Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Η νέα κυβερνητική επίθεση που εξαπολύεται στην εκπαίδευση με την υλοποίηση του νόμου –πλαίσιο και την ίδρυση – αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστήμιων έχει στόχο τη συνολική προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Η μαχητική επανεξόρμηση του φοιτητικού κινήματος με συνελεύσεις – καταλήψεις και διαδηλώσεις στην πρώτη προσπάθεια κεντρικής εφαρμογής του νόμου –πλαίσιο και ενόψει της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ στέλνει μήνυμα ανυποχώρητου και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της αντί - εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης». Το μέτωπο της εκπαίδευσης είναι ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση της ΝΔ. Δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες για την περιβόητη εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» η κυβέρνηση μετρά μία συντριπτική ήττα γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16 και ένα νόμο ψηφισμένο μέσα στη φωτιά τη μάχης του φοιτητικού κινήματος, καταδικασμένο και απορριπτέο στο σύνολό του από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Η ρήξη και η σύγκρουση με την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν, η μάχη για τα δικαιώματα μας είναι μονόδρομος!
Σε μία περίοδο που η κοινωνική οργή ξεχειλίζει ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή και την αντεργατική πολιτική της, μετά τους μαζικούς εργατικούς αγώνες ενάντια στον ασφαληστρικό νόμο, η κυβέρνηση, σε τέλεια ευθυγράμμιση με την ΕΕ, έδωσε το πράσινο φως για το πλήρες ξεπούλημα του ΟΤΕ μετά τα διαδοχικά πακέτα ιδιωτικοποιήσεων από το ΠΑΣΟΚ. Προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και εντείνει την πολιτική της λιτότητας βγάζοντας στο περιθώριο της κοινωνικής φτώχειας όλο και περισσότερους εργαζόμενους και νέους. Προωθεί την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία φτηνών και ευέλικτων εργαζομένων. Επιχειρεί την υποταγή και πειθάρχηση της νεολαίας και την αντιδραστική αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού στρατού στα Βαλκάνια και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή τα 21 με διακοπή των σπουδών, ένα μέτρο που ούτε η χούντα δεν τόλμησε να φέρει.. Σε αυτή την επίθεση συστρατεύεται το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας την αντεργατική πολιτική της ΝΔ σε όλα τα βασικά μέτωπα, στην εργασία και την εκπαίδευση.

Τα νέα αντιδραστικά μέτρα στην εκπαίδευση έρχονται μετά τους μεγαλειώδεις αγώνες του φοιτητικού κινήματος, σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των σχολών (σύγκλητοι και τμήματα) έχουν απορρίψει τον νόμο –πλαίσιο και την κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Κι ενώ η καταδίκη της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι καθολική στο πανεπιστήμιο, ο υπ. Παιδείας απεγνωσμένα προσπαθεί να προωθήσει την υλοποίηση του νόμου, που ψηφίστηκε πραξικοπηματικά στις 8/3/07 με όπλο την άγρια καταστολή του φοιτητικού κινήματος, τον ξυλοδαρμό φοιτητών και τις συλλήψεις. Επαναφέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από την «πίσω πόρτα», δηλώνει απροκάλυπτα την παραβίαση του συντάγματος μετά την αποτυχία αναθεώρησης του άρθρου 16 με την κατάθεση της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για τη «δημοκρατικότητα» της «μεταρρύθμισής» της, επιστρατεύει πληρωμένους μπράβους στο ΠΑ.ΠΕΙ., οπλισμένους με λοστάρια, σιδερογροθιές και χημικά, και τα ΜΑΤ στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να «περιφρουρήσουν» τη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών και να «επιβάλουν το νόμο», κόντρα στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού του φοιτητικού κινήματος, στέλνουν μήνυμα απειλής με Λοκ – άουτ σε όποια κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου. Οι πληρωμένοι τραμπούκοι, τα Λοκ –άουτ, οι εκλογές παρωδία, τα ΜΑΤ, οι απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης είναι η μοναδική διέξοδος που έχει απομείνει στην κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να εφαρμόσει το νόμο. Εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο καταστολής του φοιτητικού κινήματος που εδώ και δύο χρόνια αγωνίζεται και κερδίζει. Η προσπάθεια πειθάρχησης του αγώνα μας, συνεχίζεται με την κατασυκοφάντηση του από τα ΜΜΕ, την διαστρέβλωση του περιεχομένου και των πολιτικών του στόχων, αποσκοπώντας στην απόσπαση κοινωνικής συναίνεσης μέσω της παραπληροφόρησης. Αυτό το στόχο υπηρετούν τα ΜΜΕ προσπαθώντας να περιθωριοποιήσουν το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα, να το απομονώσουν από τους φυσικούς του συμμάχους, τους εργαζόμενους που χτυπιούνται από την ίδια πολιτική.
Το φοιτητικό κίνημα ωστόσο μέσα από τις μαζικές του διαδικασίες περιφρουρεί και διασφαλίζει το πολιτικό του πλαίσιο, την ενότητα και δημοκρατικότητα του, βασισμένη στις γενικές συνελεύσεις και τα συντονιστικά τους.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολο της στοχεύει στο να φέρει σειρά τομών οι οποίες θα μεταλλάξουν το σύνολο των χαρακτηριστικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίες προωθούνται υπό το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου ο οποίος θα αποδέχεται και θα λειτουργεί με τις πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα είναι απασχολήσιμος, πειθήνιος στις επιθυμίες της εργοδοσίας και τελικά θα είναι συνολικά πιο παραγωγικός για τις ανάγκες τους. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση υπηρετώντας αυτούς τους σκοπούς φέρνει:


· Την απαξίωση των πτυχίων, την αποσύνδεση πτυχίων – επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την συνολική αλλαγή στον χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών.
· Την εντατικοποίηση των φοιτητών και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών.
· Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση στέλνει τελεσίγραφο στα πανεπιστήμια εκβιάζοντας τα ανοιχτά για την εφαρμογή του νόμου –πλαίσιο με την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης με τη νέα χρονιά. Κατέθεσε τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό, που συμπυκνώνει όλες τις αντιδραστικές τομές της κυβερνητικής πολιτικής: εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων, κατάργηση του ενιαίου πτυχίου και των εργασιακών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει, ατομικά προγράμματα σπουδών που θα διαμορφώνει ο κάθε φοιτητής, υποχρεωτική εφαρμογή της αξιολόγησης, πειθαρχικά συμβούλια σε μία προσπάθεια ποινικοποίησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων, θέση manager με το όνομα Γραμματέας ΑΕΙ για να διασφαλίζει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των σχολών, αλυσίδες μαθημάτων, ανώτατη διάρκεια φοίτησης και σπουδές με την απειλή της διαγραφής. Με τα 4ετή αναπτυξιακά προγράμματα διασφαλίζεται η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, περικόπτονται οι δωρεάν παροχές οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς, ενώ η λίστα συγγραμμάτων θέτει τις βάσεις για την κατάργηση της δωρεάν διανομής των βιβλίων. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η διεξαγωγή των πρυτανικών και προεδρικών εκλογών με την καθολική ψηφοφορία που προβλέπει ο νόμος –πλαίσιο. Σε μία περίοδο που χτυπιούνται λυσσαλέα από την κυβέρνηση οι δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, οι γενικές συνελεύσεις, το άσυλο σαν εφαλτήριο αγώνων και χώρος ελεύθερης πολιτικής δράσης και διαλόγου, οι μορφές πάλης του φοιτητικού κινήματος, παρουσιάζεται σαν «αποθέωση της δημοκρατίας» η καθολική ψηφοφορία στις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές. Ο στόχος ωστόσο της συγκεκριμένης διάταξης είναι η ισχυροποίηση του εκάστοτε πρύτανη ή προέδρου να δρα αυθαίρετα προφασιζόμενος την ψήφισή του από το φοιτητικό σώμα και η δημιουργία πιο αντιδραστικών οργάνων που δε θα ελέγχονται από τις γενικές συνελεύσεις, με υπέρ – εξουσίες και δυνατότητα εφαρμογής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Η διαπλοκή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά εντείνεται με τις πελατειακές σχέσεις που θα δημιουργούνται ανάμεσα στον κάθε φοιτητή ατομικά και τον εκάστοτε πρύτανη, με τη διαμεσολάβηση πάντα των καθεστωτικών παρατάξεων. Η ανοιχτή και καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις, στις διαδικασίες και στην πάλη του φοιτητικού κινήματος είναι ο μόνος τρόπος διεκδίκησης και νίκης.
Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νόμου –πλαίσιο η κυβέρνηση επαναφέρει την ίδρυση και αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ετοιμάζει εν κρυπτώ την κατάθεση της κοινοτικής οδηγίας της ΕΕ για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, με την οποία αναγνωρίζεται η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, και δρομολογείται η διάσπαση των πτυχίων με τους δύο κύκλους σπουδών.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Η «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»

Αυτός ο νόμος δε διορθώνεται, αλλά ανατρέπεται! Η απόρριψη του νόμου για εμάς είναι καθολική, αφορά το σύνολό του και τη λογική του και όχι επιμέρους πτυχές του. Συνεχίζουμε στο δρόμο του νικηφόρου αγώνα, μετά τη μεγάλη νίκη του φοιτητικού κινήματος γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16, για την απόσυρση του νόμου –πλαίσιο, της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ και την ματαίωση συνολικά της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Σε αυτό τον αγώνα δε θα είμαστε μόνοι! Θα παλέψουμε μαζί με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας συνολικά. Καλούμε κάθε εργατικό σωματείο σε στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα μας με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Οι μαζικοί εργατικοί αγώνες και απεργίες του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν τη δυνατότητα σήμερα να ενώσουμε τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος με τη δράση των εργαζομένων στη βάση της κοινής πολιτικής τους κατεύθυνσης.

Καλούμε:
· Νέο γύρο κινητοποιήσεων (συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις)
· Πανεκπαιδευτικές Πορείες σε όλες τις πόλεις την Παρασκευή 6/6.
· Μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας εφαρμογής του νόμου – πλαίσιο (εσωτερικών κανονισμών, 4ετών προγραμμάτων, λίστας συγγραμμάτων, διεξαγωγή πρυτανικών και προεδρικών εκλογών)
· Την κοινή δράση και συντονισμό με κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, συνδικάτο και ομοσπονδία στην κατεύθυνση συγκρότησης πανεκπαιδευτκού-πανεργατικού-παλλαικού μετώπου. Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνοικίες, σχολεία για ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή πάλη των εργαζόμενων και του λαού