Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

ΒΙΒΛΙΑ..... Τ Ε Λ Ο Σ!!!

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς βρεθήκαμε προ εκπλήξεως στα ξενόγλωσσα. Οι συνέπειες του νέου Νόμου-Πλαίσιο και η παρουσία ιδιωτών στα δημόσια Πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να γίνονται φανερές στην καθημερινότητά μας.
Φέτος λοιπόν μείναμε χωρίς βιβλία στα ξενόγλωσσα διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έστειλε έγκαιρα την οδηγία για την έγκριση των κονδυλίων ώστε να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο στην παραγγελία των βιβλίων. Κι αυτό γιατί δεν είχε αποφασιστεί αν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί ο νέος Νόμος -Πλαίσιο στα Πανεπιστήμια. Έτσι λοιπόν δεν έγιναν οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, όπου δηλαδή κάποιος ιδιώτης θα αναλάμβανε, κάνοντας την καλύτερη προσφορά να εισάγει τα βιβλία από το εξωτερικό, μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. στον βωμό λοιπόν των κερδών και των συμφερόντων των ιδιωτών και του Πανεπιστημίου θυσιάζονται οι ανάγκες μας για μάθηση.
Ας σκεφτούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι τυχαίο που στα ξενόγλωσσα φέτος δεν υπάρχουν βιβλία; Σε τμήματα που όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης περνούν (portfolio, σεμιναριακά, απουσίες, αλυσίδες μαθημάτων κλπ); Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο! Όταν οι καθηγητές παρουσιάζουν ως μόνη λύση βιβλία από την δανειστική βιβλιοθήκη, φωτοτυπημένα βιβλία από εμάς τους ίδιους, αφού το πανεπιστήμιο δεν αναλαμβάνει ούτε αυτό το κόστος, βιβλία από το internet κλπ, ουσιαστικά εφαρμόζουν με πλάγιο τρόπο το Νόμο-Πλαίσιο σε ένα πρώτο στάδιο.

Ακόμη, ορισμένοι καθηγητές (βλέπε Βελισσαρίου στο Αγγλικό) θα δίνουν τα ελάχιστα αποθέματα βιβλίων μόνο στους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ μας αλλά βάζοντας και σε δεύτερη μοίρα τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι δεν θα έχουν ουσιαστικά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μάθημα αφού έκαναν το μοιραίο λάθοςνα εργάζονται!
Επιπλέον, θα τρέχουμε στα μαθήματα και θα βασιζόμαστε κυριολεκτικά στην τύχη αφού τα βιβλία θα διανέμονται με κλήρωση, Και αυτοί που ούτε "συνεπείς" φοιτητές θα είναι, ούτε τυχεροί δεν θα λάβουν ποτέ τα βιβλία που δικαιούνται αφού όπως οι καθηγητές δηλώνουν "Γιατί να τα πάρετε μετά την εξεταστική αφού θα σας είναι άχρηστα;".
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγοράσουμε βιβλία ή να τα φωτο
τυπήσουμε από την τσέπη μας. Θα πρέπει συλλογικά να απαιτήσουμε να παρακαμφθούν όλες οι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες ώστε να διανεμηθούν τα βιβλία το συντομότερο δυνατόν.


Απαιτούμε:

-->Την άμεση και έγκαιρη διανομή των βιβλίων σε όλους τους φοιτήτες

-->Δωρεάν φωτοτυπίες και σημειώσεις

-->Αύξηση του ποσοστού του Α.Ε.Π. για την Παιδεία

Καλούμε όλους και όλες στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ώστε να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Σ.Α.Φ. - ΚΑΡΦΙ

2 σχόλια:

spartis είπε...

Η ΣΑΦ εχει αλλο blogspot ή αυτο ειναι και για τους δυο?

Κίνηση ΑΡιστερών ΦΙλοσοφικής είπε...

Αυτό είναι το blog του "ΚΑΡΦΙού"...φαίνεται κι απ' τον τίτλο της σελίδας (karfieaak.blogspot.com).

:)