Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΚΑΜΙΑ ΕΣΤΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ


Φέτος από την αρχή της χρονιάς παρατηρούμε μια πολύ πιο έντονη και συντονισμένη πολιτική υποβάθμισης της καθημερινότητας της δικιάς μας και των εργαζομένων μέσα στην εστία και προσπάθειας εφαρμογής του αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού, που κορυφώθηκε με το ενδεχόμενο κλεισίματος της ΦΕΕΜΠ, κατάργησης-συγχώνευσης του ΕΙΝ και πρότασης του υπουργείου να δημιουργηθεί ιδιωτική εστία στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι φέτος οι εστίες λειτουργούν ή μάλλον υπολειτουργούν με το λιγότερο προσωπικό από ποτέ, ότι ζητήθηκαν στη ΦΕΠΑ από τους πρωτοετείς να καταβάλλουν πέραν των εγγυήσεων και ενοίκια, ότι έκλεισε η λέσχη σίτισης της Θεσσαλονίκης, ότι πέταξαν στο δρόμο τους φοιτητές στην Κέρκυρα γιατί το πανεπιστήμιο δεν είχε λεφτά να καλύψει τη στέγασή τους, ότι έκλεισε το μαγειρείο της ΦΕΕΜΠ και η εστία υποβαθμίστηκε σε «β΄ τάξη», που σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει ή σίτιση ή στέγαση αλλά όχι και τα δύο μαζί και επιπλέον δεν υπήρχε καμία βούληση να ανανεωθεί η σύμβαση για τη λειτουργία της, κάτι που άλλαξε μετά τις κινητοποιήσεις του συλλόγου της. Ο σύλλογος της ΦΕΕΜΠ με μοναδικό όπλο τις ανάγκες του αγωνίζεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες για να μην κλείσει η εστία του και να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της φοιτητικής μέριμνας.  Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου ξεκίνησε κατάληψη στην διοίκηση της εστίας με κύριο αίτημα να διασφαλιστεί  η λειτουργία της μετά την λήξη της σύμβασης μεταξύ ΕΙΝ και ΕΜΠ και να μην επιβληθεί κανένα ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο. 

Το ενδεχόμενο κλεισίματος της ΦΕΕΜΠ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής βούλησης των εκάστοτε κυβερνήσεων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να απαλλαγούν από το βαρίδιο της φοιτητικής μέριμνας εφαρμόζοντας το  τρίπτυχο υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση.  Οι εστίες έχουν οδηγηθεί σε οριακή κατάσταση με σοβαρά προβλήματα συντήρησης και φύλαξης. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι  που έχουν απομείνει δεν φθάνουν για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες της και οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν κάτω από το άθλιο καθεστώς των εργολάβων. Επιπλέον, η τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης για συγχώνευση-κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, του δημόσιου φορέα, δηλαδή, που είναι υπεύθυνος για τη μέριμνα των μαθητών και των φοιτητών, σημαίνει αφενός ότι πολλοί εργαζόμενοι του ΕΙΝ θα πεταχθούν «αξιοκρατικώς» στο δρόμο μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ και αφετέρου ότι θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η φοιτητική μέριμνα και θα οδηγηθεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση ή ακόμη και την κατάργηση της.
Η μεθοδευμένη προσπάθεια ισοπέδωσης της φοιτητικής μέριμνας συνδέεται άμεσα με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, εξαρτώντας τα από ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και εισάγοντας στην οργάνωση και λειτουργία τους ανταποδοτικά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εστιών της επαρχίας που διαχειρίζονται εξολοκλήρου τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις οποίες έχουν ήδη επιβάλει ενοίκια της τάξης των 100 και δίνουν δωμάτια σε φοιτητές όχι με βάση την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση αλλά με βάση το πόσο αποδοτικοί και πειθαρχημένοι είναι και διώχνουν τους φοιτητές στην περίοδο των διακοπών για να φιλοξενήσουν τουρίστες. Καταργείται έτσι στην πράξη ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας και θέτονται όλο και μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί, καθώς στο νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση το καλοκαίρι πέραν των άλλων εισάγονται δίδακτρα,  περικόπτονται τα συγγράμματα, εξατομικεύεται η υποτιθέμενη φοιτητική μέριμνα με την κάρτα φοιτητή και ενταντικοποιούνται οι σπουδές.
 Ζούμε σε μια εποχή που μας λένε να κάνουμε θυσίες για να σώσουμε τη χώρα από την κρίση, ότι πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια γιατί «όλοι μαζί τα φάγαμε». Σε μία εποχή που ο συνεχής υπερδανεισμός του κράτους και η πληρωμή των τοκογλύφων θεωρούνται αναγκαία για να μην χρεοκοπήσουμε, όπου οι περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, οι συγχωνεύσεις σχολείων και Πανεπιστήμιων, το κλείσιμο νοσοκομείων, η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και το ξεπούλημα 50δις δημόσιας περιουσίας θεωρούνται απαραίτητα για την εξεύρεση πόρων.
 Μας λένε, επίσης, ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος, ότι δεν αξίζει να αγωνίζεσαι, ότι οι αγώνες είναι μάταιοι. Προσπαθούν να εφαρμόσουν το διαίρειν και βασίλευε στρέφοντας τον έναν εναντίον του άλλου. Προσπαθούν να μας φοβίσουν με συλλήψεις, δακρυγόνα, με δολοφονικές απόπειρες σε διαδηλωτές, με ένταση του παρακράτους και μαχαιρώματα σε μετανάστες. Κι όλη αυτή η κατάσταση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως επιβεβλημένη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αποπροσανατολίζοντας τον λαό από την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε μονομερώς σε αυτούς τους οργανισμούς για να χρηματοδοτήσει τα «ελλείμματά» της και επέλεξε να θυσιάσει το λαό προς όφελος των δανειστών της. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αναγκάζεται να ακολουθήσει τις συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά τις επιδίωξε από την αρχή, συναινεί και συμπράττει μετακυλώντας το πολιτικό κόστος στους οργανισμούς αυτούς.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο όσο ποτέ οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παλέψουν συλλογικά για όσα τους ανήκουν. Η φοιτητική μέριμνα κατακτήθηκε με αγώνες και με αγώνες θα διατηρηθεί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε όσες εστίες έχει εφαρμοστεί ο εσωτερικός κανονισμός είναι γιατί δεν αντέδρασε ο σύλλογος συντονισμένα, είτε γιατί δεν είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και αποτελούνταν μόνο από «πενταμελή αντιπροσώπων» που ασχολούνταν μόνο με τα διαχειριστικά της εστίας, είτε γιατί είχαν δύναμη κυβερνητικές παρατάξεις ή  παρατάξεις με άτομα συγκεκριμένων πολιτικών οργανώσεων που μέσα στο σύλλογο της εστίας κρύβονταν κάτω από την ομπρέλα των «ανεξάρτητων φοιτητών», ώστε να συνδιαλέγονται ευκολότερα με τις διοικήσεις, βοηθώντας την εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόσει τα σχέδιά της και αποπολιτικοποιώντας τα χαρακτηριστικά του συλλόγου. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής και άρα και ο αγώνας θα πρέπει να είναι πολιτικός και με συγκεκριμένη στόχευση. Το κλείσιμο των εστιών έχει αποτραπεί πολλές φορές στο παρελθόν με δυναμικές και συλλογικές κινητοποιήσεις των εστιακών συλλόγων, στήριξη από φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων. Όταν οι αγώνες μας συντονίζονται από τα κάτω και έχουν διάρκεια μπορούν να είναι νικηφόροι και αυτό το έχει δείξει η ιστορία γενικότερα, αλλά και οι αγώνες των εστιακών συλλόγων, που είναι κομμάτι του φοιτητικού κινήματος και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Το 1996 και το 2003 που είχε πάλι το κράτος επιχειρήσει να καταργήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των εστιών και να κλείσει αρκετές από αυτές, όσες εστίες αντιστάθηκαν μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και πολύμηνες καταλήψεις κατάφεραν όχι μόνο να μην κλείσουν αλλά και να μην επιβληθεί κανένα ακαδημαϊκό και οικονομικό ανταποδοτικό κριτήριο. Έτσι, και εμείς στο σήμερα θα πρέπει να πιάσουμε το νήμα αυτών των αγώνων και να μην επιτρέψουμε να μπουν κι άλλοι ταξικοί φραγμοί, που αποκλείουν τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα απευθύνεται πλέον σε λίγους και εκλεκτούς, δηλαδή σε όσους θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Θα πρέπει να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με τους υπόλοιπους εστιακούς συλλόγους, να συνδέσουμε τους αγώνες μας με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και να καλέσουμε τους εργαζόμενους να απεγκλωβιστούν από τα στενά όρια των εργατοπατέρων της ΠΟΣΕΙΝ και της ξεπουλημένης ηγεσίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να παλέψουν μέσα από ταξικά σωματεία που θα λειτουργούν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και θα πιέζουν πραγματικά την κυβέρνηση με απεργίες διαρκείας και όχι στημένους διαλόγους.
Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι μαζική και δυναμική. Αρκεί να παλέψουμε μαζί φοιτητές και εργαζόμενοι με διάρκεια, υπομονή και επιμονή. Αρκεί  η δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και συνολικά οι κοινωνικές παροχές να αποτελούν ζητήματα της πάλης όλου του λαού.



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Ο.Φ.Ε.Π.Α. ΣΤΙΣ 7/6/2011

Απαιτούμε:

é        Καμία εστία να μην κλείσει, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.
é        Δημόσια και δωρεάν παιδεία, στέγαση και σίτιση.
é        Καμία περικοπή στα πανεπιστήμια και την φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση, τα συγγράμματα. Αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία.
é        Απόσυρση του νέου ν/σ Διαμαντοπούλου. Όχι στην ιδιωτική εκπαίδευση με οποιαδήποτε μορφή.
é        Ανέγερση νέων εστιών, συντήρηση των ήδη υπαρχουσών και στελέχωσή τους με επαρκές, δημόσιο και μόνιμο προσωπικό.
é        Ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των εστιών, που θα χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ελέγχεται από το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα.
é        Να καταργηθεί το μνημόνιο και όλα τα νέα αντεργατικά μέτρα.
é        Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα.
é        Εισδοχές με ταξικά κριτήρια και όχι με ανταποδοτικές λογικές.
é        Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική για όλους, για κάθε άνεργο, ανασφάλιστο και μετανάστη.
é        Νομιμοποίηση των μεταναστών με ίσα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.
é        Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις. Έξοδος Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
é        Κάτω το «σύμφωνο της πρώτης απασχόλησης» για την νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με 592€. Απαγόρευση των απολύσεων.
é        Κανένας εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας –καμία επιβολή ενοικίου, εγγύησης.
é        Κατοχύρωση όλων των παρατάσεων πέρα του ν+2 στην βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και κατάργηση του ν+2 σαν όριο διαμονής.
é        Ενιαίες λίστες εισδοχής φοιτητών. Κανένας διαχωρισμός ανά ίδρυμα, πρωτοετών και παλαιών ετών, Ελλήνων και αλλοδαπών , υποτρόφων και μη, όπου η υποτροφία θα προσμετρείται στα οικονομικά κριτήρια.
é        Καμία παρακράτηση δωματίων από ΕΙΝ και ΕΚΠΑ για επινοικίαση.
é        Παράδοση των κοινόχρηστων χώρων στους φοιτητές και χρηματοδότηση των πολιτιστικών ομάδων.
é        Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Διεύρυνση του ασύλου σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Προχωράμε σε:

é     Συντονισμός με τους υπόλοιπους συλλόγους οικοτρόφων και φοιτητικούς συλλόγους και καθορισμός παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στο επόμενο διάστημα.
é     Κατάληψη της γραμματείας και της διεύθυνσης της εστίας από Τετάρτη 8/6 μέχρι Παρασκευή 10/6, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εστιών. 
é     Στήριξη του συλλόγου στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της εστίας και παρέμβαση του συλλόγου στη συνέλευση των εργαζομένων του ΕΙΝ στην Αθήνα, την Τετάρτη 8/6 στις 16:00 στη ΦΕΑ.
é     Κάλεσμα όλης της κοινωνίας να συμμετέχει στον αγώνα μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας και της παιδείας με παρέμβαση του συλλόγου σε συνελεύσεις γειτονιάς κ.τ.λ.
é     Συμμετοχή του συλλόγου στο πανεργατικό συλλαλητήριο την  Τετάρτη 15 Ιούνη, μαζί με το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 11:00 στο Μουσείο και προσυγκέντρωση στο σαλόνι του Α’ κτιρίου στις 10:30.

                       ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΕΕΜΠ
      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΠΑ, ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΑΠΟ ΦΕΑ, ΝΕΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: