Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ιδιωτικό ΑΕΙ στο δήμο Ζωγράφου

Μετά από το δήμο Αμαρουσίου και μια σειρά άλλων δήμων έρχεται τώρα και ο δήμος Ζωγράφου να φτιάξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ο δήμαρχος Γ. Καζάκος ανακοίνωσε την υλοποίηση "Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού campus" και μάλιστα σε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως δασικός! Διπλό αμάρτημα μιας και η κίνηση αυτή επιτίθεται από τη μία στους ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου και από την άλλη στο εκπαιδευτικό κίνημα και μάλιστα στη καρδιά του, δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη!
Παρακάμπτοντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν αναθεωρήθηκε χάρη στο μαζικό φοιτητικό κίνημα, το κράτος επιλέγει να δώσει και στους δήμους το δύσκολο έργο της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων χρηματοδοτούμενων από το δήμο και ιδιώτες. Χαρακτηριστικά τα όσα γράφονται στην τοπική εφημερίδα Πόλις, του δημάρχου:"το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Δήμου με χορηγούς, αλλά και ίσως με μικρά δίδακτρα τρομάζει, γιατί σ'αυτό δεν μπορούν να φοιτούν αιώνιοι φοιτητές, κομματικοί κράχτες και διαφωτιστές.".Είναι απλά τα πράγματα. Θέλουν να φτιάξουν και ιδιωτικά και να εξαφανίσουν όλα τα χαρακτηριστικά από τα δημόσια πανεπιστήμια που ενοχλούν . Είναι πραγματικά κατάπτυστο να μη χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, να μη πληρώνουμε δίδακτρα , να μη μας πετάνε απ'έξω στα ν+2ν χρόνια (ακόμα κι αν τότε δε κοστίζουμε στο κράτος), να μπορούμε να κάνουμε συνελεύσεις , να υπάρχει φοιτητικός συνδικαλισμός, να υπάρχει χώρος και χρόνος να εκφράσουμε τις ανάγκες μας. Στα αυτιά τους ακόμα και ο διαφωτισμός παραείναι ριζοσπαστικός...Όσοι είναι υπέρ όλων των παραπάνω είναι "αρνητές, αντιδραστικοί, ζηλιάρηδες.Αυτοί έχουν μείνει πολλά χρόνια πίσω, έχουν σα πρότυπο τον κρατισμό και το βόλεμα."
Το Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, το μόνο σχήμα που κινείται εναντίον του δημάρχου(ΠαΣοΚ και ΣΥΝ που συμμετέχουν στο Μαζί για την πόλη υπόσχονται να μη κτίσουν όλο το χώρο! και το ΚΚΕ δεν έχει προγραμματίσει τη παραμικρή κινητοποίηση), σχεδιάζει να συγκροτήσει μια Επιτροπή Κατοίκων για τη σωτηρία του χώρου, έχει βάλει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει προσφύγει δικαστικά.
Εμείς λέμε πως αυτός θα είναι ένας κοινός αγώνας κατοίκων και φοιτητών ενάντια και στην ίδρυση ιδιωτικού και στην τσιμεντοποίηση ενός ελεύθερου χώρου καθώς είναι δύο πλευρές της ίδιας πολιτικής , της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζει φύση, παιδεία, ζωές... Έπρεπε ο δήμαρχος πριν εκφράσει τη πρόθεσή του να ρωτούσε τι απέγιναν τα σχέδια του συναδέλφου του στο Μαρούσι. Μήπως πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων έπειτα από την κινητοποίηση των φοιτητών και των κατοίκων? Κάτι μας λέει ότι θα έχουν την ίδια μοίρα και τα δικά του σχέδια.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Κείμενο συμβολής για το ζήτημα των Παρελάσεων Της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, Οκτώβρη ή Μάρτη, επανέρχεται στην επιφάνεια η συζήτηση για την αναγκαιότητα ή όχι των παρελάσεων. Κάποια άρθρα εμφανίζονται στον τύπο, κάποιοι μαθητές αρνούνται να συμμετάσχουν, κάποιοι αριστεροί ή αντιεξουσιαστές θα μοιράσουν φυλλάδια στην παρέλαση, κάποιοι καθηγητές θα αρνηθούν να οδηγήσουν τους μαθητές κλπ. Τα μικρά όμως αυτά γεγονότα είναι δυνατόν να λάβουν τεράστια σημασία και προβολή. Γιατί;
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δελτίο τύπου φοιτητικών συλλόγων 21/10

Χαιρετίζουμε τη σημερινή μαζική διαδήλωση των εργαζομένων, των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητών. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαρίζει 28 δις ευρώ στις τράπεζες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, προετοιμάζει έναν ακόμη προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για τους εργαζομένους, ένα νέο κύκλο φορομπηξίας και ιδιωτικοποιήσεων, νέες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις.

Στην εκπαίδευση προετοιμάζεται ένας νέος γύρος πανεκπαιδευτικού ξεσηκωμού, με τις εκατοντάδες μαθητικές καταλήψεις, τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών να καταλήγουν σε αγωνιστικές αποφάσεις και τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάζονται για απεργιακό αγώνα διαρκείας. Η κυβέρνηση πλέον δεν είναι περικυκλωμένη μόνο από τα σκάνδαλα, αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους και νεολαίους που βγήκαν σήμερα στο δρόμο. Για άλλη μια φορά, η απάντησή της ήταν η προκλητική καταστολή, μπροστά στην αδυναμία της να πείσει εργαζομένους και νεολαία για την πολιτική της. Η επίθεση των ΜΑΤ είχε αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα) 4 διαδηλωτών, και τη μεταφορά στο νοσοκομείο ακόμα περισσοτέρων. Η άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής που αξιοποιείται όλο και περισσότερο για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», δεν μας τρομοκρατεί.

Η τρομοκρατία δε μας σταματά,
Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά!

Καλούμε την Πέμπτη 23/10, μέρα κοινοποίησης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πρόστιμο για την αναγνώριση των «Κολεγίων» , 12.00 στο Σύνταγμα στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουμε προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βιολογικού, Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Νομικής, Πολιτικού Νομικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τοπογράφων Μηχανικών.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Party την Παρασκευή 24/10 στη Σχολή!



Ήρθε το πρώτο
Party της χρονιάς
της Ενωτικής Πρωτοβουλίας
ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ
την Παρασκευή 24/10
μετά τις 11μ.μ
στη Φιλοσοφική!

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ολοι στη παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ την Πέμπτη 23/10, στις 12:00, με προσυγκέντρωση στο Σύνταγμα

Κέντρα Ελευθέρων(?) Σπουδών(?) Και άλλα μεγάλα ερωτηματικά!


Σε νεκρό πολιτικό χρόνο το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ενέργεια που ανοίγει το δρόμο για την καταστρατήγηση του άρθρο 16 του Συντάγματος, ουσιαστικά υπέρ της κοινοτικής οδηγίας 36/05, σύμφωνα με την οποία πρέπει να χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ιδρύματα. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή χρειάζεται ,όμως, να ψηφιστεί στη Βουλή και η ισοτίμηση των ΑΕΙ με τα ΚΕΣ, πράγμα που το φοιτητικό κίνημα έχει καθυστερήσει. Γι’αυτή τη μη συμμόρφωση την Πέμπτη 23/10 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα. Ουσιαστικά μιλάμε για την ισοτίμηση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα ΑΕΙ, μέσω της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.
Τους απόφοιτους των ΚΕΣ, που τώρα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δείξει ότι πιέζεται για την αναγνώριση, τους πέταξε από την δημόσια εκπαίδευση πριν μερικά χρόνια, όπως κάνει και τώρα πιο έντονα με τη βάση του 10. Τα ίδια παιδιά που κάποτε κρίθηκαν ανάξια να σπουδάσουν και κατέφυγαν στην πολυδάπανη ιδιωτική εκπαίδευση, τώρα κρίνονται άξια της παροχής ισότιμου διπλώματος με αυτό των ΑΕΙ. Προφανώς η κυβέρνηση δεν κόπτεται για την εξασφάλιση των αποφοίτων των κολεγίων, αλλά για την ισοπέδωση των δικαιωμάτων όλης της νεολαίας με την κατάργηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω της εξίσωσης τους προς τα κάτω και των δύο.

Είναι σαφές ότι η ισοτίμηση των κολεγίων με τα ΑΕΙ, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στους χιλιάδες αποφοίτους, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των ΑΕΙ.Στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση θα θελήσει να εφαρμόσει τον ψηφισμένο νόμο της Αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Ο νόμος θέτει ενιαία κριτήρια αξιολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων (όλα τα έχουν προβλέψει). Αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά ιδρύματα απολαμβάνοντας υψηλότερες βαθμολογίες στη κλίμακα μέτρησης -αφού είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των ευρωπαϊκών οδηγιών- θα πιέζουν τα δημόσια να εναρμονίζονται με αυτά σε όλα τα επίπεδα (στα δίδακτρα, στα προγράμματα σπουδών, στους εσωτερικούς κανονισμούς, κ.λπ.). Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να λειτουργούν δύο τύποι πανεπιστημίων. Η νομιμοποίηση ιδιωτικών πανεπιστημίων πιέζει ασφυκτικά τα δημόσια ΑΕΙ–ΤΕΙ να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς προκειμένου να ανταγωνιστούν τα ΚΕΣ, δηλαδή να μεταλλαχθούν πλήρως σε Ανώνυμες Εταιρίες και αυταρχικά εκπαιδευτήρια: περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, κρατική υποχρηματοδότηση και αξιολόγηση με βάση τα σταθμά της αγοράς,, μείωση του «φοιτητικού κόστους». Τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα και οι εσωτερικοί κανονισμοί θα υλοποιήσουν την χούντα των managers και του κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο. Οι γιάπηδες και οι καθηγητικές κλίκες «αξιολογούν» αρνητικά τα συλλογικά μας δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Καταργούν ουσιαστικά το άσυλο, τις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις, στήνουν πειθαρχικά συμβούλια. Η ανταγωνιστικότητα, που είναι και στη μόδα, θα επιβάλει το ένα μοντέλο και αυτό σίγουρα δεν θα είναι το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο νόμος-πλαίσιο προσδιορίζει την ανώτατη εκπαίδευση που περιγράψαμε, το πανεπιστήμιο της αγοράς.
Υπάρχει σαφής προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε και καταδικάστηκε από τους φοιτητές (βλ. λίστα συγγραμμάτων, πρυτανικές εκλογές).
Δεν αρκεί η αριστερή γκρίνια, τα έδρανα της Βουλής δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών-αντιεργατικών νόμων. Δε συμβάλει στην ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων το να μιλάει ο ΣΥΝ στη Βουλή ως εκπρόσωπος του κινήματος και ταυτόχρονα να στηρίζει χυδαίες αντεργατικές διατάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε συμβάλουν ούτε οι συνάδελφοι της ΠΚΣ με τη αέναη διαμαρτυρία χωρίς τη προοπτική νικηφόρων αγώνων.Το κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα επέλεξε να μη συμμετάσχει στο στημένο τους διάλογο και να κερδίσει όχι παρακαλώντας, αλλά εκβιάζοντας το πολιτικό σύστημα με τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά του. Η συνάντηση του φοιτητικού κινήματος με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές) καθώς και με όλο τον κόσμο της εργασίας, είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, του ΠαΣοΚ, της ΕΕ σε εκπαίδευση, εργασία, δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι σαφές πως το ζήτημα της αναγνώρισης των ΚΕΣ, των αντεκπαιδευτικών και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων συνολικά, αφορά όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η γενιά των 700 ευρώ απέδειξε ότι μπορεί μέσα από μαζικές διαδικασίες και μαχητικές κινητοποιήσεις να προτάξει μπροστά τα συμφέροντά της και να διεκδικήσει καλύτερους όρους φοίτησης, εργασίας, συνολικά καλύτερους όρους ζωής. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι είναι ζήτημα όλου του λαού και να εναντιωθούμε απέναντι στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους:
 Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ την Πέμπτη 23/10, στις 12:00, με προσυγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Το δρόμο τον δείχνουν οι μαθητές...

Οι μαθητές βαδίζουν ήδη στο δρόμο του αγώνα! Με πάνω από 400 καταλήψεις σχολείων πανελλαδικά εναντιώνονται στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του ΠαΣοκ. Ασφυκτιούν στη ζωή και το σχολείο που τους έχουν επιβάλλει. Στο σχολείο της στείρας γνώσης, του συνεχούς τρεξίματος,των εξαντλητικών ωραρίων,του ανελέητου ανταγωνισμού, της πολυδάπανης εκπαίδευσης, της υποταγής.Αρνούνται να παραδώσουν την εκπαίδευση τους στις επιχειρήσεις. Αρνούνται να κριθούν ως ικανοί ή ανίκανοι με βάση τις πανελλήνιες και τη βάση του 10. Αρνούνται να πάνε φαντάροι αμέσως μετά το σχολείο. Βγαίνουν από τον ατομικό δρόμο που τους έχουν "ρίξει" και διεκδικούν συλλογικά ένα άλλο σχολείο μια άλλη ζωή. Καλούμε αυτούς τους μαθητές να συντονίσουν τον αγώνα τους μαζί με εμάς. Με κοινές πορείες, κοινά συντονιστικά, κοινά αιτήματα να αγωνιστούμε για την ανατροπή παλιών και νέων νόμων και για τα δικαιώματά μας.
Όλοι μαζί να πάμε στη γενική απεργία 21/10 στα Προπύλαια ,ώρα 10πμ

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008


Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα βρίσκεται παντού σε κατάσταση κρίσης πανικού. Το κεφάλαιο χάνει από τα κέρδη του και τα κράτη σπεύδουν να το στηρίξουν, παίρνοντάς τα από τους «από κάτω». Είναι η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση που επιδεινώνει την θέση των λαϊκών στρωμάτων, σπρώχνοντας εκατομμύρια ανθρώπους βαθιά μέσα στη φτώχεια.


Τα ΜΜΕγάφωνα του κεφαλαίου απεικονίζουν την οικονομική κρίση σαν θεομηνία, σαν ένα μεγάλο σεισμό από τον οποίο πρέπει όλοι να προφυλαχθούμε χωρίς όμως να μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό. Το μόνο που επιτρέπεται είναι η αναμονή των χειρότερων που έπονται, σε ένα τοπίο όπου η αγορά εργασίας φαίνεται να κινείται εκτός ελέγχου και η νέα φτώχεια να είναι γεγονός για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Οι εργαζόμενοι -οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση- είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν την κρίση της «ελεύθερης οικονομίας», την διακυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ασυδοσία του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, η κρίση αποτελεί το πρόσχημα για να εξαπολυθεί η πιο σφοδρή επίθεση των τελευταίων χρόνων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των μισθωτών εργαζομένων και της νεολαίας.

Έτσι παρά την οριακή κατάσταση που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει με εντονότερους ρυθμούς το «μεταρρυθμιστικό» της έργο: νέα φορολογική επιδρομή, νέες ιδιωτικοποιήσεις, υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Τα θεμέλια ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα μπαίνουν πιο βαθιά. Πρέπει όλοι μας να δουλεύουμε περισσότερο, σε πολύ χειρότερες συνθήκες, με πολύ λιγότερα χρήματα...

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε αυτό το πλαίσιο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να γίνει ο χώρος παραγωγής της γενιάς των 700 ευρώ, με άλλα λόγια πρέπει να σαρωθεί. Αυτή είναι η ουσία του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο που ψηφίστηκε μεν στη Βουλή, αλλά δεν βρήκε ποτέ νομιμοποίηση από τη φοιτητική κοινότητα.

Κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων

Μετά τις καλοκαιρινές προεδρικές και πρυτανικές εκλογές, γνωστές ως εκλογές της ντροπής (όπου ΜΑΤ, μπράβοι νυκτερινών κέντρων και μερικές δεκάδες ΔΑΠίτες υπερασπίζονταν την «δημοκρατία» της μειοψηφίας των υποστηρικτών του νόμου στα ΑΕΙ), το υπουργείο έρχεται να ενεργοποιήσει ένα από τα πιο ακραία μέτρα του νόμου-πλαίσιο. Το μέτρο αυτό δεν είναι άλλο από την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Μέσα από την περιβόητη «λίστα συγγραμμάτων», ο φοιτητής καλείται να επιλέξει ατομικά το ένα και μοναδικό σύγγραμμα που θα πάρει δωρεάν, ακόμα και αν αυτό δε θα καλύπτει τη διδακτέα ύλη!

Νόμος για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ)

Ταυτόχρονα, σε νεκρό πολιτικό χρόνο το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ και καταστρατηγεί αυτόματα το άρθρο 16 του Συντάγματος, ουσιαστικά υπέρ της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του δημοσίου πανεπιστημίου με αυτά των αποφοίτων των ΚΕΣ. Οι απατεώνες έμποροι της ελπίδας θα φτιάχνουν «πανεπιστήμια» για την πλέμπα, οι «σοβαροί» επιχειρηματικοί όμιλοι για την ελίτ. Ικανοποιούν δήθεν τους σφαγιασθέντες από την βάση του 10, στέλνοντας τους περισσότερους από αυτούς σε ανυπόληπτα κολέγια, «αναγνωρισμένα» και ισότιμα με τα δημόσια.

Υποτίθεται ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα προωθήσει τον «καλώς εννοούμενο» ανταγωνισμό και θα ωφελήσει τα δημόσια. Φανταζόμαστε με τον ίδιο τρόπο που «ωφέλησε» τα δημόσια νοσοκομεία η ύπαρξη και πριμοδότηση των ιδιωτικών, βυθίζοντας τα πρώτα στην υποχρηματοδότηση.

> Η νομιμοποίηση ιδιωτικών πανεπιστημίων πιέζει ασφυκτικά τα δημόσια ΑΕΙ–ΤΕΙ να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς προκειμένου να ανταγωνιστούν τα ΚΕΣ, δηλαδή να μεταλλαχθούν πλήρως σε Ανώνυμες Εταιρίες και αυταρχικά εκπαιδευτήρια: περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, κρατική υποχρηματοδότηση και αξιολόγηση με βάση τα σταθμά της αγοράς,, μείωση του «φοιτητικού κόστους». Τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα και οι εσωτερικοί κανονισμοί θα υλοποιήσουν την χούντα των managers και του κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο. Γνώση και απόφοιτοι θα είναι κομμένοι και ραμμένοι για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι γιάπηδες και οι καθηγητικές κλίκες «αξιολογούν» αρνητικά τα συλλογικά μας δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Καταργούν ουσιαστικά το άσυλο, τις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις, στήνουν πειθαρχικά συμβούλια.

> Κατακερματίζεται όλο και πιο πολύ η σπουδάζουσα νεολαία σε αποφοίτους πολλών ταχυτήτων (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΚΕΣ, ΙΕΚ, κ.λπ.) που θα ανταγωνίζονται όλο και πιο σκληρά για μια ανύπαρκτη θέση στον ήλιο των 700 ευρώ. Εξισώνονται προς τα κάτω τα δικαιώματα όλων, το πτυχίο παύει να αντιστοιχεί σε εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γι’ αυτό τον λόγο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βλέπουμε τους σπουδαστές των ΚΕΣ σαν «αντιπάλους» ή «ανταγωνιστές». Είμαστε όλοι όμηροι του απόλυτου «διευθυντικού δικαιώματος» στην αγορά εργασίας, έχουμε όμως και όλοι οι νέοι δικαίωμα σε ποιοτικές δωρεάν σπουδές, σε αξιοπρεπή εργασία και ζωή. Η δύναμη της νεολαίας βρίσκεται στην ενότητα, διασπασμένοι πέφτουμε.

Το δίκιο της γενιάς μας θα κριθεί στους δρόμους

Εδώ και τρία χρόνια διεξάγεται ένας σκληρός και ελπιδοφόρος αγώνας για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο νόμος-πλαίσιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αλλάξει η κατάσταση προς όφελος όσων πλήττονται, της πλειοψηφίας των φοιτητών. Δεν είναι απλά κίνημα διαμαρτυρίας, είναι κίνημα ανατροπής. Δεν απαιτεί τα ψίχουλα και δεν ενσωματώνεται στα κοινοβουλευτικά παιχνίδια των κομμάτων. Διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, μιλάει ουσιαστικά για την οικειοποίηση του πλούτου από τους «από κάτω». Θέλουμε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να είναι χρονιά έντασης των αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ – Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκπαίδευση και την εργασία.

…στη συνάντηση με τους αγώνες των εργαζομένων
Στις 21 Οκτωβρίου έχει προκηρυχθεί από την ΓΣΕΕ απεργία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο της ΓΣΕΕ, ρόλο συνεταίρου των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στην υλοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα και τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος. Η ΓΣΕΕ θέλει απεργία εκτόνωσης της κοινωνικής οργής, εμείς, μαζί με ταξικά σωματεία και αγωνιστές εργαζομένους, θέλουμε η απεργία να λειτουργήσει ως έναυσμα μαχητικών και νικηφόρων εργατικών αγώνων. Βλέπουμε με αισιοδοξία τη συμμετοχή της νέας γενιάς εργαζομένων στις απεργίες για το Ασφαλιστικό. Καλούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους μας που αναγκάζονται να δουλεύουν να δώσουν τη μάχη της εργατικής αξιοπρέπειας. Να συμπορευτούμε με τους φυσικούς μας συμμάχους τους εργαζομένους, με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους μαθητές, να στηρίξουμε κοινές διαδηλώσεις όπως την επικείμενη πανεκπαιδευτική διαδήλωση, να συγκροτήσουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο ανατροπής. Να χτυπήσουμε συντονισμένα και να νικήσουμε!

Καλούμε όλους τους φοιτητές της σχολής να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 12.00 στην Aula.