Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής 07/09


Βρισκόμαστε εδώ, τη στιγμή που πάνω από 150 σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μαύρο μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ, ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους. Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, αυτών που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες.

Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αγαστή σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΔΝΤ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Η απροκάλυπτη αυτή συμμαχία φανερώνει το διακαή πόθο των δυνάμεων του κεφαλαίου για την προώθηση, ολοκλήρωση και επέκταση των βασικότερων πτυχών των διακηρύξεων της Μπολόνια, της Ε.Ε και της Τρόικα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταρρυθμίσεις που όπου έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστούν σε όλη την Ευρώπη, προκάλεσαν την αντίδραση φοιτητών και εκπαιδευτικών.
Ο νέος νόμος πλαίσιο-έκτρωμα, δεν αποτελεί απλά συνέχεια των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων σχετικά με την εκπαίδευση, αλλά εκείνη την αντιδραστική τομή που έρχεται να εξασφαλίσει ότι το πανεπιστήμιο της επόμενης μέρας δεν θα είναι ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν, ούτε, εν τέλει πανεπιστήμιο.
Τώρα είναι ώρα για αγώνες, για συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη. Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δε γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο.


ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Η πρωτοφανής συναίνεση των τριών κομμάτων αποκαλύπτει τη βαθύτερη επιδίωξη όλων των δυνάμεων του συστήματος για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Γι αυτό και από κοινού βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα της νεολαίας και τα συμφέροντα του πανεπιστημίου. Στην περίοδο της κρίσης, καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ η ριζική αλλαγή των χαρακτηριστικών του συλλογικού εργαζόμενου, αλλά και η βίαια αλλαγή του εκπαιδευτικού υποδείγματος.
Αυτό σημαίνει την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου εργαζόμενου φθηνού, ευέλικτου, άμεσα παραγωγικού και ειδικευμένου, πειθήνιου και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Ενός εργαζόμενου, δηλαδή, πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμου από την εργοδοσία, σε μια προσπάθεια συμπίεσης των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων. Η άδικη και αντιδραστική κυρίαρχη πολιτική, προστάζει μια γενιά πιο μορφωμένη από κάθε άλλη, σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ, να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη.
Η σφικτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου και η πολιτική κατεδάφισης των κοινωνικών παροχών, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο. Το νέο «πανεπιστήμιο» της δικτατορίας της αγοράς και του μνημονίου θα είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικές παροχές, με ριζικά μειωμένη χρηματοδότηση, αυταρχικό, πολύ πιο άμαζο και με έντονη την παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα σε αυτό.
Ο εκτρωματικός νόμος της Διαμαντοπούλου, φέρνει τα εξής:
·                    Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων
Οριστική κατάργηση του Ασύλου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου, επί της ουσίας  αποτελεί ευθεία κατάργηση των αγώνων της μεταπολίτευσης και μια συνέχεια της έντασης της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.
Προβλέπεται η κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. Αναιρείται έτσι η δυνατότητα του πιο μαζικού κομματιού εντός του πανεπιστημίου, των φοιτητών, να έχει λόγο για το πώς σπουδάζει και πως ζει μέσα σε αυτό. Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημοκρατία σημαίνει η φίμωση κάθε κομματιού που διαφωνεί μαζί της και η ποδηγέτησή του από τις αγορές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι εντός των Συμβουλίων Διοίκησης, τον κυρίαρχο λόγο τον έχουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, πρεσβεύοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το νέο πανεπιστήμιο γι αυτούς, που διώχνει από τα όργανα διοίκησης τους φοιτητές για να φέρει τους επενδυτές. Ξεχνάνε όμως σκόπιμα τα στελέχη του δικομματισμού να συμπληρώσουν ότι κύριοι υπαίτιοι για όποια φαινόμενα συνδιαλλαγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι οι δικές τους κομματικές νεολαίες, τσουβαλιάζοντας έτσι όλους τους φοιτητές και παρουσιάζοντας την υγιή πλειοψηφία των φοιτητών σαν διεφθαρμένη.
·                    Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας
Διευρύνεται με το νέο νομοσχέδιο η λογική των αγοραίων κριτηρίων εντός των πανεπιστημίων και ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στο εσωτερικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στα κριτήρια της αξιολόγησης. Προφανώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους και με τις επιδιώξεις της αγοράς. Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμα και τη χρηματοδότηση θέσεων καθηγητών και γνωστικών αντικειμένων από ιδιώτες, μετατρέποντας έτσι τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε άμεσο προθάλαμο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Τέλος στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται και λειτουργίες όπως τα φοιτητικά δάνεια που θα συνδέονται με την απόδοση των φοιτητών και την προσφορά εργασίας των εντός του πανεπιστημίου. Οι διατάξεις αυτές πλήττουν ιδιαίτερα σχολές όπως η δική μας, καθώς η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα συνδέεται και με την έρευνα που αυτά παράγουν στη βάση των αναγκών της εκάστοτε επιχείρησης. Χαρακτηριστικό είναι πως σε όσες χώρες έχουν εφαρμοστεί αυτά τα ανθρωπιστικά και φιλολογικά τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
·                    Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής.
Το ν/σ διασπά επί της ουσίας την ενιαίοτητα των τίτλων σπουδών με την εισαγωγή τριών διαφορετικών κύκλων φοίτησης (bachelor, master, διδακτορικό). Εισάγει των φοιτητή σε μια πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία σπουδών καθώς καταργεί τον ενιαίο τίτλο σπουδών, το πτυχίο, και εισάγει το σύστημα απόδοσης πιστωτικών μονάδων και του ατομικού φακέλου προσόντων. Έτσι πλέον ο απόφοιτος θα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία ανταγωνισμού ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή συλλογικής κατοχύρωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ρύθμιση αυτή εισάγεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταρτίζει το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης με μισθούς πείνας των 592 ευρώ. Ακριβώς για την εμπέδωση του νέου υποδείγματος εργασίας που επιβάλλει την ευέλικτη απασχόληση, η κυβέρνηση προχωρά στην πρωτοφανή συγκρότηση μονοετών και διετών κύκλων σπουδών που οδηγούν στην απόδοση πιστοποιητικών κατάρτισης, και στο δια βίου τρέξιμο συλλογής δεξιοτήτων. Τέλος, το ν/σ προχωρά σε μια παραβίαση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επιτρέπει την εισαγωγή μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Έτσι, ενώ στερεί μέσω της μείωσης των εισακτέων, το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδων νέων, το αποδίδει παράλληλα σε όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν τα δίδακτρα των ΙΕΚ.
·                    Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος.
Τα πειθαρχικά μέτρα που εισάγει ο νέος νόμος ούτε η χούντα δεν τόλμησε να τα περάσει. Στην εποχή που όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται για να τελειώσουν τις σπουδές τους, το υπουργείο θα διαγράφει φοιτητές μετά από ν + 2 χρόνια. Παράλληλα κάθε κινητοποίηση θα σημαίνει χαμένες εξεταστικές και χαμένα εξάμηνα ενώ οι φοιτητές που θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων θα απειλούνται με άμεση διαγραφή. Ο φοιτητής θα μαθαίνει, μέσα από τη φοιτητική του ζωή, να υπακούει στον από πάνω του και να μην διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα στη ζωή του, όπως ακριβώς θέλουν να είναι ο σύγχρονος πειθήνιος εργαζόμενος στα χρόνια της κρίσης.
Το νέο πανεπιστήμιο γυρνά δεκαετίες πίσω το ρολόι της δημοκρατίας στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης. Θα είναι το πανεπιστήμιο των αναγκών της αγοράς, της κατάρτισης, των πιστωτικών μονάδων, των τίτλων σπουδών της ανεργίας. Ας είναι σίγουροι Διαμαντοπούλου, κυβέρνηση καθώς και κάθε ένας που στέκεται στο πλάι τους, ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αντιστοιχεί με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις που θα ανατρέψουν το νόμο και την πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας.
·                    Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μειώνει ριζικά το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης, κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές, και συνδέει το υπόλοιπο με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Οδηγεί τα πανεπιστήμια στην πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες της αξιολόγησης από τις δυνάμεις της αγοράς, ενώ παράλληλα πιέζει τα ιδρύματα στην αναζήτηση χρηματοδότησης από ιδιώτες. Δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τίποτα περισσότερο από προσβολή, η θεσμοθέτηση διαδικασιών ίδρυσης και χρηματοδότησης εδρών από ιδιώτες, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο άμεσα αναλώσιμων και ειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών, κόντρα σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Αίσθηση προκαλούν οι ρυθμίσεις για ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, το κλείσιμο των εστιών και η εισαγωγή της έννοιας του φοιτητικού δανείου. Το σύγγραμμα ορίζεται αποκλειστικά ως ένα βιβλίο και όχι ως το σύνολο των αναγκαίων βιβλίων για το κάθε μάθημα, ενώ καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα για το δεύτερο πτυχίο.
Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν και όχι παρεχόμενη υπηρεσία για λίγους και εκλεκτούς και πεδίο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις. Ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι αγώνας για το μέλλον μας! Ένα μέλλον που να μην είναι καταδικασμένο στην ανεργία και την εξαθλίωση! Σ' αυτόν τον αγώνα έχουμε στο πλευρό μας όλη την κοινωνία! Την πληττόμενη εκείνη πλειοψηφία που δίπλα της βαδίσαμε στις μεγάλες απεργίες των τελευταίων δύο χρόνων, που δώσαμε μαζί τη μάχη στις πλατείες και τις γειτονιές.
Την ώρα που το ΜΑΥΡΟ ΜΠΛΟΚ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, συνεχίζει την ανελέητη επίθεση και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Μετά την ψήφιση, δια πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ;

Η κατάσταση αυτή που διαμορφώνεται μας πιέζει διπλά, καθώς το υπουργείο με τις διατάξεις περί “νέου σχολείου” οδηγεί εμάς ως αυριανούς εκπαιδευτικούς στην ανεργία και τους μαθητές στην αμάθεια. Ήδη φέτος πολλές οργανικές θέσεις στα σχολεία μένουν κενές καθώς το υπουργείο για δεύτερη συνεχή χρονιά διόρισε υποδεκαπλάσιους εκπαιδευτικούς απ' όσους συνταξιοδοτήθηκαν. Παράλληλα, ανήκουστες είναι και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές με αποκορύφωμα την έλλειψη σχολικών βιβλίων. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται και με τη θέσπιση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, μέσω του οποίου το Υπουργείο μας αναγκάζει να σπουδάζουμε έναν επιπλέον χρόνο, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να διαγωνιστούμε στον ΑΣΕΠ αλλά και να δουλέψουμε νόμιμα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυρίαρχη πολιτική είναι ξεκάθαρος: Ένταση της λιτότητας, παραπέρα συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και της νεολαίας, γκρέμισμα κάθε κοινωνικής παροχής. Απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, ήρθε η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να πάρει θέση δίπλα στον υπόλοιπο λαό. Μαζί του μας ενώνει η πάλη για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής, για να μην πληρώσουμε ένα χρέος που δεν είναι δικό μας, για να μην φορτωθούμε την κρίση του συστήματός τους.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
Έχει έρθει η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης που του έχουν πετάξει. Τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας, δε χωράνε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Δύναμή μας είναι η συλλογικότητα και η μαζικότητά μας. Μπορούμε να επιβάλλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις ζωές μας και το πανεπιστήμιο, αρκεί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Γι αυτό η μόνη απάντηση δε μπορεί παρά να είναι οι μαζικές μας συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, εν τέλει, σε σύγκρουση με μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας. Απέναντι σε μια αμείλικτη κυβέρνηση, αμείλικτος πρέπει να είναι και ο δικός μας αγώνας, όχι για να υπερασπιστούμε το παλιό και ότι πιο σάπιο κουβαλάει το σημερινό πανεπιστήμιο αλλά να παλέψουμε για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.
Ο μόνος τρόπος για να δώσουμε αυτόν τον αγώνα είναι οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, οι Γενικές Συνελεύσεις, οι καταλήψεις με τις συντονιστικές επιτροπές τους. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες επιδιώκουμε να συνδεθούμε και με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, μέσα και έξω απ' το Πανεπιστήμιο. Με τους αγωνιζόμενους καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δε σκύβουν το κεφάλι απέναντι στα κελεύσματα υποταγής τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια που ήδη έχουν ξεκινήσει και τις δικές τους κινητοποιήσεις και όλους όσοι γυρίζουν την πλάτη στις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και πορεύονται στο δρόμο του αγώνα, με το κίνημα των πλατειών που βγήκε και πάλι στο προσκήνιο. Σταθμός σε αυτό το δρόμο είναι και η πορεία με αφορμή τη ΔΕΘ με τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων που θέλουμε να αποτελέσει την πρώτη συμπόρευση νεολαίας- εργαζομένων  μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων.

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε να συνεχίσουμε.
Αν κάποιες προηγούμενες γενιές δώσανε τη μάχη για ανεξαρτησία και ελευθερία εβδομήντα χρόνια πριν. Αν κάποια γενιά αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πάλεψε για δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να γράψει τη δική της ιστορία.

Απαιτούμε:
·                    Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.
·                    Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα .
·                    Διαγραφή του Χρέους-Ανυπακοή και ρήξη με την ΕΕ. Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. Μέριμνα για τους αποφοίτους των ΚΕΣ.
·                    Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα 592€.
·                    Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών. Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.
·                    Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)
·                    Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
·                    Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
·                    Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.
·                    Να καταδικαστούν οι φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες και ακτιβιστές σε Περιστέρι, Λιόσια, Νέο Κόσμο.
·                    Νομιμοποίηση των μεταναστών.

Διεκδικούμε:
ñ                 Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για όλους.
ñ                 Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες.
ñ                 Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.
ñ                 Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
ñ                 Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
ñ                 Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.


Αποφασίζουμε:
ñ                Κατάληψη της σχολής από 07/09 μέχρι και 14/09 και νέα γενική συνέλευση του συλλόγου την Τετάρτη 14/09 στις 12:00 στην AULA.
ñ                Συντονισμός με άλλους συλλόγους, δημοκρατική συγκρότηση του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων.
ñ                Οποιοσδήποτε εκπρόσωπος μιλάει εξ ονόματος της Γενικής Συνέλευσης να δεσμεύεται από την πιο πρόσφατη απόφασή της και να λογοδοτεί σε αυτήν. Κάθε συντονισμός να γίνεται στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων. Συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής κατάληψης και ορισμό από αυτήν με βάση το πλήθος της συνέλευσης αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων για το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων.
ñ                Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 8/9 στις 12:00 στα Προπύλαια μαζί με τους άλλους συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
ñ                Συμμετοχή του συλλόγου στην αντικυβερνητική παλλαϊκή πορεία στην ΔΕΘ με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.
ñ                Συμμετοχή σε όλες τις εξώστρεφες κινήσεις μαζί με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας.
ñ                Συμμετοχή στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος.
ñ                Δημιουργία κέντρο αγώνα των φοιτητικών συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: