Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ! Ή ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ;

Μάλλον μας περνάνε ακόμα για λυκειόπαιδα; Ή μάλλον νομίζουν ότι ως φοιτητές δεν έχουμε καμία άλλη ασχολία ή δεν τους περνά καν απ’ το μυαλό ότι μπορεί και να εργαζόμαστε; Τι άλλο να πει κανείς για καθηγητές που έχουν πιστέψει ότι σκοπός τους είναι να μας τσακώσουν μήπως δεν είμαστε στο μάθημα για να μας τη φέρουν στην εξεταστική. Λες και εμείς δεν έχουμε διάθεση να μάθουμε πράγματα στη σχολή μας και αν είχαμε το χρόνο για παρακολούθηση και μελέτη θα χρειαζόμασταν κέρβερους πάνω απ’ το κεφάλι μας…  

Τι έγινε όμως; Ένα ακόμα περιστατικό έρχεται να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Μετά από το πρωτοφανές περιστατικό πέρυσι στην εξεταστική (όπου καθηγητής του τμήματος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα κόψει όσους δεν παρακολουθούν το μάθημα), φέτος ακόμα καλά-καλά δεν άνοιξε η σχολή και μια νέα περίπτωση εκφοβισμού γκρέμισε κάθε ίχνος στοιχειώδους λογικής.

 Ύστερα από μια χρονιά γεμάτη ένταση, εκβιασμό παρουσίας στο μάθημα προκειμένου να το λάβει υπόψιν της στην τελική βαθμολογία, καθηγήτρια του τμήματος συνεχίζει να “σταμπάρει” , να εκφοβίζει και να εκβιάζει την παρουσία στο μάθημα της. Μετά το πέρας του διαλείμματος η καθηγήτρια επιστρέφοντας στο αμφιθέατρο ξαναφώναξε τα ονόματα τα οποία είχαν συμπληρώσει σε ένα απουσιολόγιο οι φοιτητές θυμίζοντάς μας εποχές λυκείου. Και δεν σταμάτησε εκεί αλλά απέτρεψε από τους παρόντες φοιτητές να πάρουν και δεύτερη φωτοτυπία για τους συμφοιτητές τους που έλλειπαν. Η εν λόγω καθηγήτρια είχε πραγματοποιήσει και μάθημα πέρυσι την ημέρα των φοιτηητικών εκλογών στο γραφείο της, πράγμα απαράδεχτο, που υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου μας και οδηγεί σε ατομιστικές λογικές του τύπου ‘’εγώ να ‘μαι καλά και οι άλλοι ας πεθάνουν’’.

Τέτοιες πρακτικές οδηγούν πολλούς φοιτητές να αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν το πανεπιστήμιο σαν να είναι σχολείο, όπου πρέπει να παρακολουθούν ανελλιπώς κάθε μάθημα και να βλέπουν τον καθηγητή σαν αυθεντία, τον οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν μέσω της κριτικής μελέτης του γνωστικού τους αντικειμένου. Οδηγούν στην εντατικοποίηση των σπουδών, στην αντίληψη της στρατιωτικής πειθαρχίας μέσα στις σχολές. Είναι ακριβώς το πανεπιστήμιο που θέλουν να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις, κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με  τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τις δικές μας και της κοινωνίας. Στην εποχή της βαθύτερης οικονομικής κρίσης του συστήματος, της αντιδραστικής επίθεσης του ‘’μαύρου’’ μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ πάνω σε όλους εμάς του πληττόμενους φοιτητές και τις οικογένειες μας, διαλύεται κάθε έννοια «δημόσιας» και «δωρεάν» παιδείας, το τμήμα μας υποβαθμίζεται καθημερινά και το μέλλον μας τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι τεράστιες ελλείψεις σε συγγράμματα, αποτέλεσμα της εντεινόμενης χρόνιας υποχρηματοδότησης, μας αναγκάζει να βάλουμε λεφτά από την τσέπη μας κι ας τα βγάζουμε πέρα ‘’τσίμα τσίμα’’ μέχρι το τέλος του μήνα, οι σημειώσεις που παίρνουμε είναι ελλιπείς και άρα κάνουν την παρουσία μας στο μάθημα υποχρεωτική, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο έως απίθανο για τους φοιτητές που εργάζονται και σπουδάζουν ταυτόχρονα για να τα βγάλουν πέρα. Ακόμα, ούτε και αυτά που ανεβάζουν (ή μάλλον δεν ανεβάζουν) στο e-class δεν είναι αρκετά. Δεν μπορούμε έτσι σε καμία περίπτωση να αποκτήσουμε συνολική επιστημονική γνώση.

 Όμως έχουμε τη δύναμη να πάμε κόντρα σε όλη αυτή την κατάσταση και να επιβάλουμε τις ανάγκες μας!


Με βάση όλα τα παραπάνω καλούμε όλους τους φοιτητές του Γαλλικού να συνδιοργανώσουμε τμηματική συνέλευση την Τρίτη 11/10. Στην τμηματική συνέλευση, η οποία είναι όργανο του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής, μπορούμε να συζητήσουμε τα προβλήματα του τμήματος μας, τις ελλείψεις, τις ανάγκες μας και τρόπους να διεκδικήσουμε χωρίς εξαίρεση όλα αυτά που μας ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: