Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΑΕΙ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΑΕΙ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα η προθεσμία που είχε η Ελλάδα να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την «επίμαχη» ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005, σύμφωνα με την οποία πρέπει να χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ιδρύματα. Ουσιαστικά μιλάμε για την ισοτίμηση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα ΑΕΙ, μέσω της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων! Η εισήγηση του Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν ξεκάθαρη: ή η Ελλάδα συμμορφώνεται ή το πρόστιμο αρχίζει να τρέχει... Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει το Νόμο της και το πρόστιμο αρχίζει να ισχύει από σήμερα.

Οι ισχυρισμοί τους γνωστοί και επαναλαμβανόμενοι... Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση θα «πιέζεται» ακόμη περισσότερο να «συμμορφωθεί»! Δεν θα μπορούν υποτίθεται να αντιταχθούν στη θέληση της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το είπε και ο Βενιζέλος, στο πλαίσιο της ψευδεπίγραφης κόντρας του με τον Γιωργάκη, λίγους μήνες πριν: «υπάρχει κι άλλη οδός πέρα από την κατάργηση του άρθρου 16». Πράγματι για κάτι τέτοιο μιλάμε. Αν εφαρμοστεί η απόφαση, εμμέσως αναγνωρίζεται η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, ιδιωτικών και κερδοσκοπικών, τα οποία θα χορηγούν ισότιμα πτυχία και άρα ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΑΕΙ.

ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ

Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Η εξειδικευμένη άρα και αναλώσιμη «γνώση» που παρέχεται από τα κολέγια είναι τόσο φανερά υποταγμένη στις επιχειρήσεις, που δεν ελέγχεται καν από φορείς του Υπουργείου Παιδείας, αλλά από αυτό του Εμπορίου και της Ανάπτυξης. Τους απόφοιτους των ΚΕΣ, που τώρα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δείξει ότι πιέζεται για την αναγνώριση, τους πέταξε από την δημόσια εκπαίδευση πριν μερικά χρόνια, όπως κάνει και τώρα πιο έντονα με τη βάση του 10. Τα ίδια παιδιά που κάποτε κρίθηκαν ανάξια να σπουδάσουν και κατέφυγαν στην πολυδάπανη ιδιωτική εκπαίδευση, τώρα κρίνονται άξια της παροχής ισότιμου διπλώματος με αυτό των ΑΕΙ.

ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν θα μας βάλουν να σφαχτούμε για μια ανύπαρκτη θέση στον ήλιο! Αντίπαλος μας είναι μόνο οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες μετατρέπουν την εκπαίδευση σε αγαθό προς πώληση

και την εργασία σε κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη περιπλάνηση σε μια αρένα ανταγωνισμού.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Είναι σαφές ότι η ισοτίμηση των κολεγίων με τα ΑΕΙ, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στους χιλιάδες αποφοίτους, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των ΑΕΙ. Στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση θα θελήσει να εφαρμόσει τον ψηφισμένο νόμο της Αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Ο νόμος θέτει ενιαία κριτήρια αξιολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων (όλα τα έχουν προβλέψει). Αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά ιδρύματα απολαμβάνοντας υψηλότερες βαθμολογίες στη κλίμακα μέτρησης -αφού είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των ευρωπαϊκών οδηγιών- θα πιέζουν τα δημόσια να εναρμονίζονται με αυτά σε όλα τα επίπεδα (στα δίδακτρα, στα προγράμματα σπουδών, στους εσωτερικούς κανονισμούς, κ.λπ.). Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να λειτουργούν δύο τύποι πανεπιστημίων. Η ανταγωνιστικότητα, που είναι και στη μόδα, θα επιβάλει το ένα μοντέλο και αυτό σίγουρα δεν θα είναι το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ…

Ο νόμος-πλαίσιο προσδιορίζει την ανώτατη εκπαίδευση που περιγράψαμε, το πανεπιστήμιο της αγοράς.

Μετά τις εκλογές, βλέπουμε την σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε πέρυσι και καταδικάστηκε από τους φοιτητές. Η εφαρμογή του επιδιώκεται να γίνει σιγά-σιγά, ανά πανεπιστήμιο και τμήμα. Με την μεμονωμένη εφαρμογή του η Κυβέρνηση επιδιώκει να «διασπάσει» το φοιτητικό κίνημα, μεταφέροντας τις αντιδράσεις που σίγουρα θα υπάρξουν στο εσωτερικό των σχολών, περιορίζοντας τις σε κάθε τμήμα ξεχωριστά.

…ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ

Όμως, η εμπειρία των αγώνων, οι νίκες και οι ήττες που έχει δοκιμάσει το φοιτητικό κίνημα, ορίζει ότι ένας αγώνας μπορεί να είναι νικηφόρος όταν αναδεικνύει το συνολικό πρόβλημα και δεν περιορίζεται στην τάδε ή τη δείνα διάταξη του νόμου. Γι΄ αυτό και το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμετρηθούμε συνολικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΝΔ και των βοηθών τους (ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ). Να εναντιωθούμε στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ανθρώπους που σπουδάζουν πληρώνοντας από τα χρόνια του βρεφονηπιακού σταθμού, ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα του αξιοπρεπούς μισθού και της ασφάλισης.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Δεν αρκεί η αριστερή γκρίνια, τα έδρανα της Βουλής δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών-αντιεργατικών νόμων. Δε συμβάλει στην ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων το να μιλάει ο ΣΥΝ στη Βουλή ως εκπρόσωπος του κινήματος (όπως γινόταν σε όλη την προεκλογική περίοδο) και ταυτόχρονα να στηρίζει χυδαίες αντεργατικές διατάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε συμβάλουν ούτε οι χειραψίες των εκπροσώπων της ΠΚΣ με το νέο Υπουργό Παιδείας, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα ερήμην των φοιτητών, για να αποσπάσουν δήθεν ευνοϊκές αποφάσεις.

Το κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα επέλεξε να μη συμμετάσχει στο στημένο τους διάλογο και να κερδίσει όχι παρακαλώντας, αλλά εκβιάζοντας το πολιτικό σύστημα με τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά του. Η συνάντηση του φοιτητικού κινήματος με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές) καθώς και με όλο τον κόσμο της εργασίας, είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα βάλει τέλος στα σχέδια τους στην εκπαίδευση και την εργασία.

Ας γίνει η αρχή σήμερα:

Όλοι στην πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ την Δευτέρα 22/10, συγκέντρωση στη βουλή στις 12 μ.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής στις 31/10 στις 12 μ. στην Aula

Όλοι στη σύνοδο των πρυτάνεων 1/11 στην Καλαμάτα

ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: