Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

...Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ!

Η μεγάλη γενική απεργία της 19ης Μάρτη, όπου πάνω από 150.000 νέοι και εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποκορύφωμα των ανυποχώρητων εργατικών αγώνων και απεργιών σε μια σειρά από κλάδους, απέδειξε πως ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας πιστευουν οτι η επίθεση που κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε.-ΣΕΒ εξαπολύουν ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζόμενων πρέπει και μπορεί να ανατραπεί. Το ατελείωτο ποτάμι οργής, σε μία από τις μεγαλύτερες εργατικές πορείες των τελευταίων δεκαετιών έκανε φανερό ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν τον αγώνα μέχρι τέλους, παρά τα διαφορετικά σχέδια της ΓΣΕΕ, που την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου οργάνωσε την... «τελετή λήξης» του αγώνα αυτού, αναμεταδίδοντας ζωντανά τις ομιλίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρώντας έτσι να καπελώσει σεμνά και...κοινοβουλευτικά τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Ατάραχη ωστόσο δείχνει απ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, καθώς είναι πια έτοιμη να ψηφίσει και «κατά συνόλω» το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, αψηφώντας για μια ακόμη φορά τις φωνές των χιλιάδων διαδηλωτών που κάτω από τη Βουλή δέχονταν την απρόκλητη βία της αστυνομίας, την ίδια στιγμή που οι «από πάνω» προχωρούσαν στην «κατά άρθρο» ψήφιση του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα ανοίγει και το μέτωπο της εκπαίδευσης, προχωρώντας στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού της πραξικοπήματος, του νόμου πλαίσιο και ψηφίζοντας τον, από άλλες εποχές βγαλμένο, πρότυπο εσωτερικό κανονισμό.

Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι το Ασφαλιστικό είναι ζήτημα ευθύνης απέναντι στη νεολαία και το μέλλον της: είναι σαφές πως όταν μιλάνε για «ευθύνη», αυτό που εννοούν είναι ότι βάζουν τη νεολαία στο στόχαστρο της βαθύτερης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.Ήδη η σημερινή κατάσταση για τους νέους είναι ζοφερή: η «μαύρη εργασία», οι μισθοί των 700 ευρώ, η part-time εργασία, οι πρακτικές και τα προγράμματα stage είναι η επίσημη μορφή της ανασφάλιστης εργασίας. Οι νέοι σήμερα ασφυκτιούν μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, όπου το πιο θεμελιώδες δικαίωμα, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή, πάει να αναιρεθεί.

Το νέο ασφαλιστ(ρ)ικό έρχεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το μέλλον της νεολαίας. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας ουσιαστικά μας υπόσχονται ότι δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη, αφού με τους όρους που δουλεύει σήμερα η νεολαία (καθυστερημένη πλήρης ένταξη στην παραγωγή αναγκαστικά για την συγκέντρωση «προσόντων», μακρές περίοδοι ανεργίας, ανασφάλιστη κατάρτιση και προγράμματα ανασφάλιστης εργασίας) φαίνεται αδύνατο να μαζέψουμε τα απαιτούμενα ένσημα. Με τις κρατήσεις (1/5 των 700 ευρώ) οι πενιχροί μισθοί μειώνονται κι άλλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων οδηγούν όλο και περισσότερους νέους εργαζόμενους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές περιορίζοντας κι άλλο το εισόδημά τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου το μέτωπο της εκπαίδευσης, θέτωντας προ των πυλών τους οδηγούς για την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, τους εσωτερικούς κανονισμούς. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο ο Υπουργός Παιδείας κατέθέσε στη σύνοδο των πρυτάνεων στην Κομοτηνή τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας για τα ΑΕΙ (απειλώντας παράλληλα για διακοπή χρηματοδότησης σε όποιον δε συμμορφωθεί στην κατεύθυνση του), προσπαθώντας έτσι ουσιαστικά να εφαρμόσει τον νόμο πλαίσιο ενισχυμένο και εξελιγμένο, εμπεριέχοντας και αναβαθμίζοντας όλα τα αντιδραστικά στοιχεία του. Στο αντιεκπαιδευτικό κράμα που αποτελεί τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό μπορεί κανείς να εντοπίσει την θεσμοθέτηση της περιβόητης αξιολόγησης (κατηγοριοποίηση των σχολών με τα κριτήρια της αγοράς) και τη συγκρότηση Επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, την πλήρη υποταγή του πανεπιστημίου στους νόμους της αγοράς, καθώς με φορέα τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα που θα καταρτούνταν για κάθε ίδρυμα θα αλλάζει κάθε τι στο πανεπιστήμιο ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτό το κομμάτι «δένει» ιδιαίτερα με την αξιολόγηση καθώς, αυτή θα προηγείται και θα εισηγείται στην επιτροπή για το τι πρέπει να αλλάξει στο ίδρυμα. Τα τετραετή προγράμματα θα αποτελέσουν τη λαιμητόμο της χρηματοδότησης και της δωρεάν εκπαίδευσης. Για να προλάβει και τις όποιες αντιδράσεις ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός έχει ειδικό άρθρο (8) περί Πειθαρχικού συμβουλίου φοιτητών, σύμφωνα με το οποίο η πρυτανεία ή η σύγκλητος της σχολής μπορούν να καλέσουν σε πειθαρχικό και να επιβάλουν ποινές μέχρι και διαγραφή. Πειθαρχικά παραπτώματα θα είναι η κατάληψη, η συνέλευση και μια σειρά ριζοσπαστικών μορφών πάλης του φοιτητικού κινήματος. Και σαν να μη έφταναν τα παραπάνω, ο εσωτερικός κανονισμός διανθίζεται από άρθρα για διαγραφές φοιτητών μετά από κάποιο έτος, διάλυση των ενιαίων προγραμματων σπουδών, εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (διάλυση με άλλα λόγια των ενιαίων πτυχίων και όσων αυτών κατοχυρώνουν), εισαγωγή ανατποδωτικών υποτροφιών αλλά και από τα περιβόητα φοιτητικά δάνεια, την ακύρωση δηλαδή στην πράξη της έννοια της δωρεάν εκπαίδευσης.

Όμως, εδώ και δυο χρόνια, η νεολαία δείχνει έμπρακτα την αμφισβήτησή της στο μέλλον που της ετοιμάζουν. Ενώ μας θέλουν "γενιά των 700 ευρώ", έχουμε αποδείξει με τους συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ότι θα 'μαστε η γενιά του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας! Το επόμενο διάστημα, θα μας βρούν ξανά μπροστά τους, θα είμαστε ξανά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τα σχέδιά της. Ο νέος γύρος του φοιτητικού κινήματος πρέπει να συναντήσει τον αγώνα των εργαζομένων για την τελική ήττα της κυβέρνησης...για την ανατροπή της της αντιδραστικής επίθεσης σε παιδεία και εργασία! Γιατί οι νέοι και οι εργαζόμενοι δε πρέπει να υποχωρήσουμε απέναντι στα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης,αλλά αντίθετα παλεύουμε για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια σε λογικές εκτόνωσης των εργατικών αγώνων όπως αυτές μπαίνουν από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η σημερινή μέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα σημάνει όχι τη λήξη, αλλά το εφαλτήριο για τους αγώνες της επόμενης μέρας...

Μπορούμε μεσα από έναν ενιαίο πανεργατικό-παννεολαιίστικο αγώνα να βγούμε νικητές!

Με το ρεαλισμό όχι των στατιστικών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, αλλά των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, να βγούμε μαζί με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή!

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 00 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ,ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27/03



Δεν υπάρχουν σχόλια: