Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ


 Συνάδερφε/ισσα, εσύ και η οικογένειά σου, που βρίσκεστε σήμερα εδώ, είμαστε βέβαιοι πως δεν υπολογίζατε να γνωριστείτε με το πανεπιστήμιο σε αυτές τις συνθήκες. Είμαστε επίσης βέβαιοι πως και εσύ, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά στην ηλικία σου, αγωνιάτε καθημερινά για το πότε θα  εγγραφείτε στις σχολές που με τόσο κόπο περάσατε και πολύ περισσότερο, πότε θα ξεκινήσετε και σεις τα μαθήματα και μαζί με αυτά, τη νέα σας ζωή. Και είναι λογικό!

  Δυστυχώς όμως, το ΕΚΠΑ, όπως και άλλα 7 μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, δεν λειτουργεί. Δεν λειτουργεί όχι επειδή κάποιοι τρελοί αποφάσισαν να απεργήσουν και να κάνουν καταλήψεις αλλά γιατί στην πραγματικότητα η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ αποφάσισαν να γεμίσουν τις 
σχολές μας με λουκέτα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, σταδιακά και μεθοδευμένα, το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται, προκειμένου όπως φαίνεται πια, η ιδιωτικοποίησή του να γίνει πιο εύκολη. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί ολοένα και μειώνονται, οι φοιτητές αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για όλα τα αναγκαία (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα) ενώ τώρα ετοιμάζονται να μας βάλουν και δίδακτρα (τα αναφέρουν ως ένα «συμβολικό» ποσό της τάξης των… 600 ευρώ!) ή ακόμα και να μας διαγράψουν αν δεν έχουμε να τα πληρώσουμε! Από πέρυσι με πρόσχημα την οικονομική (και όχι μόνο) εξυγίανση, δεκάδες σχολές και τμήματα έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν με το σχέδιο Αθηνά, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες συναδέρφους μας ενώ προβλέπεται ότι νέα κλεισίματα θα γίνουν και φέτος με το Αθηνά2. Τώρα, απαιτούν να αποψιλωθεί ο κορμός των ιδρυμάτων, οι εργαζόμενοι στις σχολές μας. Απαιτούν να απολυθεί το 60% των διοικητικών υπαλλήλων (από γραμματείες, βιβλιοθήκες, μουσεία, εργαστήρια, κλινικές κλπ) και σταδιακά το 40% των μελών ΔΕΠ (καθηγητές). Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να επιτελέσει ούτε τις βασικές του λειτουργίες. Γι αυτό και λέμε ότι το κλείσιμο του πανεπιστημίου είναι πρώτα και κύρια απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης.

Όμως τι έγινε με το Σχέδιο Αθηνά ; Το περιβόητο σχέδιο Αθηνά, όσον αφορά τη Φιλοσοφική σχολή, προέβλεπε τη συγχώνευση όλων των τμημάτων ξένων γλωσσών(Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική Φιλολογία) σε ένα τμήμα, που θα χορηγούσε ενιαίο πτυχίο αγνώστων επαγγελματικών δικαιωμάτων και κατοχυρώσεων, αλλά και η ''απορρόφηση'' του προγράμματος ψυχολογίας απο το ΦΠΨ. Είναι προφανής ο στόχος των κυβερνήσεων και των αφεντικών τους(ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο). Και αυτός δεν είναι άλλος από τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών. Μα γιατί, θα αναρωτηθείς εύλογα.. Πώς είναι δυνατόν-θα πεις-να προοδεύσει μία κοινωνία που βάζει στο περιθώριο τις επιστήμες για τον άνθρωπο. Η απάντηση για τους απο πάνω είναι απλή! Σε έναν κόσμο με επίκεντρο το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες ό,τι δεν προσφέρει κέρδος πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Και οι ανθρωπιστικές σπουδές δεν θα γεμίσουν τις τσέπες των επενδυτών με τόσα πολλά ευρώ ώστε να τις κρατήσουν στο τωρινό τους επίπεδο. Γι' αυτό, εξάλλου, και η μείωση των εισακτέων στη Φιλοσοφική κατά 50%. Προφανώς, η επίθεση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη απο το φοιτητικό κίνημα την περσινή χρονιά. Με μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, μαχητικές και επίμονες κινητοποιήσεις στο δρόμο, αγωνιστικό συντονισμό ανάμεσα στις σχολές και στην πληττόμενη νεολαία και παράλληλη στοχοποίηση της κυβέρνησης, της τρόικας και της πολιτικής που διαλύει τις ζωές της νεολαίας και της κοινωνίας προκάλεσαμε τριγμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο και καταφέραμε να πετύχουμε την εξαίρεση της Φιλοσοφικής από το σχέδιο Αθηνά. Μια νίκη εγρήγορσης και όχι εφυσηχασμού γιατί η επίθεση θα επανέλθει.

Το σχέδιο τους είναι γνωστό… Δημιουργούν ένα πανεπιστήμιο-σύγχρονο Νταχάου. Καταργούν κάθε δημόσια και δωρεάν πτυχή του και ταυτόχρονα ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στις μεγάλες εταιρίες, να πάρουν όποιο κομμάτι της πίτας τους αρέσει περισσότερο. Από τα προγράμματα σπουδών μας, μέχρι τις σχέσεις εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι στις σχολές, τα πάντα θα ρυθμίζονται με βάση τις ορέξεις και τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας, δηλαδή των μεγάλων εταιριών, του κεφαλαίου. Σε αυτό το παιχνίδι, οι όποιες κυβερνήσεις θα παίζουν τον ρόλο του μεσίτη, όπως συμβαίνει και τώρα. Νομοθετούν και απολύουν τους εργαζόμενους, για να μπορέσουν πιο εύκολα να μπουν στο παιχνίδι οι εργολάβοι, να προσλάβουν σκλάβους, με 400 ευρώ και ατομικές συμβάσεις εργασίας.

 Αυτό, θα είναι και το δικό μας μέλλον, αν δεν αγωνιστούμε. Μας κατηγορούν ότι κλείνουμε τις σχολές με καταλήψεις και καταστρέφεται η εικόνα του πανεπιστημίου, στρώνεται το έδαφος για τα ιδιωτικά κολλέγια (που αυτοί εξίσωσαν με τις σχολές μας), μένει πίσω η ανάπτυξη και άλλα τέτοια! Μα, για ποια ανάπτυξη και ποιο success story μας κατηγορούν αυτοί που μας πετάνε στο τσουβάλι του 60% ανεργίας, της μετανάστευσης ή των 400 ευρώ στην καλύτερη; Αυτοί που κλείνουν τις σχολές μας και απολύουν με το έτσι θέλω τους γονείς μας;

 Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα εμείς, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) σε καλούμε να παλέψεις μαζί μας, για να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να γραφτείς στο φοιτητικό σου σύλλογο και να παλέψεις μέσα από αυτόν για τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου. Για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων, για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Έχουμε βαθιά πίστη ότι οι αγώνες που δίνουμε είναι δίκαιοι γιατί είναι αναγκαίοι. Και θα είναι νικηφόροι γιατί είναι αγώνες όλης της κοινωνίας. Άλλωστε, η κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια δεν είναι ξένη. Είναι εικόνα από το παρόν και το μέλλον όλης της υπόλοιπης κοινωνίας. Αυτής που στοιβάζεται στις ουρές του ΟΑΕΔ και πετιέται έξω από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Αυτής που κάθε μέρα χαιρετάει τα παιδιά της που μεταναστεύουν για να μπορέσουν να ζήσουν, αυτής που καθημερινά έρχεται να αντιμετωπίσει ξανά το φασιστικό δηλητήριο καλοντυμένο με διαφορετικά κάθε φορά κοστούμια. Της κοινωνίας που μέρα με τη μέρα, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το ΔΝΤ, εξαθλιώνουν στο όνομα της κρίσης.


 Ενάντια σε όλα αυτά, εμείς προτάσσουμε τους συλλογικούς, οργανωμένους, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Αυτή είναι η ΕΑΑΚ και έτσι γεννήθηκε: στις φλόγες όλων των μεγάλων και μικρών αγώνων και κινημάτων των προηγούμενων χρόνων. 23 χρόνια τώρα σηκώνει ψηλά τις σημαίες των κοινωνικών αναγκών και τώρα σε καλεί στο πλευρό της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: