Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Φέτος το Πάσχα σουβλίζουμε Πασοκ,ΕΕ,ΔΝΤ !


Η κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης μας κάλεσαν να βγούμε στους δρόμους να πανηγυρίσουμε την επιμήκυνση αποπληρωμής του ληστρικού χρέους, δηλαδή την επιμήκυνση του χρόνου που οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα υποστούν τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Την επιμήκυνση του μαύρου μέλλοντος για τη γενιά μας που θα φορτωθεί το κόστος της κρίσης του καπιταλισμού αντί του κεφαλαίου. Ποιος θα πρέπε να χαίρεται, είπαμε?
 
Με λίγα λόγια η αποπληρωμή του ληστρικού χρέους αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση για τις δομικές αλλαγές που θέλει να φέρει. Στόχος η ανακατανανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Από τη μία με μια νέας ποιότητας εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας και την απόλυτη απελευθέρωση των ορών πώλησης-εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και από την άλλη με την συνολική αλλαγή και την πλήρη υποταγή όλων των τομέων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης στο κέρδος και την «επιχειρηματικότητα». Με πιο απλά λόγια: από τη μία με την βουτιά των μισθών των εργαζόμενων, τη βίαια άνοδο των τιμών των βασικών αγαθών, της φορολογίας κτλ και την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των αποζημιώσεων, την ελαστική εργασία, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και εν γένει την εργασιακή ζούγκλα χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένου. Και από την άλλη με την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, την εκποίηση-ιδιωτικοποίηση του 70% της δημόσιας περουσίας, την επιχειρηματικοποίηση της παιδείας, τη συντριβή του κράτους-πρόνοιας μέχρι και την αγοραιοποίηση του αέρα, του νερού, των τροφίμων!

Όπως περιγράψαμε και πιο πάνω η παιδεία δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τα νομοσχέδια ΔιαμαΝΤοπούλου για τη δευτεροβάθμια και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχονται να αλλάξουν για πάντα το χαρακτήρα της παιδείας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα με σκοπό την απόσπαση άμεσου και έμμεσου κέρδους από αυτή. Σε αυτήν την κατεύθυνση σχολεία κλείνουν και συγχωνεύονται, ενώ managers διαχειρίζονται τα κονδύλια, εκπαιδευτικά ιδρύματα εργαζόμενοι και σπουδαστές, όπως αυτοί του ΤΕΙ Πειραιά βρίσ κονται στο χείλος του γκρεμού, αφού η κυβέρνηση σταματά τη χρηματοδότηση εξωθώντας τα να αναζητήσουν χρηματοδότηση από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Έρχεται να αλλάξει ριζικά το πανεπιστήμιο μετατρέποντας σε ένα πεδίο άμεσης κερδοφορίας και επενδύσεων για το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, αλλά και έμμεσης αφού θα διαμορφώνει ένα νέο μοντέλο εργαζομένου με τα χαρακτηριστικά και τη γνωστική κατάρτιση που απαιτεί το κεφάλαιο, πειθήνιου, φθηνού, ευέλικτου και αναλώσιμου. Θα είναι ένα εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί σαν ανώνυμη εταιρεία και θα παρέχει επαγγελματική κατάρτιση με δίδακτρα , χωρίς ελευθερία στη διδασκαλία, την έρευνα και στη διακίνηση ιδεών. Με σχολές - χυλό και εξατομικευμένο, πολυδιασπασμένο πρόγραμμα σπουδών. Με μονοετείς, διετείς, τριετείς, τετραετείς σπουδές «ανάλογα με τις ανάγκες της δικτατορίας των αγορών». Με ένα ψευδοπτυχίο-ατομικό φάκελο προσόντων. Η κατάργηση του συλλογικού δικαιώματος στην εργασία ταιριάζει απόλυτα με την κατάργηση των συλλογικών προσόντων (απολυτήριο-πτυχίο…) που έδιναν μέχρι τώρα οι θεσμοθετημένες σπουδές. Η ατομική διαπραγμάτευση γίνεται φυσική όταν τα προσφερόμενα προσόντα του κάθε εργαζόμενου είναι εμφανίζονται ως ατομικά.
Όλα αυτά δεν είναι μόνοδρομος! Αυτή η χρονιά δεν θα είναι η χρονιά των παθών για τους εργαζόμενους και τη νεολαία αλλά η “ανάσταση” του φοιτητικού και εργατικού κινήματος. Το φοιτητικό κίνημα θα βγει μπροστά μέσα από τις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες του και θα καταδικάσει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και την πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας. Με ενιαίο και πανελλαδικό χαρακτήρα και μέσα από όλες του τις διαδικασίες ξεκινώντας από τον πυρήνα του, τις γενικές συνελεύσεις μέχρι και τις φοιτητικές εκλογές. Με ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο που θα δώσει το σύνθημα της νίκης και της ανατροπής στην υπόλοιπη κοινωνία. Με κοινό αγώνα νεολαίας-εργαζομένων που θα ανατρέψει τη στρατηγική επίθεση του κεφαλαίου και θα κατακτήσει μια εκπαίδευση των αναγκών μας, μια εργασία με δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, μια αξιοπρεπή ζωή και θα ανοίξει το δρόμο για μια απελευθερωτική παιδεία σε χειραφετημένη εργασία στα πλαίσια μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση.
 Ραντεβού στις 15 Απρίλη τη μέρα που η Τρόικα φέρνει νέα μέτρα θηλιά στο λαό. Ραντεβού δύο εβδομάδες αργότερα στην απεργία της εργατικής πρωτομαγιάς, οπού είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα της δυνατότητας του λαού να καταφέρνει νίκες όταν παλεύει συλλογικά και με αυταπάρνηση. Ραντεβού στο δρόμο του αγώνα μέχρι να ανατραπεί η σύγχρονη χούντα Κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ αλλά και το σύστημα που τους θέλει να ορίζουν τις ζωές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: