Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Νέο Μνημόνιο, coming soon...

Όσο εμείς ξεμπερδεύαμε σιγά σιγά από το άγχος της εξεταστικής και μετρούσαμε τα λεφτά μας μήπως και βγαίνουν τσίμα τσίμα για ένα Σαββατοκύριακο κάπου εκτός Αθηνών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτω από το βλέμμα της ΕΕ, έκανε τα δικά της μεγαλόπνοα σχέδια για τη ζωή μας και το μέλλον μας. Το Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, αποφάσισε νέο κύκλο αντεργατικών μέτρων για την Ελλάδα, που στόχο έχουν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και κυρίως τη νεολαία. Πρόκειται για μέτρα που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο αναίσχυντο τρόπο ότι όλη αυτή η πολιτική των από πάνω φαντάζεται μια νεολαία χωρίς μέλλον,  μια νεολαία άνεργη, χωρίς δικαιώματα, μια νεολαία έρμαιο του κάθε εργοδότη, συνηθισμένη στην καταπίεση και τη ματαίωση όλων των προσδοκιών της.

Στην ουσία προετοιμάζουν ένα νέο Μνημόνιο διαρκείας με την επιβολή μόνιμου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 7 δις ευρω κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που συζητούν και σχεδιάζουν περιλαμβάνουν: μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μεγαλύτερη φορολογία στα εισοδήματα, διάλυση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απέμειναν, υποκατώτατο μισθό, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας με νέες πιο εκμεταλλευτικές μορφές όπως η μαθητεία (που σημαίνει την συχνά απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία μαθητών σε τοπικές επιχειρήσεις για την «απόκτηση απαραίτητων δεξιοτήτων»), απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ποινολόγιο για τους ανέργους, πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια τρένα, νερό, παραλίες και δημόσια κτήρια, επίθεση στα δικαιώματα στην παιδεία και την υγεία με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση για να συμπεράνει κανείς την κατεύθυνση όλων αυτών των αλλαγών. Την κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την εδραίωση μιας κατάστασης όπου ο καθένας θα βιώνει ,ταυτόχρονα με όλους τους άλλους αλλά πάντα μόνος του, τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Την ανεργία, την επισφάλεια, την μισοεργασία, το φόβο της απόλυσης, την απόγνωση και την κατάθλιψη, την εγκατάλειψη κάθε προοπτικής. «Κανείς μόνιμος, όλοι προσωρινοί» είναι το σύγχρονο δόγμα του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Η δημιουργία ενός αναλώσιμου δυναμικού, χωρίς επίγνωση της θέσης του. Η καθυπόταξη κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής σ’ αυτόν το νόμο. Της τέχνης, της επιστήμης, της διασκέδασης, της εργασίας ,της γνώσης. 

 Όλη αυτή η κατάσταση,  έρχεται και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα από την πραγματικότητα. Αλλεπάλληλα ‘’φίλτρα’’  αφήνουν εκτός σχολείου και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα παιδιά των
λαϊκών οικογενειών οδηγώντας τα έτσι προς την ελαστική εργασία. Τα προγράμματα σπουδών αξιολογούνται και στηρίζονται ανάλογα με το πόσο κέρδος βγάζουν. Ακόμα  και άνθρωποι σπουδαγμένοι με ένα και δύο πτυχία καταλήγουν να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες σε μία επιχείρηση για να βγάζουν 400 το μήνα. Βάζουν  μπάρες στα μετρό δηλώνοντας στην ουσία ότι τα πιο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας θα πληρώνουν για να μετακινηθούνε στη δουλειά τους. Κόσμος απολύεται και ξεμένει στο δρόμο με το έτσι θέλω, χωρίς καμία αποζημίωση. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα είναι οι καθαρίστριες του ΕΜΠ που αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις των ήδη χαμηλών μισθών τους, τις οποίες επιβάλλει ο εργολάβος, με πρόσχημα τη μείωση του προϋπολογισμού του ιδρύματος.

Έτσι έχει η κατάσταση. Το θέμα είναι εμείς πώς θα καταφέρουμε να αρνηθούμε το μέλλον που μάς προετοιμάζουν και να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες. Να αγωνιστούμε ενάντια στη δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα αντεργατικά μέτρα που θέλουν να πάρουν κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ. Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει, εμείς  να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για εργασιακά δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς,  για μέτρα προστασίας των ανέργων. Γι’ αυτό,  έχει τεράστια σημασία η παρουσία μας στο συλλαλητήριο στις 2 Μάρτη, στο οποίο καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία ενάντια στον αστικοποιημένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. 

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 6 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: