορφή εργασίας, και στο δημόσιο.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βλέπουμε μια διαρκή επίθεση που δέχονται οι φοιτητές στα επαγγελματικά τους δικαιώματα και στην προσπάθεια απόσπασης της διδακτικής τους επάρκειας απο τα πτυχία με σκοπό αυτή να διανέμεται από αλλα προγράμματα τα οποία θα είναι επι πληρώμη  Και εδώ επανακατάρτηση, για να βγούμε σε μια διαλυμένη αγορά εργασίας, που κανείς δεν θα είναι μόνιμος.

Το σύνολο αυτό της επίθεσης που δέχεται το κομμάτι της εκπαίδευσης πρέπει να απαντηθεί ενιαία. Είτε αυτό έχει να κάνει σχέση με τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία είτε με το αυριανό εργασιακό μέλλον των μαθητών και των φοιτητών (που δεν θα είναι τα 3,84€ που θέλουν οι εργοδότες, η Κυβέρνηση και το Κεφαλαιο), οι απαντήσεις θα δοθούν στο δρόμο απο το πανεκπαιδευτικό κίνημα.Δε θα γίνουμε η γενιά που θα της πετάνε ψίχουλα και θα λέει και ευχαριστώ θα παλέψουμε για πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα και όλη τη γνώση μέσα σ' αυτά, κόντρα στην
ανεργία την επισφάλεια και τους μισθούς πείνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: