Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008

Υπάρχει ζωή και στην εξεταστική?Η Σχολή βρίσκεται σε ρυθμούς εξεταστικής (προετοιμασίας) και φυσικά όλες οι παρατάξεις βοηθούν τον φοιτητή αυτές τις δύσκολες ώρες με αντίτιμο μια ψήφο στις εκλογές! ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ανταγωνίζονται για το ποια θα μοιράσει τις καλύτερες σημειώσεις, ύλες κτλ. (θα φτάσουν να μοιράζουν και βιταμίνες) για να τις προτιμήσεις την ημέρα της κρίσης ,αλλά ακόμα και η «αγωνιστική» ΠΚΣ μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της εξαγοράς και της συνδιαχείρισης και ομολογούμε με μεγαλύτερη επιτυχία. Μπορεί ο νόμος πλαίσιο, το ασφαλιστικό να τρέχουν αλλά αυτό είναι σε μιαν άλλη πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις άλλες παρατάξεις ο φοιτητής τώρα διαβάζει και όλα τα άλλα αγώνες, διεκδικήσεις θα περιμένουν. Και αναρωτιόμαστε υπάρχει ζωή έξω από την εξεταστική?

Για να δούμε…

...Το 2007 έφυγε, αυτό όμως που δεν φαίνεται να απομακρύνεται με τίποτα είναι το πρόσωπο του κ. Ζαχόπουλου από την τηλεοπτική πραγματικότητα! Τα ΜΜΕ λοιπόν πράττουν λες και μοναδική έννοια των ανθρώπων αποτελεί η παρολίγον αυτοκτονία ενός πρώην στελέχους της κυβέρνησης. Η υπόθεση επιβεβαιώνει την διαπλοκή του κράτους με τους ιδιώτες μέσω της δωροδοκίας κρατικών στελεχών, τους αμοιβαίους εκβιασμούς που υπουργοί και λαμόγια κάνουν για προσωπικά οφέλη, την προτεραιότητα των κερδών απέναντι στα αρχαιολογικά ευρήματα, την υπεξαίρεση εκατομμυρίων από διάφορα κυκλώματα και γενικά διάφορα όμορφα και ηθικά πράγματα αποκαλύπτονται. Ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια εργαζομένων και νεολαίας νιώθουν απέχθεια και απομακρύνονται από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το αστικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση σήψης και για εμάς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μόνη πολιτική που δεν είναι δύσοσμη είναι η πολιτική που οι ίδιοι οι νέοι και οι εργαζόμενοι κάνουν για τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους, σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό.

Επίθεση σε εργασία...

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εμμένοντας στη λογική ότι η υπόθεση είναι ένα ροζ σκάνδαλο, θέλει έναν τέτοιο αποπροσανατολισμό για να συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με αιχμή το ασφαλιστικό και στην εκπαίδευση. Η εξαναγκασμένη παραίτηση του τέως υπουργού κ. Μαγγίνα δείχνει την πίεση που δέχτηκε η κυβέρνηση από τους πρόσφατους αγώνες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς, εφαρμόζοντας τον αντεργατικό νόμο του Ρέππα και ετοιμάζοντας δικό της πολυνομοσχέδιο, προχωρώντας περαιτέρω την μείωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή ήρθε η σειρά των λιμανιών. Στο πολύ σημαντικό μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, πάλι παρατάξανε τα ΜΑΤ, απέναντι στους λιμενεργάτες αυτή τη φορά, για να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική διαδικασία της παραχώρησης της κρατικής περιουσίας σε επιχειρήσεις!

Σε παιδεία...

Την ίδια στιγμή στο χώρο της εκπαίδευσης, ζητούνται πρόθυμοι να στηρίξουν την μεταρρύθμιση του υπουργείου. Ο νέος νόμος πλαίσιο στέκει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα δικαιώματα των σπουδαστών και καθηγητές δηλώνουν ότι ασφυκτιούν σε ένα πανεπιστήμιο χωρίς την εφαρμογή του, διευκολύνοντας το έργο του υπουργού. Σε τμήματα και συγκλήτους ήδη προετοιμάζουν την υλοποίησή του, προσπαθώντας μάλιστα να πιάσουν το φοιτητικό κίνημα στον ύπνο. Παράλληλα η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36 του 2005 στο εθνικό δίκαιο και η αναγνώριση των ΚΕΣ έρχεται να αλλάξει συνολικά το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε βάρος μας.

Στα δημοκρατικά δικαιώματα...

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που δημιουργεί η κυρίαρχη πολιτική εντείνεται. Η λιτότητα, η ανεργία , η καταστολή όσων αγωνίζονται είναι πανταχού παρούσα. Μόλις το τελευταίο διάστημα έχουμε πληθώρα κρουσμάτων καταστολής. Από την άγρια καταστολή που δέχθηκε η πορεία της 12 Δεκέμβρη με ρίψη χημικών και συλλήψεις εργαζομένων που απλά υλοποιούσαν την απόφαση του σωματείου τους μέχρι την παραβίαση του κτιρίου των 4 σωματείων με πλούσια ριζοσπαστικά δράση. Η κυβέρνηση, το συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να πείσουν ότι για το ορθό των προτάσεων τους. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στην απεργία της 12ης Δεκέμβρη και τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, η περσινή νίκη των φοιτητών με το πάγωμα της αναθεωρητικής διαδικασίας του άρθρου 16 και του συντάγματος.

Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!

Την πραγματική αντιπολίτευση στο μονόδρομο της κυρίαρχης πολιτικής πρέπει να ασκήσουν όσοι πλήττονται από αυτήν. Το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχίζοντας από σήμερα, τον τόνο πρέπει να δώσουν οι αγώνες. Αγώνες που θα οργανώνονται από τα κάτω, στα χέρια των φοιτητών και των εργαζομένων, που με μαζικό και συλλογικό τρόπο θα διεκδικούν την ανατροπή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Η κλιμάκωσή τους, το βάθεμα του περιεχομένου σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και η όξυνση των μορφών πάλης αποτελούν προϋποθέσεις νίκης για το φοιτητικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Εμείς θα είμαστε και πάλι παρόντες να αγωνιστούμε και ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και μαζι με τους εργαζομένους ενάντια στις αντι-ασφαλιστικές τομές , έτσι ώστε για να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι για να ζούμε για να δουλεύουμε! Παρόλο το..."διάλειμμα¨ της εξεταστικής περιόδου, θα αποδείξουμε για μια ακόμα φορά ότι το φοιτητικό κίνημα δεν έχει ημερομηνία λήξης , ότι οι χιλιάδες γενικές συνελεύσεις που με τις αποφάσεις τους καταδίκασαν το νέο νόμο-πλαίσιο θα ξαναβγούν στο προσκήνιο για να αποτρέψουν οποιαδήποτε εφαρμογή του μέχρι να ανατραπεί! Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε ότι μέχρι την εξεταστική δεν πρέπει να πάμε με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά αντίθετα με τη συμμετοχή και του συλλόγου μας στη φοιτητική πορεία στις 24/01, να δώσουμε στην κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα:ότι ο αγώνας μας είναι αγώνας διαρκείας , ότι και μετά την εξεταστική θα είμαστε και πάλι στους δρόμους για την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης σε εκπαίδευση και εργασία.

Κίνηση ΑΡιστερών ΦΙλοσοφικής

(συμμετέχουμε στην Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ)

Ε.Α.Α.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: