Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Ψηφίστε δημοκρατικά...

...για ένα πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο!

Λίγα λόγια για τις πρυτανικές εκλογές με το νέο νόμο-πλαίσιο

Μία από τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια είναι η επικίνδυνη αύξηση των αρμοδιοτήτων των πρυτάνεων και των πρυτανικών συμβουλίων στα ιδρύματα. Κλασσικό παράδειγμα η περίπτωση της άρσης του ασύλου: βάσει του προηγούμενου νόμου το πανεπιστημιακό άσυλο μπορούσε να αρθεί μόνο μετά από απόφαση της επιτροπής ασύλου στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές. Με τον «δημοκρατικό» νέο νόμο το άσυλο πλέον μπορεί να αρθεί με απλή πλειοψηφία στο πρυτανικό συμβούλιο όπου δεν συμμετέχουν φοιτητές...

Παράλληλα με τις υπερεξουσίες που δίνει ο νόμος-πλαίσιο στους πρυτάνεις, μειώνει τη συμμετοχή των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των σχολών, μειώνει σημαντικά τον συλλογικό έλεγχο στις αποφάσεις που αφορούν τις σχολές μας, τις εστίες μας κ.ο.κ.

Διαμορφώνεται λοιπόν ένα πιο συγκεντρωτικό, πιο πρωσοποπαγές μοντέλο λειτουργίας για τα ιδρύματα. Οι «μεταρρυθμίσεις» τους δημιουργούν ένα πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα το νομοθετικό πλαίσιο μες στο οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ο κάθε νεοεκλεγής πρύτανης δεν αφήνει περιθώριο για αυταπάτες για «αριστερούς» ή «προοδευτικούς» πρυτάνεις.

Όμως χρειάζεται και λίγη «δημοκρατική» γαρνιτούρα!

Καλώντας η κυβέρνηση τους φοιτητές να εκλέξουν πρυτανικά συμβούλια με καθολική ψηφοφορία επιδιώκει να νομιμοποιήσει τους νέους απόλυτους άρχοντες των πανεπιστημίων στα μάτια του κόσμου των σχολών. Εξέλεξε κι εσύ τον αφέντη του πανεπιστημίου σου! Αυτή είναι κι η μόνη λειτουργία της εν λόγω «δημοκρατικής διάταξης»! Και βέβαια γελάει και το παρδαλό κατσίκι όταν η κυβέρνηση λέει ότι σκοπός της είναι να εμποδίσει έτσι τα παζάρια μεταξύ καθηγητών και παρατάξεων γιατί κι οι πέτρες ξέρουν ότι μόνο τα δικά τους παιδιά (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) κι οι δικοί τους τσάτσοι (μεγαλοκαθηγητές) συναλάσσονται. Με το νέο νόμο απλά οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ θα τάζουν στρατιές ελεγχόμενων ψηφοφόρων αντί εκπροσώπων όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Μπλοκάροντας τις πρυτανικές εκλογές δεν μπλοκάρουμε την καθολική ψηφοφορία αλλά μπλοκάρουμε την εκλογή ενός πρύτανη με υπερεξουσίες. Εμποδίζουμε τον συγκεντρωτισμό και την αυταρχικοποίηση των ιδρυμάτων. Εκεί είναι η ουσία! Τον αγώνα μας για πιο δημοκρατικά πανεπιστήμια δεν μπορεί να τον σπιλώσει η προπαγάνδα των ΜΜΕ, δεν μπορεί να τον σταματήσει το κατεστημένο μέσα κι έξω απ’ τις σχολές, δεν μπορεί να τον πουλήσει η τακτική της αποχής-ανοχής της ΠΚΣ και τα μισόλογα του ΣΥΝ που δίνουν διαπιστευτήρια «δημοκρατικότητας» στην κυβέρνηση, το Υπ.Παιδείας και τα παράθυρα των δελτίων.

Ενάντια στην αυταρχικοποίηση του πανεπιστημίου! Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουμε δημοκρατικά για το μέλλον μας!

Κίνηση ΑΡιστερών ΦΙλοσοφικής - εαακ

Δεν υπάρχουν σχόλια: