Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πλαίσιο της Συντονιστικής επιτροπής κατάληψης στη βάση της απόφασης του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής 12/10/2011


Το φοιτητικό κίνημα μετά από  5 βδομάδες καταλήψεων διέλυσε οποιαδήποτε προσπάθεια εμφάνισης  συναινετικού κλίματος μέσα στις σχολές αποκαλύπτοντας σε όλη την κοινωνία ότι αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο μετά το θερινό πραξικόπημα της κυβέρνησης και των συμμάχων της (ΝΔ, ΛΑΟΣ) είναι έχει απέναντι του το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας. Είναι τόσο πρωτοφανής η απροθυμία του πανεπιστημιακού κόσμου να εφαρμόσει το νόμο, έπειτα από την πίεση των εκατοντάδων καταλήψεων που το Υπουργείο έστειλε εγκύκλιο με την οποία απειλεί πως όποιο πανεπιστήμιο δεν λειτουργήσει με το νέο νόμο και δεν εκλέξει πρύτανη θα συγχωνευτεί-καταργηθεί και δεν θα έχει προϋπολογισμό! Με οργή καταγγέλλουμε την Υπουργό Παιδείας που θεωρώντας την Παιδεία τσιφλίκι της τόλμησε με χουντικό θράσος να απειλεί τα Πανεπιστήμια ότι θα κόψει την χρηματοδότηση τους για όλο το 2012 αν μέχρι 15 Γενάρη δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια των κυβερνητικών εγκάθετων και θα απαγορέψει την έκδοση πτυχίων και την καταβολή μισθών αν μέχρι 31 Αυγούστου 2012 δεν έχουν εκλεγεί οι νέοι πρυτάνεις.
 
Η μεθοδευμένη προσπάθεια αυτής της  κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση  αλλά και των ΜΜΕ να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα και τις πρωτοφανείς δημοκρατικές διαδικασίες των συνελεύσεων του  και να το απομονώσουν από την υπόλοιπη κοινωνία δε θα περάσει. Η Διαμαντοπούλου μας απειλεί για χαμένα εξάμηνα και εξεταστικές που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους φοιτητές, την στιγμή που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται στο δρόμο και δίνει μια τεράστια μάχη μαζί με όλη την κοινωνία για να ανατραπεί η πολιτική του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Στην ίδια κατεύθυνση η κυβέρνηση επιτίθεται και στο κίνημα των μαθητών που πήραν την σκυτάλη των κινητοποιήσεων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές με  απειλές για αυτόφωρα και παρέμβαση εισαγγελέων και αστυνομίας καθημερινά στις καταλήψεις. Αποκορύφωμα είναι το χτύπημα της πορείας των μαθητών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και  συλλήψεις σε βάρος τους. Ταυτόχρονα στήνεται ένα ολόκληρο σχέδιο συκοφάντησης του αγώνα των μαθητών παρουσιάζοντας εξωσχολικούς που παίρνουν μέρος στις καταλήψεις, ζημιές που προκαλούνται στα σχολεία κτλ. Οι συκοφαντικές φωνές τους ενώνονται με όσους μιλούν περί «μειοψηφιών που κλείνουν τις σχολές»  και οι απειλές τους για χαμένα εξάμηνα και χαμένες εξεταστικές αποδεικνύουν με περίτρανο τρόπο πως ο φόβος έχει περάσει στο δικό τους στρατόπεδο. Αυτό δείχνει και η συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης των αιτημάτων και του αγώνα των φοιτητών. Η πρωτοβουλία να σπάσει “το τείχος της σιωπής” με την κατάληψη της στο κτίριο της ΕΡΤ αποσιωπήθηκε με κυβερνητική και πρωθυπουργική απόφαση.
Ο κλοιός στενεύει για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην ανεργία και την εξαθλίωση που η κυβέρνηση θέλει να μας επιβάλει. Μια κυβέρνηση που δε διστάζει να βουτήξει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τον λαό με τα νέα χαράτσια που ανακοίνωσε στη κατακλυσμένη από διαδηλωτές Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε κυνικά πως «κάνει αγώνα» για να υπάρχει 1 εργαζόμενος σε κάθε σπίτι, κάνει αγώνα για να υπάρχουν 3 άνεργοι σε κάθε οικογένεια, και φυσικά δεν σταμάτησαν εκεί…
 Προαναγγέλλουν νέα βάρβαρα μέτρα (εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις στο δημόσιο, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, νέα φοροεπιδρομή, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του ρεύματος, του νερού κτλ )  εκβιάζοντας το λαό ακόμα μια φορά βουλιάζοντας τον διαρκώς και κάθε μέρα σε μια απίστευτη χρεοκοπία. Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν πως τα νέα μέτρα είναι η μόνη διέξοδος απέναντι στην επικείμενη χρεοκοπία που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, η αλήθεια είναι πως το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι οι ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας αλλά πως θα σώσουν τη χρεοκοπία των τραπεζών και τη μείωση των κερδών τους. Το μόνο που χρεοκοπεί είναι η πολιτική τους. Να ξέρουν καλά πως όσο πιο βάρβαρη είναι η επίθεσή τους, τόσο πιο λυσσαλέα θα είναι και η δική μας απάντηση. Μαζί με τους εργαζόμενους που έχουν ήδη οργανώσει την αντεπίθεση τους. Οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι απεργίες των δασκάλων, των ΔΕΚΟ μέχρι και η μαζικότατη απεργία της 5ης Οκτώβρη έδειξε πως μια είναι η απάντηση στη χρεοκοπημένη κυβέρνηση.  
Να ξέρουν καλά λοιπόν πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το νέο χαράτσι που επιβάλλουν σε εμάς και τις οικογένειές μας.  Δε χρωστάμε στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν πληρώνουμε το χαράτσι τους  και τις σπουδές μας. Μόνη λύση για εμάς είναι ο αγώνας για Δημόσιο Δωρεάν Δημοκρατικό πανεπιστήμιο να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας για την ανατροπή της Κυβέρνησης και της πολιτικής του μνημονίου.
Την ώρα που στο βωμό της κρίσης το κεφάλαιο και οι εκφραστές του καταδικάζουν έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια, η νεολαία έρχεται να χτυπηθεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Το μέλλον για εμάς διαγράφεται  δυσοίωνο με το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης και τα 501 ευρώ το μήνα που προβλέπει, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία, τις απολύσεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που μας καθιστά έρμαια στις αυθαιρεσίες του κάθε εργοδότη  και την ανασφάλιστη εργασία που πλέον γίνεται κανόνας. Επιστέγασμα της επίθεσης στη νεολαία είναι ο νόμος έκτρωμα του ΠΑΣΟΚ που διαλύει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν στρατιές ευέλικτων, χωρίς συλλογική κατοχύρωση, περιπλανώμενων εργαζομένων ή ανέργων που αντί για σπουδές σε πανεπιστήμιο που να προάγει την κριτική και επιστημονική σκέψη θα παίρνει θραύσματα δεξιοτήτων ίσα-ίσα για την ικανοποίηση των πρόσκαιρων αναγκών της εργοδοσίας και της δικτατορίας  των αγορών. Στόχος τους είναι και η κοινωνική απομόρφωση της νεολαίας που θα μπαίνει σε εκπαιδευτήρια-μη πανεπιστήμια με το σταγονόμετρο, θα πληρώνει δίδακτρα και θα διαγράφεται.

Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ 4009 ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
 Όσα έχει παλέψει και ανατρέψει το φοιτητικό κίνημα τριάντα χρόνια, προασπίζοντας τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, θέλει να τα συντρίψει αυτός νόμος. Καταργεί το αδιάσπαστο των σπουδών, τα ενιαία πτυχία και τα συλλογικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, διαγράφει τους φοιτητές (ν+2), καταργεί την δωρεάν Παιδεία υποχρεώνοντας σε πρώτη φάση και από τώρα την καταβολή διδάκτρων στο λεγόμενο β κύκλο σπουδών, καταργεί το άσυλο, επιβάλει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με αγοραία κριτήρια σαν Ανώνυμες Εταιρείες,  επιβάλλει εγκάθετες διοικήσεις (όπως η χούντα!) , δημιουργεί ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών (αλυσίδες, προαπαιτούμενα), επιβάλλει αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας στους φοιτητικούς συλλόγους (ψηφοφορία με ενιαία λίστα όπως και στη χούντα!!) , καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των καθηγητών και χτυπάει τα κατώτερα καθηγητικά στρώματα.
Ο νέος νόμος για την εκπαίδευση έχει σαν στόχο την πλήρη υποταγή στους νόμους των αγορών. H διοίκηση του πανεπιστημίου περνάει στο Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο απαρτίζεται και από, εξωακαδημαϊκούς παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και αποφασίζει για το  πλαίσιο ανάπτυξης , τον προϋπολογισμό και την η εκλογή πρύτανη  και manager. Με βάση το νομοσχέδιο οι πόροι που θα αναζητά κυρίως το πανεπιστήμιο θα προέρχονται  από την αξιοποίηση της περιουσίας του και  από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ το κράτος θα περιορίζει στο ελάχιστο τη δική του συμμετοχή. Για την διαχείριση των πόρων σε κάθε ίδρυμα ακολουθείται η σύσταση ΝΠΙΔ (manager) με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας (ΑΕ) που θα αναλάβει τις επιχειρηματικές του δράσεις και λειτουργίες.
Η επιχειρηματική λογική γενικεύεται και καθιερώνεται στα εκπαιδευτικά ζητήματα των ιδρυμάτων. Από τη μία οι χορηγίες, οι «επώνυμες έδρες» και ολόκληρα προγράμματα σπουδών συνοψίζουν αυτό που λέμε «η αγορά εισβάλλει στη σχολή». Από την άλλη, το ίδιο το Πανεπιστήμιο εμπεδώνει τους νόμους της αγοράς,  νομιμοποιώντας την έρευνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την εισαγωγή στη λογική των φοιτητών των «αξιών» μιας κοινωνίας που θεοποιεί το χρήμα, το κέρδος με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γενικά μετατρέπουν  το φοιτητή  σε «πελάτη» που «αγοράζει υπηρεσίες κατάρτισης» από το πανεπιστήμιο της αγοράς αλλά και από κάθε «πιστοποιημένο» ιδιώτη.
Το νομοσχέδιο οδηγεί: στην πλήρη απαξίωση των ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών και των πτυχίων, την αντικατάσταση τους από 2 κύκλους σπουδών (όπου στον δεύτερο θα συνεχίζει ένα πολύ μικρό μέρος του πρώτου) διασπώντας τις σημερινές σε 3+2 η 3+1 χρόνια ακολουθώντας πιστά την συνθήκη της Μπολόνια και τις επιταγές της ΕΕ. Στην εγκαθίδρυση «ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών»-χυλών αφού καταργούν τα τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο που ξέραμε και ενταφιάζουν το ενιαίο γνωστικό αντικείμενό  τους. Σε ένα ψευδοπτυχίο-ατομικό φάκελο προσόντων του πρώτου κύκλου σπουδών που κατά κανόνα θα οδηγεί στην ανεργία.
Βασικό κριτήριο για την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων είναι ο αριθμός αποφοίτων / εισερχόμενων φοιτητών. Σε αυτή την λογική ορίζεται  σαν όριο φοίτησης τα ν+2 για του φοιτητές, ενώ το όριο είναι 2ν για όσους δουλεύουν αποδεδειγμένα 20 ώρες την εβδομάδα. Ο φοιτητής θα μπορεί να κόβεται το πολύ έως 3 φορές σε ένα μάθημα και μετά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή. Επιπλέον, οι φοιτητικές παροχές είναι συνδεδεμένες με την ακαδημαϊκή απόδοση του φοιτητή οξύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους την εντατικοποίηση και ταξικούς φραγμούς για την πλειοψηφία των φοιτητών που εργάζεται.
Στο πανεπιστήμιο του μνημονίου αποτελεί ξένο σώμα η έννοια δημόσιου και δωρεάν αγαθού. Τα δίδακτρα επιβάλλονται, παντού στο δεύτερο, στον τρίτο κύκλο σπουδών και στα προγράμματα δια βίου ημιμάθειας .Η σίτιση θα είναι αρμοδιότητα του ιδρύματος και με βάση την οικονομική κατάσταση του Πανεπιστήμιου . Ο νέος νόμος Διαμαντοπούλου προβλέπει ταυτόχρονα από τη μία ψίχουλα   υποτροφιών με βάση όμως ανταποδοτικά κριτήρια και από την άλλη την παροχή φοιτητικών δανείων από τους  δόλιους και αιμοδιψείς τραπεζίτες.
Από την άλλη οι  έμποροι ψευδοπτυχίων και ελπίδων ζουν και  βασιλεύουν με τα Κολλέγια τους. Κι  έχουν ξεσαλώσει κιόλας πετυχαίνοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο όσο και σε πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Άμυνας  διαφημίζοντας από την τηλεόραση ότι δίνουν πτυχία του πρώτου κύκλου σε 1 μόλις χρόνο!!
Στην προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών, κατάργησης των δημοσίων αγαθών και την ζήτηση στην αγορά εργασίας  κλείνουν και συγχωνεύουν σχολές. Επί της ουσίας, μπαίνουν αγοραία κριτήρια στην χρηματοδότηση και την αξιολόγηση των πανεπιστημίων κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων με ανταποδοτικούς όρους.
Παράλληλα αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις στα Ιδρύματα, που γίνονται πλέον ελαστικές τόσο στο διδακτικό όσο και στο λοιπό προσωπικό, ενώ καταργείται η βαθμίδα του Λέκτορα.
Το Άσυλο καταργείται ύστερα από πρόταση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με στόχο να διώξει τις κινηματικές διαδικασίες (συνελεύσεις, μέσα αντί-πληροφόρησης) έξω από τα πανεπιστήμια τα οποία στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης μπορούν να αποτελούν κέντρα αμφισβήτησης αλλά και χώρους που γεννάνε τα κινήματα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.


Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς - Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί σε κοινό αγώνα
                Η επίθεση φυσικά δε θα μπορούσε να αφήνει αλώβητα και τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης. Το νέο σχολείο της αγοράς όπως διαμορφώνεται από της αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα έρχεται σιγά-σιγά να πάρει σάρκα και οστά. Μάλιστα από αυτήν τη χρονιά, τα σχολεία κλήθηκαν να ανοίξουν χωρίς βιβλία, διδάσκοντες ακόμα και αίθουσες. Οι μαθητές από το πρώτο κιόλας κουδούνι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις και ήδη πάνω από 600  σχολεία τελούν υπό κατάληψη.
                Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει τόσο ανελέητα το σύνολο της εκπαίδευσης, εμείς μαζί με τους μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, εργαζόμενους στα πανεπιστήμια πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα σε ένα κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Να βρεθούμε μαζί στους δρόμους, στις καταλήψεις αλλά και σε κοινές διαδικασίες που θα μας ενοποιούν στη βάση των κοινών μας αναγκών. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που βρεθήκαμε μαζί στο δρόμο μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί είναι μόνο η αρχή.

Η κατάσταση αυτή που διαμορφώνεται πιέζει διπλά εμάς ως φοιτητές της Φιλοσοφικής, καθώς το υπουργείο με τις διατάξεις περί “νέου σχολείου” οδηγεί εμάς ως αυριανούς εκπαιδευτικούς στην ανεργία και τους μαθητές στην αμάθεια. Ήδη φέτος πολλές οργανικές θέσεις στα σχολεία μένουν κενές καθώς το υπουργείο για δεύτερη συνεχή χρονιά διόρισε υποδεκαπλάσιους εκπαιδευτικούς απ' όσους συνταξιοδοτήθηκαν. Παράλληλα, ανήκουστες είναι και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές με αποκορύφωμα την έλλειψη σχολικών βιβλίων. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται και με τη θέσπιση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, μέσω του οποίου το Υπουργείο μας αναγκάζει να σπουδάζουμε έναν επιπλέον χρόνο, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να διαγωνιστούμε στον ΑΣΕΠ αλλά και να δουλέψουμε νόμιμα στην ιδιωτική εκπαίδευση.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

 Η κυβέρνηση αυτή θα ανατραπεί μαζί με όλο το συφερτό ΝΔ, ΛΑΟΣ, και το μαύρο μέτωπο ΕΕ-ΔΝΤ. Το φοιτητικό κίνημα θα βρεθεί στο πλευρό των ηρωικών αγώνων του λαού ενάντια σε κυβέρνηση και τρόικα από τη μεγαλειώδη απεργία της 5ης Μάη μέχρι  και τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο μεσοπρόθεσμο και τη φετινή ΔΕΘ. Σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους απαιτεί να πέσει αυτή η τόσο λαομίσητη κυβέρνηση. Γι' αυτό θα διαδηλώσει και την Τετάρτη στην πανεργατική απεργία όλος ο αγωνιζόμενος λαός, ενάντια στα σενάρια χρεωκοπίας που τον τρομοκρατούν ενώ τα μέτρα φέρνουν ήδη τη χρεωκοπία για τη πλειοψηφία των εργαζομένων και τη νεολαίας. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο ραντεβού του φοιτητικού κινήματος με τα κομμάτια της εργασίας και όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό μας στο δρόμο και τους αγωνιζόμενους μαθητές. Έχει έρθει η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης που του έχουν πετάξει. Τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας, δε χωράνε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Δύναμή μας είναι η συλλογικότητά μας και η μαζικότητά μας. Όλοι μαζί ενωμένοι είμαστε πολλοί, και απέναντί μας η τεχνητή πλειοψηφία της Βουλής φαντάζει πολύ μικρή. Γι αυτό η μόνη απάντηση δε μπορεί παρά να είναι οι μαζικές μας συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Ο πολύμορφος και ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, εν τέλει, σε σύγκρουση με μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την παιδεία. Για την ανατροπή αυτής κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Να γίνουμε ποτάμι οργής που θα βγει στους δρόμους για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στην παιδεία την εργασία και την ζωή. Να φτιάξουμε σφιχτό κλοιό αντίστασης που θα πνίξει την κυβέρνηση της φτώχειας και της ανέχειας. Το φοιτητικό κίνημα με τις γενικές του συνελεύσεις και το συντονιστικό τους συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τις καταλήψεις μας σε σύμπλευση με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα τμήματα  της κοινωνίας. Προχωράμε σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, εφοριών και Υπουργείων. Να δηλώσουμε με αυτόν τον τρόπο ανυπακοή στα νέα βάρβαρα μέτρα στα νέα χαράτσια που τσακίζουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, στον προϋπολογισμό αίματος και δακρύων που θέλουν να ψηφίσουν τον Οκτώβρη. Επιδιώκουμε να γίνει το ζήτημα της μαζικής ανυπακοής ζήτημα όλης της κοινωνίας με μαχητικές και συγκρουσιακές μορφές πάλης.

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Αν κάποιες προηγούμενες γενιές δώσανε τη μάχη για ανεξαρτησία και ελευθερία εβδομήντα χρόνια πριν,  αν κάποια γενιά αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πάλεψε για δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις...
Ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να γράψει τη δική της ιστορία!

Δεν συναινούμε. Δεν υποχωρούμε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Θα νικήσουμε!


Απαιτούμε:

  • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του. Εμποδίζουμε στην πράξη την διαδικάσια εκλογής συμβουλίων διοίκησης όποτε και όπου και να γίνουν και οποιαδήποτε άλλη προσπαθεια εφαρμογής του νέου νόμου.
  • Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης  που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα.
  • Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.  Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
  • Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα  592€
  • Ανατροπή του προυπολογισμού φτώχειας και εξαθλίωσης του 2012.
·         Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.   Ούτε ένα ευρώ για τα πάσο.
·         Σίτιση και στέγαση για όλους δωρεάν. Όχι στο κλείσιμο των εστιών και το ξεπούλημά τους. Όχι στη συγχώνευση-κλείσιμο του ΕΙΝ.
  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits).
  • Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς, όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.  Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.  Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.
  • Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις και κατηγορίες που εκκρεμούν ακόμα ενάντια στους αγωνιστές του  κινήματος από όποιο χώρο και αν προέρχονται. Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της πλατείας και της ΔΕΘ. Παύση κάθε δίωξης στους αγωνιστές που συλλήφθηκαν στις 8/3/2007 στη μεγαλειώδη φοιτητική κινητοποίηση και δικάζονται στις 11/10.
  • Όχι στην καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων, στους εισαγγελείς και τα μαθητοδικεία

                   
Διεκδικούμε:

  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν.
  • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις. Ενιαία προγράμματα σπουδών που θα εξασφαλίζουν μορφωτικά δικαιώματα.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την έρευνα. κατάργηση των εξεταστικών, ταξικών και οικονομικών φραγμών. Όχι στην εμπορευματοποιημένη γνώση, και τη γνώση που οδηγεί σε χειραγώγηση και υποταγή. Έρευνα με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου..
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
  • Να δοθούν κανονικά,  άμεσα και δωρεάν τα ΠΑΣΟ σε όλους τους φοιτητές από τις γραμματείες και όχι από τις εταιρείες.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
  • Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες.

Αποφασίζουμε:

·         Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 12/10 εώς και την Τετάρτη 19/10
·         Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Πέμπτη 20/10, ώρα 12 στην AULA.
·         Συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής στην Πανεργατική Απεργία την Τετάρτη 19/10 με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους και κοινή πορεία με τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία.
·         Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο την Πέμπτη 13/10 ώστε να μη χαθεί καμία εξεταστική και κανένα εξάμηνο. Άμεση διευθέτηση του θέματος της εξεταστικής της σχολής. Καμία κίνηση ρεβανσισμού-τιμωρίας  από τους καθηγητές ενάντια στους φοιτητές που παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις.
  • Για τους επί πτυχίω φοιτητές να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να δοθεί η εξεταστική όσων έχουν άμεση ανάγκη λήψης πτυχίου.
·         Μετατροπή των Προπυλαίων σε κέντρο αγώνα όλων των εκπαιδευτικών, δασκάλων, μαθητών & φοιτητών.
·          Εξορμήσεις σε σχολεία - κάλεσμα στους μαθητές  για  κοινό αγώνα .
·         Στα πλαίσια του πολύμορφου αγώνα διαρκείας στον οποίο έχει μπει το φοιτητικό κίνημα για να ανατρέψει το Νόμο 4009, θα βρεθούμε εμπόδιο μπροστά σε οποιαδήποτε απόπειρα για εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου-πλαίσιο στη σχόλή μας και στο Πανεπιστήμιο γενικότερα.
·         Συνεύρεση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής με τις δράσεις του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων, με τους εργαζόμενους που προχωράνε σε καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και απεργίες, καθώς και με τις μαθητικές καταλήψεις.
·         Συντονισμός με τους άλλους συλλόγους, δημοκρατική συγκρότηση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.
  • Οποιοσδήποτε εκπρόσωπος μιλάει εξ ονόματος της Γενικής Συνέλευσης να δεσμεύεται από την πιο πρόσφατη απόφασή της και να λογοδοτεί σε αυτή. Κάθε συντονισμός να γίνεται στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων. Συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής κατάληψης και ορισμό από αυτήν αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων για τις διαδικασίες του συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων.
  • Οι αιρετοί και ανακλητοί αντιπρόσωποι της συνέλευσης  θα μεταφέρουν στο συντονιστικό την απόφαση της Γ.Σ  και θα συγκροτούν σώμα με δυνατότητα ψήφου προκειμένου να διαμορφώνεται η  απόφαση του συντονιστικού και κάποια ανάλογα όργανα (π.χ. ομάδα ενημέρωσης, ομάδα τύπου, προεδρείου κλπ). Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων και οι επιτροπές του είναι ανοιχτά σε όλους τους αγωνιζόμενους φοιτητές και δεν αποκλείεται κανένας Σύλλογος από αυτά.
  • Κατά τη διάρκεια της κατάληψης κανένας εργαζόμενος του πανεπιστημίου να μην εργάζεται. Να μη χαθεί κανένας μισθός και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: