Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Όχι στην στράτευση στα 18-κάλεσμα σε πορεία 22/5

Νεολαίες, νέοι και νέες που καθημερινά παλεύουμε σε σχολεία, σχολές, γειτονιές και χώρους δουλειάς ενάντια στην καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, τη χειροτέρευση των όρων εκπαίδευσης, δουλειάς και τελικά της ζωής μας – έξω από τις νόρμες της κυρίαρχης πολιτικής - καταδικάζουμε την οποιαδήποτε πολιτική πρόταση της κυβέρνησης για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Οι εξαγγελίες της ΝΔ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Μεϊμαράκη συνεχίζουν το έργο της αντιδραστικής αναμόρφωσης του στρατού και τη συμμετοχή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτουμε στην πράξη ένα σχέδιο που ούτε η χούντα των Συνταγματαρχών δεν τόλμησε να υλοποιήσει και καλούμε σε μαζική αναμέτρηση στους δρόμους ενάντια στην πρωτοφανή απόπειρα ιδεολογικής λοβοτομής και χειραγώγησης της νεολαίας που αγωνιά για ένα καλύτερο αύριο.

Η ρύθμιση αυτή δεν έρχεται από το πουθενά. Εμφανίζεται σε μια περίοδο βίαιης και «από τα πάνω» αναθέρμανσης των εθνικισμών στα Βαλκάνια, προετοιμασίας νέων πολεμικών συγκρούσεων και επαναχάραξης των συνόρων σε βάρος των λαών της περιοχής. Με την «ανεξαρτητοποίηση» του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, με την αναμόχλευση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την περαιτέρω επεξεργασία ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Η αλλαγή του «αμυντικού δόγματος» σε επιθετικό-«αποτρεπτικό» έρχεται να υπηρετήσει τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ. Τελικά οι αντιδραστικές αυτές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια αξιοποιούνται από την ελληνική αστική τάξη για λόγους εθνικής ενότητας και ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα τα οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ παράλληλα, σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη, η Ελλάδα καλείται «να ηγηθεί τμημάτων» του ταχύτατα συγκροτούμενου Ευρωστρατού.

Για αυτή την «αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας» απαιτείται ένας άλλος στρατός δομημένος από μια διαφορετική νεολαία. Η νεολαία των τεράστιων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο, της αναμέτρησης με τις κοινοτικές οδηγίες και την αναθεώρηση του Συντάγματος, της πάλης για εργασιακά δικαιώματα δεν τους κάνει. Δε θέλουν να την έχουν στα πόδια τους και απαιτούν να μην έχει συνεχιστές.

Η υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα έρχεται να απαντήσει σε πολλά μέτωπα. Στοχεύει στον ίδιο το στρατό. Η αστική τάξη της χώρας θέλει έναν στρατό ηλικιακά και ιδεολογικά ομογενοποιημένο, από ανθρώπους εύπλαστους εκπαιδεύσιμους και έτοιμους να υπομείνουν τις ατέλειωτες ώρες υπηρεσιών και την εθνικιστική χαλιναγώγηση. Παιδιά που δε θα παίρνουν ανάσα εγκαταλείποντας τον λυκειάρχη για να βρεθούν στη διάθεση του Συνταγματάρχη.

Νέους με παντελή άγνοια των δικαιωμάτων τους, που δε βρέθηκαν σε συλλογικότητες, ικανοί να σηκώσουν κεφάλι στην εποχή του αλλόκοτου φόβου. Υποψήφιοι άνεργοι, σε ηλικίες μάχιμες που θα προτιμήσουν το δρόμο του «μόνιμου» - ως ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ – ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως είναι διαθέσιμοι να υπηρετήσουν τις νέες πολεμικές εκστρατείες. Το κεφάλαιο θέλει μια δεξαμενή για να πάρει τους μισθοφόρους της νέας εποχής. Μέσα από αυτούς επιδιώκει να δημιουργήσει και ένα σώμα πειθήνιων πραιτοριανών που δε θα αρνηθούν να χτυπήσουν τον «εσωτερικό εχθρό» στο πρόσωπο μιας διαδήλωσης ή μιας απεργίας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι ασκήσεις συμμετοχής σε «συμπλοκές της πόλης» υποψήφιων μπράβων στα λιμάνια των εφοπλιστών. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων πατάει στην εργασιακή ανασφάλεια και την παρατεταμένη οικονομική κρίση για να αλιεύσει τους 15000 νέους οπλοφόρους της. Οι επιδιώξεις της όμως δε σταματούν εκεί. Στοχεύουν και στην εκπαίδευση και τη δουλειά. Νιώθουν την ανάγκη της υποταγής και της συντηρητικοποίησης μιας τεράστιας μερίδας νέων που δε θα είναι επίφοβη στο να ξεμυτίσει στο δρόμο του αγώνα. Θα είναι μαθημένη να ξυπνάει έγκαιρα, να αναγνωρίζει την έννοια του καθήκοντος, να δέχεται χωρίς δισταγμό τις «εντολές των ανωτέρων». Μια νεολαία που δε θα κάνει κατάληψη, δε θα απεργεί δε θα διαλέγει τον συλλογικό μα τον ατομικό δρόμο, πειθαρχημένη στη σχολή και υπάκουη στον εργοδότη.

Με πρόσχημα το έλλειμμα στρατιωτικού προσωπικού καλούν τον κόσμο στο στρατό της μιας αυτοκτονίας τον μήνα, των εξοδούχων με το σταγονόμετρο, όπου ανάμεσα στην αγγαρεία και την υπηρεσία, το ξύρισμα και το γυάλισμα της αρβύλας δε χωρά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Ενός στρατού που συντηρεί στοιχειωμένα στρατόπεδα για να βολεύει διοικητές και να αποτελεί το βασικό μέσο συντήρησης της τοπικής οικονομίας η τσέπη των φαντάρων. Ενός στρατού όπου 5 - 6.000 νέοι αποτελούν το απλήρωτο υπηρετικό προσωπικό των αξιωματικών (σε λέσχες και κατασκηνώσεις) και η βυσματοκρατία με 2.000 τουλάχιστον μετατάξεις σε αεροπορία και ναυτικό ανά σειρά εξυπηρετούν τις πελατειακές σχέσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Σε μια χώρα που η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν τη μαύρη πραγματικότητα χιλιάδων νέων και η σύνταξη τείνει να γίνει «όνειρο απατηλό» για μια ολόκληρη γενιά, η πρόσληψη 15.000 μισθοφόρων και η σπατάλη δις ευρώ σε εξοπλισμούς αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί για τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική στην «ειρηνική περίοδο» όπως ονομάζουν οι κυρίαρχοι αυτού του κόσμου την ιμπεριαλιστική ειρήνη, την περίοδο προετοιμασίας των νέων πολέμων.

Μπορούμε να νικήσουμε

Καλούμε τη νεολαία να διαλέξει τον δρόμο του αγώνα για δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τους νέους σε άβουλα και πειθήνιο «στρατιωτάκια» από τα 18 τους. Η νεολαία να γυρίσει την πλάτη στον πόλεμο και τον εθνικισμό. Να απορρίψει τις ψεύτικες λύσεις της σίγουρης δουλειάς του «μισθοφόρου», να μη γίνει κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, να στρατευτεί στον δρόμο της συλλογικής πάλης.

Να διαμορφώσουμε πυρήνες αντίστασης στα σχολεία, τις σχολές και τις γειτονιές ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, με μαζικές κινητοποιήσεις να τα ανατρέψουμε. Με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης να στηρίξουμε τους στρατευμένους νέους που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα που επικρατεί. Να πέσει ο μύθος πως «ο στρατός σε κάνει άντρα» και «είναι κατασκήνωση». Ο στρατός προετοιμάζει τις πολεμικές συγκρούσεις και τη νεολαία για τον εργοδότη. Οι 18χρονοι μπορούν να ψηφίζουν, μπορούν να αποφασίσουν και πότε θα πάνε στρατό.

· ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18

· ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ – ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

· ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΘΗΤΕΙΑΣ

· ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

· ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

· ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ

· ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

· ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

· ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

· ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

· ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

· ΚΟΙΝΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ

· ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ

ΟΛΟΙ στην πορεία ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Πέμπτη 22/5, 19:00 προπύλαια

ΝΕΟΛΑΙΕΣ, ΝΕΟΙ-ΝΕΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση, ΑρΑΣ, Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), ΚΟΕ,

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΟΚΔΕ-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ, ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: