Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Διανύουμε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται με τον πιο σκληρό τρόπο στους εργαζόμενους με την ασφαληστρική της μεταρρύθμιση, πνιγμένη στο βούρκο των σκανδάλων και της διαπλοκής, εφαρμόζοντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα καταστολής στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες των εργαζομένων (όπως η κήρυξη της απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος ως παράνομη και καταχρηστική). Με το νέο νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρη η επίθεση απέναντι στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Γίνονται ενοποιήσεις των ταμείων, τα οποία εξισώνονται προς τα κάτω, αυξάνεται στα 55 το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση μητέρας με ανήλικο παιδί, οι επικουρικές συντάξεις καθηλώνονται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, πράγμα που σημαίνει δραστική μείωση των συντάξεων, Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για σύνταξη, και οι παροχές υγείας και πρόνοιας περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κατακτήσεις των εργαζομένων ως προνόμια που πρέπει να περικοπούν. Θέλουν να να δουλεύουμε όλοι περισσότερο, για μικρότερες αμοιβές και με χειρότερες συνθήκες εργασίας... Εμείς, ως μελλοντικοί εργαζόμενοι, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των απεργών και να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση! Στις 19 Μάρτη όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, επιχειρεί να ανοίξει και το μέτωπο της εκπαίδευσης, με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας κοινοποίησε στη Σύνοδο Πρυτάνεων:

Τον Πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό, που καταρτίστηκε από τον Θ. Βερέμη, ο οποίος περιλαμβάνει τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα στα οποία η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου που μας ετοιμάζουν κριτήριο θα είναι η ανταποδοτικότητα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, τη χρήση βιβλιοκάρτας -δηλαδή το τέλος των δωρεάν συγγραμάτων-, τις διαγραφές φοιτητών – εντατικοποιώντας τις σπουδές μας, την εσωτερική και εξωτερική Αξιολόγηση, όπου με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και του ΚΕΧΑΕ, θα χαράσσονται κατευθύνσεις στη λειτουργία των πανεπιστημίων. "Καλύτερα" δηλαδή θα αξιολογείται και θα "ανταμείβεται" (βλ. χρηματοδοτείται) εκείνο το πανεπιστήμιο που θα πληρεί τα κριτήρια της αξιολόγησης που θα προσδιορίζονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου. Μαζί έρχονται και οι Πιστωτικές Μονάδες και ο Ατομικός Φάκελος Προσόντων και οι ανταποδοτικές υποτροφίες. Ακόμα, στα πλαίσια της πειθάρχησης των φοιτητών, ο κανονισμός ορίζει τη συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων στα οποία θα παραπέμπονται οι φοιτητές και θα «επιβάλλουν τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές».

Το νόμο για την Έρευνα και την Τεχνολογία. Με το νόμο αυτό, η Κυβέρνηση όχι απλά κατευθύνει, αλλά υποτάσσει την επιστημονική έρευνα στις ανάγκες της αγοράς. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας τα πανεπιστήμια, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού δυναμικού.

Το σχέδιο για τα Μεταπτυχιακά. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση σε κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ενός μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, (Μ.Δ.Ε.), γεγονός που ωθεί τους φοιτητές να προχωρήσουν στην επόμενη βαθμίδα, υποβαθμίζοντας την αξία του πτυχίου που παρέχει κάθε τμήμα. Οι θέσεις για τα μεταπτυχιακά θα είναι ελάχιστες και η καταβολή των διδάκτρων θα είναι βέβαιη αφού κάθε ίδρυμα θα μπορεί να χρηματοδοτεί από τον τακτικό προϋπολογισμό ένα μόνο Προγράμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ,

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!

Φυσικά, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια, είναι η ΔΑΠ, η οποία στηρίζει με όλα της τα μέσα τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις σε εκπαίδευση και εργασία. Η προσπάθεια της α-πολιτικοποίησης των φοιτητών, της απομάκρυνσής τους απ’ό,τι ζωντανό, άμεσο και δυναμικό – όπως η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης και οποιαδήποτε άλλης διαδικασίας «κινδυνεύει» να βάλει το σύλλογο σε τροχιά κινητοποιήσεων, είναι κάτι που μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους.

Η Γ.Σ. είναι ένα μέσο απεύθυνσης στο σύνολο των φοιτητών, όπου ο καθένας μπορεί να παρεμβαίνει προσωπικά ή συλλογικά. Είναι μια καλή βάση για τη δημιουργία και τη δυνάμωση ριζοσπαστικών κινηματικών διαδικασιών. Σαν ΕΑΑΚ θέλουμε ένα σύλλογο φοιτητών σκεπτόμενων, οι οποίοι θα αποφασίζουν συλλογικά για τα προβλήματα και το μέλλον τους. Γι’ αυτό λοιπόν, καλούμε το Σύλλογο Φοιτητών Πολιτικού να συζητά και ν’αποφασίζει για όλα τα ζητήματα.

« Αν πας σε μια διαδήλωση και μετά πας στο σπίτι σου, αυτό είναι κάτι, αλλά αυτοί που έχουν την εξουσία μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό που δεν μπορούν να ξεπεράσουν είναι η επίμονη πίεση που διαρκώς εντείνεται, οργανώσεις που κάνουν διαρκώς πράγματα, ανθρώπους που παίρνουν συνεχώς μαθήματα από κάτι που έκαναν άσχημα την πρώτη φορά και το κάνουν καλά την επόμενη...»

Νόαμ Τσόμσκυ

Το φοιτητικό κίνημα δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη. Θα μας βρουν μπροστά τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής των ψηφισμένων νόμων, αλλά και στην προσπάθειά τους για την προώθηση των νέων αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νομοσχεδίων. Με στίγμα αντικαπιταλιστικό, ριζοσπαστικό, αντικυβερνητικό, θα είμαστε εκεί για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!

Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει πως ξέρει, θέλει και μπορεί να παλεύει και να πετυχαίνει νίκες. Η νεολαία δε χωράει στο μέλλον που της ετοιμάζουν.

Ανυποχώρητος, μαχητικός αγώνας διαρκείας μέχρι την τελική νίκη!

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση


Δεν υπάρχουν σχόλια: