Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Μετά από 4 εβδομάδες συνεχόμενων συνελεύσεων και κινητοποιήσεων  ο σύλλογος μας ξανακαλείται να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις πάνω στα επίδικα που ταλανίζουν την κοινωνία καθώς και το διεθνές στερέωμα. Τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το ΝΑΤΟ, επέλεξε να επενέβει και να λήξει “ειρηνικά” τον πόλεμο στην Συρία. Τόσο“ειρηνικά”  μάλιστα που έριξε 100 πυραύλους, χύνοντας και άλλο αθώο αίμα στον πονεμένο τόπο της Μέσης Ανατολής. Σε όλα αυτά η χώρα μας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο, δίνοντας απλόχερα μέσα από τις βάσεις που διατηρεί στην Σούδα οποιαδήποτε διευκόλυνση θέλαν  τα αμερικανικά πλοία, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στον πόλεμο που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός στην Συρία. Ταυτόχρονα είναι σε συνεχή ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας, καθώς επιδίωξη αμφότερων των αστικών τάξεων είναι το ποιος θα κυριαρχίσει στις ΑΟΖ και ποιος θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα που βρίσκονται σε αυτές. Έτσι παρατηρούμε μια όξυνση της κατάστασης, με ανεβοκατέβασμα σημαιών σε γκρίζες ζώνες, επιθετικές δηλώσεις εκατέρωθεν, παραβιάσεις συνόρων και άλλες επιθετικές ενέργειες. Σε όλα αυτά πρέπει να προτάξουμε αντιπολεμικό στίγμα και να βρωντοφωνάξουμε ότι δεν θα γίνουμε κρέας για τις πολεμικές τους μηχανές και ότι θα κάνουμε τα πάντα για να επιδιώξουμε την συγκρόητηση κοινού μετώπου με την τουρκική εργατική τάξη για την αποτροπή του πολέμου!

  Περνώντας τώρα στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η επίθεση είναι γνωστή. Με το νόμο Γαβρόγλου καθώς και με το νόμο για το Νέο Λύκειο μέσα από συγχωνεύσεις σχολείων, μέσα από αλλαγές στα σχολικά μαθήματα και τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, μέσα από την υποχρεωτική και οξυμένη ώθηση των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση και τη μαθητεία, μέσα από την αφαίρεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, μέσα από τον τεμαχισμό της γνώσης,  μέσα από τη γενικευμένη επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών,  μέσα από τις απολύσεις εκπαιδευτικών καθώς και την γενικευμένη υποταγή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την διάλυση οποιασδήποτε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας διαμορφώνεται μια κατάσταση στην εκπαίδευση όπου οδηγεί τους φοιτητές σε μια συνεχή επανακατάρτιση, σε μια προσπάθεια διαρκούς πιστοποίησης των ικανοτήτων τους, σε μια προσπάθεια που απαιτεί χρηματικά ποσά που μάλλον δεν τα αντέχουν όλοι…

Στη δικιά μας σχολή αυτό εμφανίστηκε κυρίως με την αφαίρεση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία μας, δηλαδή την αφαίρεση του βασικού μας επαγγελματικού δικαιώματος, αυτό της διδασκαλίας, και τη μεταφορά της σε μια  άλλη δομή (αυτή που προκύπτει με τη διάσπαση του ΦΠΨ) η οποία θα έχει κι άλλες εξετάσεις, δίδακτρα και λίγες θέσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι το προηγούμενο διάστημα σηκώθηκε ένας αγώνας κυρίως μεταξύ των καθηγητικών σχολών και των αναπληρωτών καθηγητών, με συνελεύσεις τόσο μεταξύ των φοιτητών όσο και μεταξύ μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, κινητοποιήσεις, καταλήψεις και στη σχολή μας, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι «δε θέλουμε την εκπαίδευση που μας ετοιμάζετε», «δε θέλουμε να είμαστε η γενιά που θα κυνηγάει συνεχώς τα προσόντα που της ζητάνε», «δε θέλουμε το μέλλον που μας προτείνουν», «θέλουμε τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα, θέλουμε όλη τη γνώση στο πτυχίο, θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά».

  Η Φιλοσοφική πρωτοστάτησε σε αυτό τον αγώνα με μαζικές γενικές συνελεύσεις, και αγωνιστικές αποφάσεις που μπλόκαραν προς το παρόν, την εξαιρετικά αντιδραστική αλλαγή που έφερε η Κοσμητεία, που δεν ήταν άλλη από την διάσπαση του Φ.Π.Ψ και συνεπώς την απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία, ενώ κατάφερε να πάρει θέση η σχολή κατά της εξίσωσης του πτυχίου των θεατρικών σχολών με το αντίστοιχο των ιδιωτικών δραματικών σχολών. Με βασικό αίτημα «Μαζικοί και Μόνιμοι Διορισμοί».  Όμως επ’ ουδενί αυτές οι κινήσεις και νίκες δεν φτάνουν, παρά μόνο είναι η αρχή .

  Ως ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο ο σύλλογος να συνεδρίασει την Δευτέρα 23/3 στις 12:00 στην 313 και μέσω των αμεσοδημοκρατικών του διαδικασιών να πάρει και πάλι αγωνιστική απόφαση!

Είναι καθήκον μας να παλέψουμε για το μέλλον που εμείς πραγματικά θέλουμε...                                       


           ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/4 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ 313!

Δεν υπάρχουν σχόλια: