Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Όσο υπάρχει νεολαία ... θα παλεύει για τα δικαιώματά της

  Η δεύτερη και συνεχόμενη εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να μας πείσει ότι πλεόν βρισκόμαστε σε μια φάση “έντιμου συμβιβασμού” και αποδοχής του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων. Συμπυκνώνοντας όλα αυτά στη κυρίαρχη αφήγηση του ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) η κυβέρνηση πίστευε ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο αναίμακτα. Τα πρώτα μέτρα τα οποία κλήθηκε να εφαρμόσει ήταν εκείνα του ασφαλιστικού (κόψιμο μισθών συντάξεων, ιδιωτική υποχρέωση η ασφάλιση), του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας με διαδικασίες fast track και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, δηλαδή τη διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας και της επιχειρηματικής ανασυγκρότησης, μέσω της εισαγωγής ιδιωτικών συμφερόντων στη γνώση και την έρευνα του πανεπιστημίου, ιδιαίτερα σε σχολές που είναι χρήσιμες για τα κέρδη του κεφαλαίου, όπως το ΕΜΠ. Από την άλλη για τις σχολές που δεν παράγουν άμεσα κέρδος για το κεφάλαιο το μέλλον τους είναι η συγχώνευση ή ακόμα και το κλείσιμο τμημάτων, μέσω του Σχεδίου Αθηνά 2 που αφορά πολλά ΤΕΙ, αλλά και τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών.
  Οι αντιλαϊκές αυτές πολιτικές, πυροδότησαν πολύ γρήγορα αντιστάσεις. Ήδη από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς υπήρξαν μια σειρά από γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις στις σχολές ενώ στο εργατικό κίνημα εναρκτήριο λάκτισμα ήταν η απεργία στις 12 Νοεμβρίου. Όλα αυτά  ήρθαν και συνάντησαν τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια του όποιου πέρα από τη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία, διεξήχθη συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων για κοινό κινηματικό σχεδιασμό ενώ παράλληλα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιταλικό Ινστιτούτο με αίτημα τη μη έκδοση των 5 συναδέλφων μας  στις Ιταλικές Αρχές. Επιπλέον ξεσπάνε διάφοροι κλαδικοί αγώνες ιδιαίτερα μαχητικοί, όπως οι λιμενεργάτες ή η πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών, οι οποίοι πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους, προκειμένου να δωθεί ενιαία εργατική απάντηση στην κρίση.
  Έτσι και στο φοιτητικό κίνημα προκειμένου να γίνουν οι αγώνες μας νικηφόροι, χρειάζεται ένα μόνιμο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων. Η γενική συνέλευση ως ανώτατο και αναντικατάστατο όργανο του συλλόγου που είναι ανοιχτό σε κάθε άποψη, πέρα από φασιστικές, θα πρέπει να συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να παίρνει αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται από όλο το σύνολο των φοιτητών, καθώς και να εκλέγει αντιπροσώπους οι οποίοι θα λογοδοτούν στο σύλλογο και θα μπορούν να ανακαλούνται ανά πάσα στιγμή. Σκοποί αυτής της λογικής είναι αφενός μια μόνιμη κινηματική δράση και αφετέρου ο πολιτικός συντονισμός του φοιτητικού κινήματος σε μια βαθιά ενοποίηση που θα πηγαίνει κόντρα στο κατακερματισμό των επιμέρους αντιστάσεων. Έτσι με ενιαίο και δημοκρατικό  τρόπο το φοιτητικό κίνημα θα μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματα του και να επιβάλλει, με μαχητικό τρόπο τα “θέλω” του για να οικοδομήσει μια παιδεία και ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες μας.


  Βάσει αυτών λοιπόν πρέπει μέσα από τη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας συλλόγου να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου! Να βρισκόμαστε όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις: 

-Στις 24/11 πορεία στις 18.00 στην Ιταλική πρεσβεία, έναντια στην έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία και στις αυταρχικές πολιτικές της Ε.Ε.

-Πέμπτη 26/11 ανοιχτό κάλεσμα Πρωτοβουλίας Αγώνα Φιλοσοφικής, για συζήτηση αναφορικά με τα ζητήματα της συγκυρίας και τη δράση μας εντός και εκτός σχολής  το επόμενο διάστημα.

-Παρασκευή 27/11 κινητοποίηση στον ΟΑΣΑ, με αίτημα δωρεάν μεταφορές για όλους τους φοιτητές και τους ανέργους. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ!

-Σάββατο 28/11 στις 12:00μμ στο Μοναστηράκι, έπειτα από διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης, με αντι-ΕΕ χαρακτήρα, για όλους τους συλληφθέντες της 1ης Μάη του 2015 στο Μιλάνο. Στις 11.00 κινητοποίηση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ενάντια στην Frontex και τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης φρούριο με το Συντονιστικό σωματείων – φοιτητικών συλλόγων για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

-Τετάρτη 2/12 Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής

-Πέμπτη 3/12 Πανεκπαιδευτική πορεία στα Προπύλαια, έπειτα από απόφαση του συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων

-6/12 πορεία μνήμης για τη δολοφόνια του Αλέξη Γρηγορόπουλου από το μπάτσο Κορκονέα και την κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε



Δεν υπάρχουν σχόλια: