Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ιδιωτική εκπαίδευση: θα φύγει με ή χωρίς άδεια...

Το τελειωτικό της χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ λίγες μέρες πριν...απέλθει. Παρά το θεωρητικό «πάγωμα» της χορήγησης αδειών σε ιδιωτικά κολλέγια λόγω των πρόωρων εκλογών, ο πρώην υπουργός παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε να μην παραδώσει το υπουργείο του χωρίς να βάλει κι αυτός ένα «γκολ»! Αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμα πραξικόπημα αυτής της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, που αποτελεί και την τελευταία πράξη του κυβερνητικού της έργου. Η πραξικοπηματική χορήγηση 33 αδειών σε «εργαστήρια ελευθέρων σπουδών» και παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων(ΚΕΣ) έγινε στα μουλωχτά αιφνιδιάζοντας ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, 2 μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη!! Τη σκυτάλη της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης παίρνει βέβαια το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με την τοποθέτηση της «μεταρρυθμίστριας» Διαμαντοπούλου και τη μετονομασία του υπουργείου σε «Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης», έσπευσε να γκρεμίσει κάθε αυταπάτη: Μπορεί το 2007 να είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση για το άρθρο 16, πιεσμένο από τους χιλιάδες διαδηλωτές που εμπόδισαν την αναθεώρησή του, το 2009 όμως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αποδειχθεί αντάξιος συνεχιστής της αντιδραστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τομές για την οποία αποτελούν η εγκαθίδρυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικοποίηση της ήδη υπάρχουσας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Τα ΚΕΣ και μαζί τους η ιδιωτική εκπαίδευση είναι εδώ. Με την αναγνώρισή τους δια νόμου και τις άδειες που τώρα τους παρέχονται, επιδιώκεται η πλήρης ισοτίμισή τους με τα δημόσια. Πέρα από το γεγονός καθεαυτό, την ύπαρξη δηλαδή ιδιωτικών κολλεγίων που θα λειτουργούν με δίδακτρα και μοναδικό κριτήριο το τι έχει ανάγκη η αγορά, κάτι τέτοιο θα σημάνει συναγερμό και για τα δημόσια που θα πιεστούν να προσαρμοστούν στο νέο τοπίο της αξιολόγησης του πανεπιστημίου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Το φοιτητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια έχει αποτρέψει όχι μόνο την αναθεώρηση του Συντάγματος και του αρ.16, αλλά και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας της Ε.Ε που έφερνε τα ΚΕΣ από την πίσω πόρτα παρά τη Συνταγματική απαγόρευση. Όσους τέτοιους τρόπους κι αν βρουν για να μας πιάσουν στον...ύπνο, τους υποσχόμαστε ότι το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο δεν κοιμάται, αλλά ετοιμάζεται να κάνει την επανεμφάνισή του δηλώνοντας ξεκάθαρα τις διαθέσεις του στη νέα κυβέρνηση. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών και η κατάργηση της κοινοτικής οδηγίας δεν θα περάσει από τα συντεχνιακά αιτήματα κανενός πρύτανη ή ομοσπονδίας για κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σπουδαστών στα ΚΕΣ λες και αυτοί είναι οι εχθροί μας. Θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από τους μαζικούς φοιτητικούς αγώνες της επόμενης περιόδου που θα διεκδικήσουν όχι απλά την ανάκληση, αλλά την κατάργηση των κολλεγίων αυτών και την ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενάντια στον πραγματικό εχθρό μας, την εκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε, τους ταξικούς και οικονομικούς φραγμούς σε κάθε βαθμίδα, την κατάρτιση των μελλοντικών εργαζομένων με βάση τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου...

...είμαστε εδώ και μέχρι να γίνουν κατακτήσεις δε σταματάμε να διεκδικούμε: ενιαίο 12χρονο σχολείο, πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενιαία δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες, παιδεία που θα ανταποκρίνεται στα όνειρα και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Θεωρούμε πως ο σύλλογος μας πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει τη συμμετοχή του στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 22 Οκτώβρη στις 12 στα Προπύλαια!
Για αυτό το λόγο καλούμε τις παρατάξεις και ολους τους φοιτητές να διεξάγωγουμε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 21 Οκτώβρη στην Aula!

Δεν υπάρχουν σχόλια: